Számos sztereotípiának köszönhetően a nyúlhús fogyasztásának mértéke meglehetősen csekély Magyarországon, holott zsírban szegény, fehérjében rendkívül gazdag, könnyen emészthető egészséges hús, amely nem csak a diétázók, hanem a kisgyerekek számára is ideális.
Nyúl a történelemben
A nyúlhús fogyasztása nem újkeletű dolog, már az ókorban is kedvelt volt, Egyiptomban, a Római Birodalomban gyakorta szerepelt a menüben – ilyen vagy olyan formában – a nyúl. A Birodalom bukása után, Európa számos országában megmaradt a nyúlfogyasztás, többek között Britanniában, illetve a mediterrán vidékeken, például Spanyolországban. Ennek köszönhetően terjed el – a konkvisztádorok közvetítésével – az amerikai kontinensen is, és vált a déli és középső vidékek kedvelt alapanyagává.
Magyarországon az amerikai debütálással egy időben jelent meg a nyúlhús, ami kifejezetten kedveltté vált, hiszen a nyúl könnyen tartható, szapora állat, viszonylag egyszerűen és gyorsan asztalra kerül. A magyarok azonban sose lettek olyan elkötelezett hívei a nyúlhúsnak, mint a máltaiak, annak ellenére, hogy Európa jelentős részét – az olaszok mellett – mi szolgáljuk ki nyúlhússal.
Miért együnk nyulat?
A nyúl egyébként rendkívül egészséges, alacsony zsírtartalma mellett elenyésző koleszterintartalommal bír, viszont sok benne a vas, a szelén és a foszfor. Ez a hús tökéletes alternatívája a különféle szárnyasoknak, nem elég, hogy helyettesíti azokat, hanem még egészségesebb is náluk. A nyúlhús azonban nem csak a szárnyasok helyett alkalmazható, hanem vadhúsos receptekben szintén kitűnően megállja a helyét.
Zsírtalansága, gazdag beltartalma, alacsony koleszterintartalma miatt ideális alapanyag lehet diétázók, gyerekek, gyomorbántalmakban szenvedők számára. Magas vastartalma miatt fogyasztása várandósoknak és anémiásoknak ugyancsak javasolt.
Hogyan főzzük meg, süssük ki a nyúlhúst?
A nyúl felhasználása viszonylag sokrétű. A magyar piacon jelen lévő forgalmazók egy része eleve olyan kiszerelésben kínálja a húst, amely könnyen eldönthetővé teszi, hogy mi is készüljön belőle. A gulyáshúsnak aposztrofált vagdalt hús kitűnő alapja lehet számtalan ragunak, pörköltnek, paprikásnak vagy épp tokánynak, de rakottasokban, rizses húsban is ott a helye.
A nagyobb darabok, például a nyúlcomb elkészíthető ugyancsak ragu formájában, de sütni is érdemes. Mivel nagyon alacsony a hús zsírtartalma, ezért célszerű bepácolni, illetve baconbe forgatva sütni. Grillezni is lehet, sőt érdemes.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!