Receptfeltöltés
Házi limonádék, kánikulára
Házi limonádék, kánikulára
Szerző: Wessely Márta

A hosszú, forró kánikulai időszakokban fokozottan fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Bár pont a legmelegebb napokon esik igazán jól a víz, azért egy jóféle házi limonádéval is olthatjuk a szomjunkat.

Régi befőttek új élete

A régi befőttek tökéletes alapját adhatják egy tisztességes limonádénak. A gyümölccsel megpakolt, kiforralt, a - kamrában töltött idő alatt - ízletessé vált lével nyakon öntött befőttek gyümölcseit részben a limonádéban hagyhatjuk, vagy lecsepegtetve kevert tésztához, pitéhez adva ki is süthetjük. Ha sütéshez túl meleg van, akkor pohárdesszertekbe, joghurttortákba komponálhatjuk.

A levet hűtött vízzel felengedjük, majd citrusok levével ízesíthetjük. A piros gyümölcsös befőttekhez érdemes a – narancs és a pomelo házasításából született – grépfrút levét facsarni, illetve narancslével édesíteni a készülő italunkat. A limonádéhoz – a héjban lévő illatos olajok miatt – célszerű citrusok héját, héjastul gerezdekre szedett citrusféléket tenni, ez viszont csak akkor javasolt, ha kezeletlen, emberi fogyasztásra alkalmas héjú gyümölccsel dolgozunk.

A barackbefőttek mellé tehetünk lime levet és egy kis héjat, a szilvát pedig fahéjas cukorral felfőzve, majd visszahűtve alakíthatjuk izgalmas limonádé alappá, amely nagyon jól muzsikál a narancslével. A körtés befőtthöz a citrom illik, illetve néhány friss zöldfűszer.

Édesítés szörppel, cukrosan vagy mentesen

A házi limonádéinkat megbolondíthatjuk, ízesíthetjük különféle szörpökkel, sőt ezek a szörpök adhatják az alapot, amihez a többi hozzávaló ízét igazítjuk. Nagyon jó kiindulási alap a bodzaszörp, a citrom- vagy narancsszörp, de eperszörppel, málnaszörppel, vegyes piros gyümölcsből készített szörpökkel ugyancsak alapozhatunk. A limonádé savanykássága miatt jó indítás lehet egy meggyszörp, ribizke szörp, vagy a ritka, de izgalmas egresből, köszmétéből főzött szörp. Ma már számos mentes szörpöt kapni, így szinte kalóriamentes limonádékat is készíthetünk ezek segítségével.

Ízesítsünk friss zöldfűszerekkel!

A limonádékat nem csak citrusokkal, friss gyümölcsökkel, befőttekkel és szörpökkel tudjuk ízesíteni, hanem különféle zöldfűszereket, növényeket adhatunk hozzá. Kevés levendulával ízesíthetjük a bodza, körte vagy épp barack alapú limonádékat, használhatunk citromfüvet, bazsalikomot, mentát, ízesített mentát (van már csokis, málnás, epres is a kertészetekben), tehetünk az italunkba citromos kakukkfüvet, fűszerezhetjük finoman rozmaringgal, oregánóval. A lényeg, hogy mindig friss alapanyagot használjunk, ne tegyünk belőle sokat, és ne hagyjuk sokáig ázni. Nem szabad, hogy eluralja az ital ízét, azt csak kiegészítenie, teljessé tennie szabad.

Ne csak gyümölcsökben gondolkozzunk!

Ma már teljesen elfogadott az uborkás limonádé, a könnyed, ízes víz hamar elfogadtatta magát a nagyközönséggel. Az uborkás italhoz jól passzol a friss kapor, amit cukkinis, tökös vizekhez is nyugodtan adhatunk. A zöldségek terén ugyanis nincs megállás, a többi rokont is érdemes kipróbálni, hogy milyen hűsítő válik belőle.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!