Receptfeltöltés
A legcsászáribb morzsák
2018.01.28.
A legcsászáribb morzsák
Szerző: Wessely Márta

A híresen édesszájú Ferenc József egyik kedvenc édessége volt a kaiserschmarrn, amelyet mi császármorzsaként vagy smarniként ismerünk.

Az osztrák császár és magyar király személyéhez számtalan jól ismert gasztronómiai legenda kötődik, a sört kedvelő, hagyományos ételeket szerető császár a desszertek világában is letette a névjegyét, amely inkább magányos, mint páros cselekedet, hiszen a császárné, Sissi egy életen át ügyelt lányos vonalaira, sporttal és koplalással próbálta megőrizni alakját. Így aztán a süteményeket cukrászok és olykor szeretők szállították Ferenc József számára.

Ferenc József kedvenc süteményei

A császár nyári rezidenciáját is magában foglaló, felső-ausztriai Bad Ischlben a Zauner cukrászdában neki készült először az azóta ikonikussá vált sütemény, amelyet vagy ribizlilekvárral vagy rumos csokoládékrémmel töltve kínáltak. Életvidám és teltkarcsú szeretője, Schratt Katalin gyakorta sütött tartalmas, minden földi jóval megpakolt kalácsokat a császár számára, amely azután, mint „császári kuglóf” vonult be a gasztronómia történetébe.

Ugyanez a sors jutott smarninak is, amelyhez számtalan történet kapcsolódik, ám az, hogy melyikből mi és mennyi igaz, már soha nem derül ki. Egyes történetek szerint maga Ferenc József készített egy kissé vastag palacsintát az éj leple alatt, más történetek szerint a házi szakács kísérletezett egy könnyed, a császárné számára is elfogadható desszerttel, míg tartja magát az a nézet is, hogy egy vadászat alkalmával a császári párt vendégül látó falusi asszony keze alatt lett az omlettből smarni.

Bárhogy is történt, az szinte biztos, hogy a smarni egy tévedésből, balul sikerült fogásból született.

Klasszikus császármorzsa

A klasszikus császármorzsa nem sokban különbözik az általunk ismert palacsintától, csak annál sűrűbb. Ha tartalmas, de mégis könnyed, légies tésztát szeretnénk, akkor a tojások sárgáját a hozzáadott cukorral világossárgára, habosra kell verni, majd a tésztához a habbá vert fehérjét külön kell hozzáadni, óvatosan forgatva a lisztes keverékbe. A könnyedsége tovább növelhető egy kevés alkohollal.

A császármorzsa akkor az igazi, ha vajban sütjük. A sütés kezdetekor hozzáadott vaj mennyiségét a tészta fordításakor tovább növelhetjük, illetve a már majdnem kész császármorzsát megszórhatjuk barna cukorral vagy akár kókuszvirág cukorral is, így kellemesen karamellizált lesz a végeredmény. A császármorzsa tésztáját fűszerezhetjük is, a klasszikus süteményfűszereket itt is bevethetjük: kerülhet a tésztába vanília, fahéj vagy egy csipetnyi őrölt kardamom.

Sütőben sült császármorzsa

Mivel a platnin készített császármorzsa mennyisége igen véges, ezért érdemes kipróbálni a sütőben sült változatot. Itt a felvert fehérje és némi hozzáadott alkohol mellett, egy kis sütőport keverünk a tésztához, könnyebb, lazább szerkezetű lesz a kész morzsánk. Lazításhoz használhatunk még réteslisztet, búzadarát vagy akár főtt kölest is, kellemes, morzsálós végeredményt adnak.

Egészséges császármorzsák

Ha Sissi nyomdokain haladva könnyebb, egészségesebb morzsára vágyunk, abban az esetben a sütemény összetevőin is lehet változtatni. A lisztet lecserélhetjük részben csonthéjasokból nyert lisztre, használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, a cukor helyett xilittel, szteviával, esetleg eritrittel is dolgozhatunk, a tésztát pedig vaj helyett kókuszzsírban süthetjük.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!