Receptfeltöltés
A legizgalmasabb szeptemberi gasztroprogramok
2019.08.27.
A legizgalmasabb szeptemberi gasztroprogramok

Az őszi fesztiválok biztos vezérfonala a szüret és természetesen a bor. Ez most szeptemberben sem lesz másként, a bor adja a gerincét a szezon finomságait felvonultató gazdag fesztiválkínálatnak.

2019. augusztus 30 - szeptember 1. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál

Idén immár 30. alkalommal koccannak össze a borospoharak Budapest Bornegyedében, Budafok-Tétény hangulatos történelmi utcán, pincéiben. Augusztus 30. és szeptember 1. között újra megnyitják kapuikat a hazai- és nemzetközi szinten elismert borászatok és pezsgőkészítők, a nedűk mellett számtalan könnyűzenei koncerttel és szórakoztató programmal várják a borok és pezsgők szerelmeseit a szervezők.

 budafok.jpg

2019. szeptember 4-8. Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál

A Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztiválnak az Esterházy-kastély udvara ad otthont. A rendezvény elnevezéséhez hűen különféle ízesítésű cicegékkel és csülökből készült ételekkel, valamint jóféle borokkal, pálinkákkal várják az idelátogatókat. Elsősorban azokat a borvidékeket, borászatokat hívták meg, akiket megkedveltek a fesztivál látogatói az elmúlt évek során. Az ételkínálatban a hagyományos cicegék mellett különleges feltéttel gazdagítottakat is kínálnak majd, a csülök pedig a legkülönbözőbb változatban kóstolható meg a rendezvényen.

2019. szeptember 5-8. Budapest Borfesztivál

A Budavári Palota szeptemberben ismét megnyitja kapuit Európa legszebb borfesztiválja, és ezzel több ezer magyar és külföldi borkedvelő előtt! A világörökségi helyszín által kínált lenyűgöző panorámát egy pohár kiváló hazai borral élvezni szavakba nem önthető élmény. Az esemény idén még szebb arculattal, még elegánsabb, a korábbinál is rendezettebb környezetben várja vendégeit a megújuló Várnegyed kiemelt rendezvényeként. Közel 200 borász kiállító, változatos gasztronómia, koncertek négy színpadon minden nap, szakmai játékok - és persze az utánozhatatlan Borfesztivál hangulat. Fókuszban az Egri Borvidék!

 bupestbor.jpg

2019. szeptember 6-8.Badacsonyi szüret, Badacsonytomaj

A Balaton ősszel sem fukarkodik a borünnepekkel. Hazánk nagy jelentőségű borvidékeinek, a szeptemberi szüreti mulatságok egyik kiemelkedő őszi programja a Badacsonyi borvidék szeptemberi ünnepe, a Badacsonyi Szüret.

Ízek, zamatok, kultúra, művészet. S hogy merre visz a borok útja? Badacsonyba. Kívánjuk, hogy Önöket is érintse meg a hely szelleme, a megejtően szép és fenséges táj! A Badacsonyi Szüret színvonalas programjai közepette a látogatók betekintést nyerhetnek a vidék borkészítésének történetébe, valamint a térség gasztronómiai hagyományaiba. Az ünnep főmomentuma az ország talán leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása, melynek forgatagában bemutatkoznak a helyi néptánc együttesek, fúvószenekarok, lovasok.

 badacsonyiszuret.jpg

2019. szeptember 6-8. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szeged

A Múzeum előtti Vízi bástyán felállított Óriás Bográcsban a legjobb féle szegedi halászlé fő, amihez a paprikát az égből hozza a szegedi boszorkány annak rendje és szegedi módja szerint, ahogy a hagymát csakis Makóról hozzák a Maroson át a tutajjal. A szegedi halászléről szól itt minden, s ezzel együtt a szögediségről, hagyományos gasztronómiai és kulturális értékeinkről, közösségépítésről és kulturált szórakozásról, betöltve azt a szerepet, amit vállal a fesztivál, nevezetesen hogy az ízletességéről híres Szegedi Halászlé főzési hagyományait tovább örökítse és a halat, mint egészséges ételt népszerűsítse.

Nemcsak a hagyományos ízek, de a magyar kézműves termékek színe-java is felvonul a Tisza-parton: az ország minden szegletéből idesereglett kézművesek portékái kerülnek terítékre, színesítve a rendezvény kínálatát és hangulatát. A szegedi nyárutó leghangulatosabb fesztiválja mindenkinek szól és mindenkit vár szeretettel a Tisza partjára, a kiváló ízek mellé színes, színvonalas szórakoztató programokkal a Huszár Mátyás rakparti nagyszínpadon és a Fesztivál más helyszínein is.

2019. szeptember 7. Őszi Etyeki Piknik

Az Etyeki Pikniket évszakonként rendezzük meg a Gasztrosétányon az adott időszakra jellemző, szezonális sajátosságokkal. Kiemelt célunk, hogy a helyi és környékbeli termelők, szolgáltatók és kézművesek termékeivel és kínálatával ismertessük meg a látogatókat. 
A Gasztrosétány szolgáltatói hétvégenként állandó rendszerességgel kínálják termékeiket a bortól a házi sajton, vajon, süteményen, csokoládén és sonkán keresztül a meleg ételekig. 

 szietyeki.jpg

2019. szeptember 8. SVÉT, Rácalmás

Közös nevező mindig van és ez nem csak a vendéglátás szeretete, hanem az ételekben kötelezően megjelenítendő azonos alapanyag is. Az egyik ezúttal a Jankovich-kúria jelképe, az alma lesz, míg a másik opció, egy regionális alapanyag hangsúlyos szerepeltetése abból a térségből, ahonnan az étterem érkezik. A SVÉTlapon így a menü által kirajzolódik hazánk íztérképe is.

Az esemény látogatása regisztrációhoz kötött: https://regisztracio.svet.hu/

 racalmas.jpg

2019. szeptember 13-15. Egri Szüreti Mulatság és Borünnep

A háromnapos rendezvény a régi szokásokat megtartva, ám mégis a mai kor elvárásaihoz igazodó kikapcsolódást nyújt. A Szüret látványvilágában és gasztronómiai kínálatában is ötvözi a hagyományos elemeket a friss, fiatalos megoldásokkal. A helyi borok kóstolgatása és a különleges ételek falatozása közben színpadi programok, koncertek, gyermekprogramok, hagyományőrző ügyességi játszótér várják a családokat. A pincék színes és izgalmas szüreti játékokkal és szelfipontokkal, a Székelyföld Gyöngyszemei népművészeti forgataggal, hagyományos ételek kóstolójával várják az érdeklődőket.

 egriszuret.jpg

2019. szeptember 13-15. Édes Napok, Budapest

A budapesti Édes Napok, Perugia, Tübingen és Obidos után Európa 4. legnagyobb szabadtéri, ingyenesen látogatható édesség tematikájú rendezvénye. Az utóbbi években a magyar csokoládé és édességgyártók Európa legrangosabb szakmai díjait hozzák el, a gasztronómiában általánosságban tapasztalható minőségi változás eléri a cukrászatokat is és az édesség szakma szintén megbecsült helyére kerül. A tavalyi, közel 50 ezer látogató egy olyan gasztronómia attrakció részese lehetett, ahol a legjobb csokoládé és édességgyártók mellett már közel 20 cukrászda vett részt. Hamarosan kiderül, hogy kik mutatkoznak be idén.

A “Miele Gasztroszínpadon” idén is nagynevű cukrászok, séfek tartanak bemutatókat. Nem kell már sokat várni és az ő névsoruk is olvasható lesz. Esténként idén is jazz és klasszikus zene tölti be a teret.

A részletes programokat, kiállítókat és fellépőket hamarosan pontosítjuk. Addig is édes napokat kívánunk! 

2019. szeptember 13-15. Sör és Csülök Fesztivál, Siófok

Új őszi gasztrofesztivállal jelentkezik a Balaton-part legnagyobb városa. Az új rendezvényt részben a többi őszi gasztrofesztivál, az októberi Halfesztivál és a novemberi Libadalom sikere inspirálta. Fontos szempont volt, hogy szeptemberben még nagyon sok turista nyaral Siófokon, akiknek tartalmas szórakozást kínál a háromnapos esemény.

És hogy miért a sör és a csülök? Mivel Bor és Fröccsfesztivált már évek óta rendeznek Siófokon, a szervezők ezúttal szerettek volna az egyre színvonalasabb hazai kézművessör-kínálatra koncentrálni. A sörhöz pedig a csülök illik leginkább, így a különleges italok mellett, a kitelepülő gasztroárusok finom ételeket hoznak a fesztiválra.

Ahogy az a siófoki rendezvényeken megszokott, a népszerű fellépők sem hiányozhatnak a programból. Szombaton és vasárnap napközben gyerekkoncertek és ügyességi játékok is várják a kicsiket a Fő téren, így a Sör és Csülök Fesztivál igazi élmény lehet az egész családnak.

sorcs.jpg

2019. szeptember 13-14. Kalocsai Paprikafesztivál és Paprikás Ételek Főzőversenye

A rendezvény fő célja, hogy a Kalocsai Paprikafesztiválra érkező közönség testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan íz harmóniájával, valamint a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel.

2019. szeptember 14-15. Vegetáriánus Fesztivál, Budapest

A környezettudatos szemléletű családi rendezvény táplálkozási szakemberek előadásait, vegetáriánus ételkóstolókat, öko- és bioszemléletű termék-bemutatókat kínál - nem csak vegetáriánusoknak! A két nap alatt ingyenesen kérhetsz tanácsot természetgyógyászoktól, izgalmas dokumentumfilmeket nézhetsz, lesz „főzőszoba”, ahol a fesztivál teljes ideje alatt ínycsiklandozó ételek elkészítését tanulhatod meg, de lesz csoportos jóga, relaxációs foglalkozások, zenei és tánc-programok is. Amíg a szülők főznek, meditálnak, vagy előadást hallgatnak, a kicsik a játszószobában tölthetik majd az időt.

A Fesztivál célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A rendezvényre a belépés ingyenes. 

2019. szeptember 21-22. Csak a Mentes, Budapest

Fekete öves címke olvasó vagy, akit nem lehet holmi „free” felirattal csőbe húzni? De néha még Neked is gondot okoz a glutén-, cukor-, laktózmentes, vegán termékek, szolgáltatások felkutatása? Akkor a Csak a Mentes Őszi Vásárát neked találtuk ki!

Alapanyagok, ételek, kozmetikumok, egészségmegőrző termékek, édességek és környezettudatos ajándékok – ezek mind megtalálhatóak lesznek a fesztiválon. A vásár mellett, ingyenes előadásaink és főző workshopjaink keretein belül elsajátíthatod a praktikákat, technikákat, hogy hogyan is lehet könnyedén elkészíteni mentes ételeket, vagy épp mire figyelj oda, ha új az életedben a mentes étkezés. Ezen a hétvégén garantáltan megtalálsz mindent egy helyen, amire egy ételallergiásnak, vegán életmódot követőnek, valamint egészségtudatos vásárlónak szüksége lehet. Szakmai partnereink pedig mindkét nap rendelkezésedre állnak, ha táplálkozással, életmódváltással, sporttal kapcsolatban van kérdésed.

2019. szeptember 21-22. Vecsési Káposztafeszt

Ki ne ismerné a híres, nevezetes vecsési savanyúságokat, és ezen belül is a legnépszerűbb káposztát? A város méltán büszke a zöldségsavanyítás terén szerzett hírnevére, ezért évente megrendezi a csodás vitaminbombákat ünneplő fesztiválját. Látogasson ön is Vecsésre, ismerkedjen meg a város nevezetességeivel, sváb hagyományaival, nézze meg a felvonulást, miközben finomakat eszik-iszik, és jó koncerteken vesz részt. 

 vecsesi.jpg

2019. szeptember 28. Szüreti Vigadalom Szigligeten

Szigligeten az egyik legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvény a Szüreti Vigadalom. A felvonulás délután indul az Ófaluból. Évről évre egyre színesebb, látványosabb ez a felvonulás, ahol a hagyományokat felelevenítő népviseletben vonulnak fel a résztvevők. A menetben helyet kapnak néptánc csoportok, hagyományőrző egyesületek, bíró, kisbíró, huszárok, csikósok, maskarások. A felvonuló kocsmáros és a pogácsát osztogató helyi asszonyok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhesen, szomjasan. A felvonulás végén a rendezvénysátornál kulturális műsor várja a résztvevőket. A színes programok után pedig utcabál zárja az egész napos programot.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!