Receptfeltöltés
Tojás
2017.09.29.
Tojás
Szerző: Wessely Márta

A tojásfogyasztásra vonatkozó írásos bizonyítékokkal pedig maga a Biblia, az Ószövetség szolgál, ahol  Mózes ötödik könyvében elhangzik, hogy ne pusztítsuk el az anyát, csak a fiakat és a tojásokat vigyük magunkkal, nem vágjuk el a lehetőségét az újbóli szaporulatnak. Míg az Ószövetség idejében még fosztogatás útján jutott az emberiség tojáshoz, az egyiptomiak már mesterségesen keltették a tojásokat és a rómaiak pedig tojással kezdték az étkezéseiket.

A középkorra már teljesen egyértelművé vált a tojás - mint alapanyag - fontossága, olyannyira, hogy meg is adóztatták. Akkortájt a tyúkokat elsősorban nem a húsukért tartották, hanem a tojásért, amit a költési időszakban szedtek össze a tyúkólban. Egészen a XIX. század végéig emberiség ennek a szezonalitásnak megfelelően jutott tojáshoz, amíg fel nem fedezték, hogy mesterséges fénnyel stimulálni lehet a madarakat. Azóta a tojás szinte folyamatosan az asztalunkra kerülhet.

A tojás diadalútjának azonban az Újvilág rohamos hízásnak indulása végett vettet. A tojást imádó amerikaiak olyan kísérleteket végeztek az elhízás okainak keresése közben, ami évtizedekre visszavetette – teljesen feleslegesen – a tojásfogyasztást. A vétkes kísérletek során azt vizsgálták, hogy a tojás megemeli-e a kísérleti nyulak koleszterinszintjét és a tapasztal eltérések nyomán megkongatták a vészharangot. Egy apróságot nem vettek figyelembe: a nyúl – vegán léte okán – nem táplálkozik tojással.

A tojást érdemes visszaengedni a mindennapjainkba, hagyni, hogy a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak beépülhessenek a szervezetünkbe. Azért ez nem nehéz feladat, csak készíteni kell egy jóféle lágy tojást, egy remegős rántottát, egy zöldségekkel felturbózott omlettet, egy igazi lengyel tojáskrémet, egy szépséges tükörtojást vagy egy – a tojásételek koronázatlan királyának tartott – egg benedictet.

A tojás nem csak önmagában fogyasztható étel, hanem fontos alkotóeleme számtalan fogásunknak. Elengedhetetlen az édes kelt tésztáknál, a különféle, házilag készített gyúrt tésztáknál, a piskótáink arany színéért és levegősségéért is a tojás a felelős, de egy jó fasírozottban is ott a helye a tojásnak, a rántott hús bundájáról nem is beszélve.

Melyiket válasszam?

A boltban vásárolt tojások esetében könnyű dolgunk van, hiszen a kódok alapján tudjuk, hogy milyen tojást tartunk a kezünkben: 0 az ökológiai tartást jelzi, az 1 a szabadtartást, a 2 az alternatív tartást, azaz a mélyalmos, a 3 pedig a ketreces tartást jelöli.

A kódok ismerete mellett, azzal is érdemes tisztában lenni, hogy melyik tojásméret milyen súlyú tojást jelent. A mostanában kedvelt, viszonylag kedvező áron beszerezhető s-es tojás a legtöbb tisztességes recept esetében nem felel meg az egy, azaz 1 tojás kritériumának, ha viszont többet kell belőle felütni, hogy a kívánt állagú tésztát elérjük, akkor bizony már minden, csak nem kedvező áru. A tojás mérete és beltartalma a tyúk életkorának haladtával folyvást növekszik, míg a héj grammra annyi marad, amennyi a legelső tojása esetében volt. Azaz az s-es tojással vesszük meg arányaiban a legtöbb héjat. Szerencsére már mindenütt kint van a tojások kilónként ára, így nem okoz gondot bölcsen végignézni, hogy melyik tojás vásárlása is éri meg a legjobban.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!