Receptfeltöltés
A február legizgalmasabb gasztroprogramjai
2019.01.30.
A február legizgalmasabb gasztroprogramjai

Itt a farsang, áll a bál! A februári időszakban számos esemény szól a farsangról, de a választékban megtalálhatók a megszokott boros, és a szezonális disznótoros programok is, amelyek közül kedvünk szerint válogathatunk.

2019. február 2. Lellei Gasztro Farsang

Különleges, erre az eseményre összeállított menüsor, farsangi étel és bor párosítások várják az érdeklődőket. A program alatt élőzene, este jelmezverseny értékes nyereményekkel, majd buli. Gyere el, kóstold végig a déli partot! 

2019. február 7. Furmint Február

Februárban szerte az országban - sőt immár túl a határainkon is - éttermek, borkereskedők állítják majd a középpontba ezt a furmintot. Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja a Furmint Február Nagy Kóstoló lesz, amelyen 2019-ben már tizedik alkalommal rendezünk meg a bemutatkozó borászatok és a borkedvelő közönség örömére.

Tartsanak velünk a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol több mint 200 furmintot kóstolhatnak!

2019. február 8-10. XII. Budapesti Mangalica Fesztivál

A zenei programok mellett mangalicatenyésztők és a legkiválóbb mangalica termékek, élő mangalicák, mangalica street food, helyben sült friss tepertő, gasztro-kézművesek és kézműves vásár, a legjobb sörök és forralt borok, valamint pálinka várja az érdeklődőket.

Ezen felül lesz főzőverseny is, amelyre a nevezés – egyénileg vagy csapatban - ingyenes.
A mangalicafesztiválon megtalálhatók a pálinka- és sörfőzdék, borászatok, sajtkészítő mesterek, méhészek, lekvár- és szörpfőzők, olajütők, chilitermesztők, valamint egyéb kézműves élelmiszerek, kézműves mesterek, azaz igazi vásári forgatag lesz a belvárosban, ahonnan nem hiányozhat az egészben sült malac, a hagymás vér, és az összes klasszikus disznótoros fogás sem.

2019. február 8-10. Fonyódi Kolbászfesztivál

A fesztiválon helyet kapnak a legjobb magyar kézművesek portékái és bemutatói a termelői piacon. Sajtkülönlegességek, mangalica termékek, balatoni borok, békéscsabai házi szárazkolbászok és szalámik, különleges töltelékáruk, szalonnák, sonkák lesznek kóstolhatóak és vásárolhatóak a helyszínen. Rétessütés, erdélyi kürtöskalács, langalló, édességek és megannyi válogatott gasztronómiai finomság várja az érdeklődőket. Várunk mindenkit sok szeretettel akár versenyzőként, akár csak nézelődőként is.

2019. február 9. KávéBár Bazár

Tizedik születésnapját ünnepli a KávéBár Bazár, a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye. Ezúttal még nagyobb helyszínre, a Millenáris Park B csarnokába költözünk, ahol számos kiállító és szakmai program várja az érdeklődőket, a belépő pedig tartalmazza az egész napos kávékóstolást, valamint borok és párlatok kóstolását is. 

A rendezvény ad otthont február 9-én a Magyar Amatőr Barista Bajnokságnak és a Magyar Cup Tasters Bajnokság elődöntőjének, február 10-én pedig a Magyar Cup Tasters Bajnokság döntőjének, valamint a jubileumi, Magyar Bartender Szövetség versenyének és konferenciájának.

A versenyek mellett számos kísérőprogram várja látogatókat: előadások, vezetett kóstolók, látványos bemutatók is részei a kétnapos eseménynek. A hazai kávé- és bárvilág színe-java a kiállítók között lesz,  emellett borászatok és gasztro-standok teszik még színesebbé a Bazárt.

2019. február 15-16. XVI. Kevi böllértalálkozó, Túrkeve

Rendezvényünket a hagyományos népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából indítottuk útjára. A látogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába, a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek által készített ételeket megkóstolhatják az érdeklődők, azaz a böllérek hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát kínálnak a vendégeknek.

Lesz malacsütés, pálinkakóstolás, zene, tánc, igazi régi disznótoros hangulat. A központi rendezvénysátorban az eseményhez kapcsolódó kulturális, zenei programokkal várjuk az érdeklődőket, majd az este ugyanitt a megfáradt böllérek és csapataik és természetesen a kitartó vendégek közös vacsorán, disznótoron vehetnek részt, ahol asztalra kerülnek a hagyományos disznótoros ételek, s nem fognak hiányozni a háziasszonyok által elkészített sütemények sem.

2019. február 15-17. Indoor Sörfesztivál, Budapest

Az Indoor Sörfesztiválon, ahol mintegy 100 féle sör kerül majd csapra, pénteken és szombaton – 16-24 óra között – bemutatkoznak a különböző kis- és nagyüzemi sörök, hazai, valamint cseh, német, angol, belga italok és egyéb sörkülönlegességek. A magyar mikro és kraft sörfőzdék közül számos úttörő képviselteti magát söreivel: csapra veri söreit a Fehér Nyúl Sörfőzde, a Zip’s, a Karl Microbrewery, a Harapunk Sörfőzde, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Beertok Sörfőzde. A nemzetközi kis- és nagyüzemi tengelyt a Mazák, a Permon, a Guinness, a Litovel és a Gallica képviselteti, a teljesség igénye nélkül. És ha ez nem volna elég, pálinkákat és sörpárlatokat is megfuttathatunk a nyelvünkön – mindenki saját felelősségére. Az italok mellé finom falatok is dukálnak, ezeket a gasztrokiállítók köre biztosítja majd a fesztivál alatt.

Kultúrtörténeti adalékokkal immár a hagyományok jegyében, Katona Csaba, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet történésze szolgál, illetve tart sörivó versenyeket. A Monarchia fürdőéletéről, illetve Budapest 1919 elejei eseményeiről tudhatunk meg tőle érdekesebbnél érdekesebb hol izgalmas, hol pajzán, hol meglepő részleteket.

Nincs sörfesztivál a Gellértben különleges sörvacsora nélkül. A IV. Indoor Sörfesztivál sörvacsorája, a Gellért Sörözőben készülő Giorgio sörvacsora idén szenzációs koprodukcióban készül Lutz Lajos (Pierrot, Head Chef) és Vona Róbert (Gellért Söröző, Chef) (s)örömfőzésével, akik közösen álmodták meg és közösen is készítik el a gourmet fogásokat. A sörös alkotások és a hozzájuk kínált sörök különleges gasztroélményt ígérnek a Giorgio sörvacsorán, melynek névadója Szent Gellért, akinek eredeti neve Giorgio Sagredo volt, és akiről a ház egyedi címkés kézműves sörét nevezték el.  2019. február 16. IV. Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál

Várjuk a versenyezni kívánó csapatok, a vásári forgatagban portékáikat kínáló vásározók és a jókedvet, ételt, italt, hamisítatlan falusi hangulatba betekinteni kívánó kedves látogatókat. Színvonalas programok, a vásári forgatagban pecsenye, lángos, rétes, lepény, csavartkrumpli, lepény, forralt bor, tea, pálinka, sajtok, füstölt áru, szörpök, lekvárok, édesség, kézműves ékszerek, ajándéktárgyak várják Önöket. A Nemesgörzsönyi Böllérfesztivál célja a vidéki értékek, hagyományok, a falusi szokások és gasztronómiai hagyományok bemutatása, a vidám vásári forgatagok kultúrájának újjáélesztése.

2019. február 22-24. Becherovka Miskolci Farsang

A Becherovka Miskolci Farsang az ország egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválja és vására. A fesztivál a farsangi időszakban kerül megrendezésre Miskolc belvárosában. Kirakodó vásárán több száz kézműves és gasztronómiai árus jelenik meg. A rendezvény valamennyi szabadtéri programja ingyenes. Koncertek, kézműves és gasztronómiai vásár, vendéglátó egységek, őstermelői piac és népművészeti vásár várja a vendégeket.

A farsang programkínálatában több tucatnyi koncert, számos gyermek- és családi program, kiállítások, farsangi felvonulás található a karneváli hangulatot megidézve. A fesztivál ideje alatt minden korosztály megtalálja az igényes és színvonalas szórakozási lehetőséget.

2019. február 22-25. Gasztrohegy - Gasztrofarsang

Ha azt mondjuk: fánk, mindenki egyre gondol. Pedig a fánknak ezer arca van, lehet ropogós, puha, töltött, kerek, csavart, túrós, lekváros, vagy akár sós variációk is lehetnek. És a legjobb, hogy sosem elég belőle.

Mi a Gasztrohegy?

Októbertől áprilisig megmutatjuk a gasztronómiai csúcsokat: 9 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenit arra invitálnak, hogy ismerd meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.
Attól más ez a gasztrotúra, hogy nemcsak egy helyen lehet végigenni több fogást, hanem akár 9 helyen kóstolhatunk meg egy-egy különböző fogást - közben pedig szinte észrevétlenül feljuthatunk a csúcsra. Kalandozz gyalog, vagy a gasztrobusszal, járd be a hegyet, az előételtől a desszertig!

 

 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!