Receptfeltöltés
A barack a legjobb pálinka!
2019.07.14.
A barack a legjobb pálinka!
Szerző: Wessely Márta

Magyar kajszibarackból készült pálinka érdemelte ki az idén első alkalommal átadott "Agrárminisztérium Pálinkája 2019" címet, az egyik legmagasabb minőséget képviselő pálinkafőzde kajszibarack pálinkája nyert. De nem csak az italt ünnepelték, hanem a pálinkafőzde alapítója, pálinkafőző mestere Márton János is elismerésben részesült, megkapta a "Pálinka Életműdíjat”. 

Reneszánszát éli a pálinkakultúra, a nemzeti italunk kedveltsége arányosan növekszik a fogyasztott mennyiséggel, azaz a kínálat és a kereslet egymásra találtak, a széles szortimentből mindenki megtalálhatja a számára ideális pálinkát. Ez jól látszik a számokon is, hiszen amíg 2014-ben 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított mennyiség, ez 2017-ben már meghaladta az 1 millió hektoliterfokot.

Szerencsére a minőségi pálinka előállítását nem csak a fogyasztók nyitottsága indukálja, a hungarikumunk lepárlásának technológiai háttere - ismertsége és fogyasztói megbecsültsége mellett – szintén sokat javult az elmúlt 15 évben. Ez részint a szakemberek minőségi munkájának köszönhető,  részben az újabb és újabb pálinkafőzdék megjelenésével magyarázható, illetve a már meglévő főzdék korszerűsítésének is betudható.

A minőségi pálinka azonban megérdemli a népszerűsítést, éppen ezért jött létre a Nemzeti Pálinkakiválóság Program, amely a hazai fogyasztók mellett az erre nyitott külföldieket célozza meg.

Márton János szerint a jó pálinka titka a jó gyümölcsben rejlik, amin soha semmilyen körülmények között nem szabad spórolni. Egy üveg, azaz fél liter negyven fokos pálinkához nagyjából öt kilogramm minőségi gyümölcs szükséges. Ezen kívül szükség van olyan elhivatottságra és szakmai hozzáértésre, egyedi ízlelőbimbókra, illatmemóriára van szükség, amit semmilyen technikai feltétel nem tud helyettesíteni. Ahogy Márton fogalmaz: „ezt nem lehet kiváltani zsoldos hozzáállással. És nekünk megvan ez a tapasztalat, ez az elengedhetetlen tudás." Emellett szükséges az élethosszig tartó tanulás, a jó pálinkamester sem ülhet a babérjain, éves szinten tovább kell fejleszteni a tudást, figyelni kell a technológiai változásokat és követni, tanulni.

martonpalinka.jpg

Márton János kajszibarack pálinkája mellett egyéb különlegességeket is készít, méltán népszerűek a mézes ágyas pálinkái, amelyek a szabályozás miatt így, ebben a formában nem jelenhetnek meg pálinkaként, de likőr formájában szerencsére értékesíthetők. A pálinkamester személyes kedvence az székelyföldi hegyekben begyűjtöttáfonyából készített likőr, amely a pálinka alkoholfoka alatt marad, ugyan nem sokkal, hiszen 34 fokos, illetve a Svájc olasz részén nagy népszerűségnek örvendő nocino likőr, amely nem más, mint friss zölddióból készített párlat.

A pálinkamester ennek receptjét a helyiektől kapta, majd hosszas munkával jutott el oda, hogy a házi mennyiségekre és eszközökre íródott receptet nagyipari gépekre és mennyiségekre adaptálja. A végeredmény megérte ezt a hosszú és fáradtságos munkát.

Tippek a tökéletes pálinka-élményhez Szik Mátyás sommelier-től:

  • Ne hűtsük jegesre se a pálinkát, se a likőrt, hiszen az illat az legalább olyan fontos, mint az íz, és minél hidegebben kóstoljuk, annál jobban elvesznek, háttérbe szorulnak az értékes aromák.
  • Lehetőség szerint minőségi, kompromisszum-mentes italokat fogyasszunk. Keressük meg a számunkra legjobb tételt, a pálinkát fogyasszuk úgy, ahogy a nagy múltú párlatokat szokás.
Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!