Receptfeltöltés
Pogácsák, sós rágcsák, vendégvárók, borkorcsolyák – szilveszterre
Pogácsák, sós rágcsák, vendégvárók, borkorcsolyák – szilveszterre
Szerző: Wessely Márta

Amíg a karácsonyi süteménykínálat jelentős részét az édes falatok teszik ki, addig szilveszterre már mindenki valami sóssal készül. A megmaradt beigli, a fél stollen és a friss püspökkenyér mellé valóban néhány sós falat illik, hogy teljes legyen a kínálat.

Pogácsa

Pogácsából soha nem elég. A pogácsa több okból is kitűnő választás, egyrészt mert számtalan változata létezik, és mert ezer és egy méretben megsüthető, azaz igazi partifalat. A klasszikusok pogácsák közül jó választás lehet a tepertős pogácsa, amit libatepertőből vagy sertéstöpörtyűből nyert krémmel is elkészíthetünk. A krumplis pogácsához felhasználhatjuk a szünidei ebédből maradt krumplipürét vagy paszternákkal, sütőtökkel esetleg puhára főzött csicsókával is dolgozhatunk. A magokat sem szabad a pogácsákból kihagyni, a tökmag mellett napraforgómagot, tört mandulát vagy földimogyorót is tehetünk a pogácsa tésztájába. Ugyancsak jó választás a sajtos pogácsa, ahol érdemes nagyobb mennyiségű reszelt sajtot ültetni a pogácsák tetejére. Tipp: a felcsippentett reszelt sajtot a két ujjunk között alaposan nyomjuk össze mielőtt a tészták tetejére ültetnénk, így nem a tepsire kerül a reszelt sajt, hanem szépen és vastag sajtkéreg sül a pogácsa tetejére.

Stanglik, sós rudak

A pogácsák mellett a különféle sós stanglikkal is készülhetünk a szilveszterre. Gyerekkorunk kicsit fujtós, omlós tésztás sós, köményes kockái helyett, lazább szerkezetű sós pálcákat is süthetünk. A sokak által nagyon kedvelt és valóban rettentően egyszerű túró-liszt-vaj alapú egyensúlytésztából tényleg kitűnő aprósütemény süthető, főleg, ha a bekevert tésztát egy éjszakát hagyjuk a hűtőben és kicsit csavarunk rajta, azaz füstölt sajttal, magvakkal megszórva vagy dúsítva sütjük meg. Ezen kívül leveles tésztából is süthetünk sósakat: sajtos masnit vagy épp sajtkrémes rollót, de apró koktélvirsliket is felöltöztethetünk leveles tésztába, biztos befutói lesznek az estének.

Olasz módra: pizza, grissini

Ha nincs kedvünk hagyományos sós aprósüteményt készíteni, de mégis szükségünk lenne némi sós apróságra az italok és az édes kínálat mellé, akkor egy nagyobb adag pizzatésztával is várhatjuk az újévet. A pizzatésztából számtalan sós finomság születhet. Sodorhatunk belőle vékony, roppanós grissiniket, ami magában fogyasztva is kitűnő, de akkor az igazi, ha egy-két mártogatóst is adunk mellé. Jó választás lehet egy paradicsomos dip, sajtszósz vagy épp egy kis guacamole. Az alaptészta felhasználásával készíthetünk minipizzákat a kedvenc feltéteinkkel, de töltött pizzagolyókkal is felfegyverkezhetünk. A pizzagolyókat nem kell túlbonyolítani, elég egy falatnyi sonka és sajt, valamint egy kevés paradicsompüré. Ha nem szeretnénk sok időt vesztegetni, akkor semmi más dolgunk nincs, mint a készt pizzatésztát a szokottnál vastagabbra hagyni, kevés olívaolajjal megkenni, majd mediterrán fűszerekkel (kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring) megszórni és máris kész a tökéletes focaccia, ami szendvicsekhez is kitűnő.

pizza.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!