Receptfeltöltés
Végy egy póréhagymát!
2018.02.19.
Végy egy póréhagymát!
Szerző: Wessely Márta

A póréhagyma lágy, kellemes ízének köszönhetően hamar megszeretteti magát velünk, s onnantól kezdve csak azt figyeljük, hogy mihez is adhatnánk, mibe főzhetnék, süthetnénk.

Póréhagyma a történelem viharaiban

A hagymák családjába tartozó, nagy valószínűséggel Kis-Ázsiában őshonos növényről már a Biblia is említést tesz, az Egyiptomból való menekülés kapcsán. A zsidóknál a növény a későbbiekben fontos szerepben, szimbolikus jelentéstartalommal tért vissza a Ros Hasana ünnepén.

A póréhagyma azonban nem csak vélt jelentéstartalmának köszönhetően került tányérra az ókorban, állítólag a hírhedt római császár, Néró is előszeretettel fogyasztotta, mert hitt benne vagy elhitették vele, hogy a póréhagyma segítségével szebb lesz az énekhangja.

A póréhagyma azonban az igazi elismerést Walesben kapta, ahova a VII. században érkezett meg és olyan sikereket ért el, hogy Wales nemzeti jelképévé vált.

Póréhagyma, az egészséges

Néró császárnak ugyan jó eséllyel nem lett szebb hangja a póréhagymától, de az ókorban és később is hatásos torokgyógyszerként tekintettek a póréhagymára. Hippokratész szerint a zöldséget azonban emésztési panaszokra szintén lehetett alkalmazni, sőt sokan vizelethajtó hatása miatt kedvelték. A magas élelmi rost tartalma mellett a póréhagymában számos vitamin és ásványi anyag is megtalálható.

Hogyan használjuk fel a póréhagymát?

Az enyhén hagymás, zöldfűszeres, zöld ízű növényt sokféle módon felhasználhatjuk. A szokásos hagymás ételeink egy részében például lecserélhetjük a hagymát póréhagymára, ily módon a kedvenc leveseink, főételeink dinsztelt hagymás alapját szintén elkészíthetjük vele. Lágy íze miatt a nyersen, vagy finoman dinsztelt póréhagyma salátákban is megállja a helyét. A párolt póréhagyma kitűnő alapja lehet számos mártásnak, a tejszínes, krémsajtos és a paradicsomos raguk szintén indulatnak innen.

A lágy íze miatt a póréhagyma a francia hagymalevesben is jól muzsikál, önmagában is jól megállja a helyét, de az az igazi, ha sonkahagymával, fokhagymával együttesen alkotják ezt az ételt. Ennek a finom íznek és a könnyen párolódó húsának köszönhetően a póréhagyma a különféle húsos masszák számára is ideális ízesítő. A kisebb, gombócba formált húsos tölteléket vagy egyben sütött fasírozottat szintén készíthetjük póréhagymával. Ha azt szeretnénk, hogy intenzív íze legyen a végeredménynek, akkor a dinszteléshez felhasznált zsiradék egészét vagy egy részét is adjuk a masszához.

A póréhagymából leggyakrabban a fehér részét használjuk, de – alapos mosás után – a világoszöld szárrészt, illetve még a mélyebb zöld szárrész roppanós, friss részeit is felhasználhatjuk. A póréhagyma zöld része kerülhet szintén salátákba, illetve felhasználhatjuk pestohoz, kevés durvára vágott vagy darált olajos maggal (fenyőmag, dió, mandula, mogyoró), jó minőségű olajjal és kevés friss zöld fűszerekkel megbolondítva.

A póréhagyma csőben szintén süthető, a testesebb póréhagymákat akár meg is tölthetjük, a vékonyabb példányokat pedig rakottasként elkészítve, tejszínes-sajtos mártással nyakon öntve süthetjük puhára.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!