Receptfeltöltés
Egészség a téli hónapokban, főszerepben az avokádó
2018.01.18.
Egészség a téli hónapokban, főszerepben az avokádó
Szerző: Wessely Márta

Az elmúlt években már megszoktuk a jelenlétét, tudjuk mi az, de használni még mindig csak nagyon óvatosan használjuk. Annak ellenére, hogy az avokádó az emberiség történetének egyik legrégebb óta fogyasztott gyümölcse.

A botanikai szempontból mindenképp gyümölcsként aposztrofálható avokádó felhasználása igen széle körű, nem véletlen, hogy már az időszámításunk előtt 5000 környékén gyakorta fogyasztották Közép-Amerikában. Európába a nagy felfedezések idején jutott el, de 2-300 évig nem nagyon honosodott meg, inkább csak a tengerészek ették lelkesen és a felfedezők beszámolóban tűnt fel a tojásdad, aligátorkörtének is nevezett gyümölcs.

Avokádó, az egészséges

Az avokádó azonban nem csak tápláléka, hanem gyógyszere is volt hosszú évszázadokon keresztül az emberiségnek, ez a gyümölcs ugyanis a számtalan ásványi anyag mellett, elképesztően széles tárháza a különféle vitaminoknak. Ezen kívül az avokádó húsa olyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami jótékony hatással van a koleszterin-háztartásra és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Avokádó, a zöldség

Az avokádó beszerzése ma már semmilyen akadályba nem ütközik, könnyedén hozzá lehet jutni, és egy-két érett avokádóból számtalan étel készíthető. Az avokádó kapcsán – bár feljebb tisztáztuk – sok esetben kétséges, hogy zöldségként vagy gyümölcsként tekintsünk-e rá. A háztartások nagy részében a zöldségek közé sorolják és felhasználása ennek megfelelően történik. Az avokádó kitűnő alapja lesz a kedvelt guacamolenak, számtalan salátába kerülhet bele, de krémességének köszönhetően a mártások, szószok összetevői között szintén megtalálja a helyét. Az avokádót célszerű nyersen fogyasztani, hogy a benne lévő tápanyagok hiánytalanul megmaradjanak, valamint azért is, mert a hőkezelt avokádó megkeseredik, élvezeti értéke jelentősen lecsökken.

Avokádó, a gyümölcs

Ha valóban a botanikai besorolásának megfelelően, mint gyümölcsre tekintünk az avokádóra, akkor ott a helye a különféle süteményekben, fagylaltokban és krémekben. Az avokádóval jó és könnyű dolgozni, magas zsírtartalmának köszönhetően kiválható vele a tésztához vagy a krémhez használt zsiradék egy része vagy akár egésze. Enyhe, diós íze miatt könnyen alakítható, a számunkra megfelelő ízesítéssel készíthető az avokádó alapú tészta, krém vagy éppen fagylalt. Az avokádó legtöbb esetben akkor jelenik meg a desszertek világában, ha vegetáriánus vagy vegán ételeket készítünk, de életmódváltás, egészségesebb életmód kapcsán szintén érdemes a korábban használt zsiradékokat ezzel a gyümölccsel kiváltani. Az avokádó jó alapja lehet számtalan turmixnak, smoothie-nak, amelyeket készíthetünk zöldségekből, gyümölcsökből, esetleg a kettő ötvözésével.

zold-turmix-smoothie-avokado-banan.jpg

Milyen avokádót válasszunk?

Közel ötszáz különféle avokádó létezik, természetesen hozzánk ennek töredéke jut csak el. A vásárlásnál fontos szempont, hogy sértetlen, puha foltoktól mentes gyümölcsöt válasszunk. Az sem baj, ha nem teljesen puha, a konyhapultra téve néhány nap alatt könnyen utóérik.

Így lehet könnyen és hatékonyan megpucolni az avokádót:

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!