Receptfeltöltés
Induljon a házi pékség!
2020.01.15.
Induljon a házi pékség!
Szerző: Wessely Márta

Most, hogy megint drágul a kenyér, nem is kis mértékben, megint érdemes elgondolkodni azon, hogy nem-e rentábilisabb megoldás az otthoni kenyérsütés, mint a bolti pékáruk vásárlása. Sok háziasszony tart a kelt tésztával való munkától, holott nem rögvest a legprofibb kemencés, őskovászos kenyérrel kell kezdeni, a házi pékké válásnak vannak fokozatai és módozatai.

Kezdők elronthatatlan kenyere: a dagasztás nélküli kenyér

A házi pékek kezdő táborát erősítők számára nagyon jó bevezetés a gyökérkenyér, azaz a dagasztás nélküli kenyér, amely nem igényel előzetes ismereteket, de azonnali sikerélménnyel ajándékozza meg a készítőjét. A 12 órás kelesztést megkívánó kenyeret dagasztani sem kell, cserébe savanykás, lyukacsos bélzetű, roppanós héjú végeredményt ad. A dagasztás nélkül, csak kimért és lazán elkevert alapanyagokat felvonultató kenyérhez csupán liszt, víz, élesztő és só kell, na meg egy jó tűzálló tál és egy kellemesen forró sütő.

Biztonsági játékosok előnyben: kenyérsütő

A kenyérsütő vissza-vissza térő reneszánsza/reneszánszai nem véletlenek, az eszköz nagyon sok terhet levesz a háziasszonyok válláról azzal, hogy tökéletesen keleszt és dagaszt, illetve – ha hagyjuk neki – akkor meg is süti a kívánt kenyeret vagy kalácsot. A kenyérsütőgép esetében az időzítés is nagy úr, a reggeli friss kenyér valósággá válhat – a mi pillanatnyi aktív közreműködésünk nélkül is. A kenyérsütőben készített kenyerek szintén adalékmentesek, itt is csak az kerül a tésztába, ami szükséges, azaz liszt, só, esetleg egy csipetnyi cukor (az élesztőnek), élesztő és langymeleg víz. A legtöbb masinához eleve jár egy szakácskönyvecske, amibe a gép tudásához és űrtartalmához igazított receptek vannak, de ez csak abban az esetben érdekes, ha a kenyeret magát a gépben kívánjuk megsütni. Amennyiben viszont csak a robotgép funkcióit látja el (plusz a robotgéphez képest, hogy melegben keleszti szépen a tésztát), akkor a tészta összeállításához már teljesen szabad kezünk van, bármi születhet a gépben.

Kovászkaland: a haladók játékszere

Sokan csak a kovászos kenyérben hisznek, ami nem csoda, de előállítása azért igényel némi időt és konyhai ismeretet, gyakorlatot. Már magának a működőképes, jó kovásznak az előállítása is az előre tervezést feltételezi, de etetése, gondozása szintén azt jelenti, hogy a tulajdonos gyakorta kíván a jövőben kovásszal sütni. Kovászt nem csak otthon lehet érlelni, kérni is lehet péktől, ismerőstől, amit mi magunk etethetünk majd tovább. A kovászos kenyerek készítése egy pettyet bonyolultabb a friss vagy száraz élesztővel készített kenyerekhez képest, de szerencsére számtalan szakácskönyvet találni ma már, ami csak ezt a témát járja körül: ha valaki kovászos kenyér készítésére adja a fejét, az szakszerű segítségre lel, ha keres.

Egyszóval a házi kenyérsütés működő alternatíva, amelynek valamelyik formája biztosan hozzáigazítható a napi rutinunkhoz. Az sem baj, ha nem rögvest minden pékárut szeretnénk kiváltani házi termékkel, de árban és minőségben kétségtelen, hogy jobban járunk, ha magunk kezdjük el ezeket elkészíteni.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!