Receptfeltöltés
A legizgalmasabb novemberi gasztroprogramok
2018.10.28.
A legizgalmasabb novemberi gasztroprogramok

2018. november 2-4. Szegedi Mangalica fesztivál

A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A fesztiválon kiemelt helyen termelői piactér várja a vásárlókat. A tenyésztők, kistermelők mellett, minden alkalommal lehetőséget kapnak a magyar kézműves termékek készítői, iparművészei is a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.
A helyben sült egész malac és friss tepertő mellett a vendégek egyéb, frissen készült mangalica ételek közül válogathatnak. A klasszikus (hurka, kolbász, tarja, hagymásvér) ételek mellett, a legmodernebb technológiával mangalica street food menü is készül. Napközben autentikus népzenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók, kora délutántól könnyűzenei koncertek lesznek. 

2018. november 4. Black Food Festival, Budapest

Az első hazai Black Food Festival ugyanis a sötét színű, majdnem fekete ételekről és italokról fog szólni egy különleges helyszínen, ráadásul a Halloween-i vigasságok kellős közepén. Szinte bármilyen étel lehet fekete: csokoládé, tortaszelet, keksz, vagy chips, fánk, péksütemény, tészta, de még zöldség és gyümölcs is. Valamint fekete lehet a fagyi, krumpli, rizs, tengeri hínár, medvecukor, kóla, sör, kávé, felsorolni is képtelenség.

Nem kell feltétlenül agyonfestett ételekre gondolni, a rendezvényen a nagyon csokis, nagyon sötét gyümölcsös, kávés, vagy bármilyen más kreatív módon sötéten tálalt ételeket is italokat is megkóstolhatunk, de természetesen megjelennek az állítólag mértékletes mennyiségben használva rendkívüli méregtelenítő hatásáról ismert aktív szénnel színezett finomságok is.

fekete.jpg

2018. november 8-11. Márton-napi Borfesztivál a 100 éves Gellértben, Budapest

Immár nyolcadik alkalommal jelentkezik Budapest legizgalmasabb Márton napi borfesztiválja az idén 100. születésnapját ünneplő  Gellért csodálatos épületében, természetesen a 100-as szám jegyében: felvezetésként butik sörfesztivállal, aztán sörre borral, pezsgővel és pálinkákkal - korlátlan kóstolással, a páratlan hangulatú lakosztályétteremmel, kreatív borvacsorával és záróakkordként jön az elmaradhatatlan Sunday brunch.

A XX. század eleji palotaszállók elegáns, szecessziós stílusában épített hotel a mai napig az egyik leglátványosabb épülete a fővárosnak, és az egyik leglátogatottabb szállodája is, amelyben az elmúlt időkben gyakorta szerveznek olyan eseményeket, amelyek a szállóvendégeken túl, a nagyközönségnek is szólnak. Ezen rendezvények egyike a Márton-napi Borfesztivál.

gellert.jpeg

A Gellért Szálló 1918 szeptemberében nyílt meg, idén ünnepli 100. születésnapját, ennek megfelelően a Márton-napi Borfesztivál gasztronómiai programjai is a Gellért századik évfordulóját idézik: Száz év vagány butik sörfesztivállal indul a nulladik nap. A Százszorséf lakosztályétteremben ismét Michelin-csillagos séf készíti a prémium kategóriás menüt. A Száz százalék Gellért borvacsora séfjei kreativitásukkal és a fogásokhoz illő borokkal ünneplik a Gellért évszázados vendéglátását, és a Száz liba egy sorban Márton napi Sunday brunch felvonultatja a legkedveltebb libaételeket.

Idén több mint 100 kiállító borászat vonul fel Gellértben, ahol 11-11 borvidék mutatkozik be pénteken, illetve szombaton. Így gyakorlatilag két különböző „borfesztiválon” vehet részt az, aki mindkét napra vált belépőt, ráadásul korlátlan mennyiségben. Ami mindkét napon állandó, az a Gellért Selection pezsgőkínálata lesz, hogy minden pillanatban méltó itallal koccinthassunk a kerek évfordulóra.

2018. november 10. Szent Márton-napi Vigasság, Hollókő

Szent Márton-napi Vigasság ismét elhozza Hollókőre a falu védőszentjének és vendégségének ünnepét, szokásait. A rendezvény 11 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődő programok Szent Márton legendájából mutatnak be életképeket. Az ide látogatók a hollókőiek vendégei lesznek finom, meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre. Hollókő piacán libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz, de a vásáron találkozhatunk Ludas Matyival és Döbrögi Urasággal is. Középkori és libás játékok biztosítják a felhőtlen jókedvet, de idén is versenybe szállhatnak a belevaló legények a Hollókő Főgúnárja címért.

Helyi borok kóstolójára a sokak kedvencében, a Borpatikában (Guzsalyas Ház pincéjében) és a Petőfi úti vásári forgatagban is lesz lehetőség. Természetesen az elmúlt időszak kedvencei, mint a Kalácsos, a Gazduram Sajtboltja, a Palóc Játszóház, az Oskola, a Falumúzeum, a guzsalyasház, a Hollókői Vár, vagy a például a Holló Jankó Mesejátszótér is várja az idelátogatókat. 

liba-kacsa-marton.jpg

2018. november 10-11. Márton-napi Vigasság, Cserépfalu

A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még megengedett a jóízű és gazdag falatozás, mulatozás. Igaz, hogy ma már a böjtöt nemigen tartják, viszont a Márton-napi hagyományok annál inkább újjáélednek. Amint országszerte sok helyen, Bogácson is megemlékeznek Márton napjáról: zamatos újborral, kiváló lúdételekkel és szórakoztató programokkal.

2018. november 10-11. Szent Márton Újbor Fesztivál és Libator, Szentendre

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani. Ez egyben a Skanzen szezonzáró rendezvénye, mely a neves naphoz kapcsolódó gasztronómiai különlegességekkel invitálja a látogatókat. Ekkor kezdődtek a téli társasmunkák, kalákák is. A házak kemencéit begyújtjuk, a pattogó tűz mellett tollat fosztunk, mesét hallgatunk, sült finomságokat kóstolunk.

2018. november 16-18. Forraltbor Fesztivál, Örkény

Ha egy kellemes hangulatú program után vágyik, csodás környezetben, és szívesen kutat szép holmik után, feltétlenül látogasson el a Forraltbor Fesztiválra, ahol több ezer kézműves termék közül válogathat.  Az eseményen megválasztják a fesztivál legjobb forralt borát. A fesztivál három napján egy egyedi Forraltbor Fesztiválos bögrével még hangulatosabbá tehetjük a hátvégét. A rendezvényt szórakoztató programok, kézművesek és környékbeli gazdák vására kíséri. Számtalan hagyományos, helyi jellegű gasztronómiai különlegesség vásárlására és kóstolására nyílik lehetőség.

2018. november 16-18. Garda fesztivál, Tihany

Régi hagyomány elevenedik meg Tihanyban a látott halak, a gardák tiszteletére. Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült. Évszázadok óta az ősz a Balaton-felvidéken a szüret és a gardahalászat évszaka. A garda - vagy más néven látott hal -, millió szám gyűlik össze, hogy a mély vízben teleljen. A háromnapos Garda Fesztiválon felelevenednek a régi halászati hagyományok és a különleges hal elkészítésének szokásai. Tihany számára a garda mindig kiemelt jelentőségű volt, ezért nem véletlen, hogy éppen itt kerül sor már 17 éve a Garda Fesztiválra. A gasztronómiai programok mellett szórakoztató családi programok, zene, tánc, játék és vásár várja az érdeklődőket.

2018. november 17. Tepertő és Pörc Fesztivál, Berekfürdő

Hetedik alkalommal várja a látogatókat a berekfürdői Tepertő Fesztivál. Reggel nyolc órakor kezdődik a sütés-főzés. A tepertős ételek versenye mellett szórakoztató színpadi produkciók és kirakodóvásár színesíti a programot.

2018. november 17-18. Csokoládéfesztivál és Nemzetközi Csokoládé Találkozó, Szolnok

Lélekmelengető édes élmények a hűvös novemberben, azaz a hazai kézműves csokoládékészítők legnagyobb seregszemléje várja az édesszájú közönséget a 7. Szolnoki Országos Csokoládéfesztiválon a nemzetközi díjnyertes édességeket ismerhetik és vásárolhatják meg, emellett különleges családi programokkal várják a látogatókat.

tea-kave-kakao.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!