Receptfeltöltés
Ha karácsony, akkor datolya
2018.11.19.
Ha karácsony, akkor datolya
Szerző: Wessely Márta

Ahogy közeledik a karácsony, úgy bukkan fel egyre több helyen a datolya. A Közel-Kelet kedvelt gyümölcse a mi ünnepi asztalunkról sem hiányozhat, és az sem baj, ha az ünnepek múltával is ott marad a konyhánkban.

Datolya-történelem

A datolyát termő pálmafa eredetét nem ismerjük, de valószínűsíthető, hogy nagyjából 8000 éve jelenhetett meg a Közel-Keleten, ahol viszonylag hamar elterjed, ismertté vált és a termését is hamar megkedvelték az itt élő népek, akik vándorlásaik során magukkal vitték a termést. Ezzel a datolya szépen lassan uralni kezdte a Perzsa-öblön kívül Egyiptomot, egész Észak-Afrikát, valamint Nyugat-Ázsiában, Indiában is elterjedté vált. Nagyjából 5000 évvel ezelőtt már termesztették a datolyát.

De nem csak Afrika és Ázsia vált datolya-függővé, a gyümölcs – arab közvetítéssel – Európa déli csücskeiben is hamar megjelent, a spanyol, dél-olasz és görög konyha részévé vált.

Az élet fája

Az áldott faként szintén emlegetett datolya fontosságát jelzi, hogy még a Koránban is megtalálható. Nem véletlen, hogy az élet fájaként tekintettek rá az itt élők, a gyümölcsén kívül a datolyafa egésze felhasználásra került, leveleivel házakadt fedtek vagy használati tárgyakat készítettek belőle.

A gyümölcse pedig igazi kincs, amely nem csak gazdag energiaforrás, hanem az egészségre gyakorolt hatása is figyelemre méltó, azaz a keletiek nem csak élelmiszerként, hanem gyógyszerként tekintettek a datolyára, amelyet – magas cukortartalmának köszönhetően – könnyedén lehetett szárítva tartósítani, így folyamatosan elérhető alapanyaggá vált.

Az egészséges datolya

A datolya kifejezetten jótékonyan hat az emésztésre, méghozzá igen széles spektrumon, amely leginkább arra vezethető vissza, hogy a bélflóra egyensúlyát segít visszaállítani. Csillapítja a fájdalmat, segít megóvni az idegrendszert, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Beltartalma kiemelkedő, megtalálható benne a magnézium, foszfor, vas, kalcium, kálium, mangán, réz, folsav, valamint számos vitamin, mint az A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin.

A datolya termesztése

A datolya termesztése meglehetősen munkaigényes feladat, sok kézi erőt, türelmet, szaktudást igényel, cserébe a több mint fél éves érési folyamat során a levelek alatt fürtökben növő gyümölcsök bárikor ehetők. A datolya fogyasztása, elkészítése éppen ezért erősen függ attól, hogy melyik érési fázisban szedték le.

A datolya érési fokozatai

Az érési folyamat egyes szakaszait el is különítik, más-más néven emlegetik az ilyenkor begyűjtött gyümölcsöt. Az egy hónapos gyümölcs, a kimri, a már sárgás, érettnek tekinthető változata a khalal, az arab országokban leggyakrabban ebben az állapotában fogyasztják a datolyát, majd következik a rutab, ami már a magasabb cukortartalom ideje, és végül eléri a datolya a tamr állapotot, amelyben az általunk ismert magas cukortartalmú, töppedt gyümölcsöt szüretelik.

Datolya a konyhánkban

A száraz, sötét helyen sokáig elálló aszalt datolya felhasználása igen sokoldalú. Előételek, levesek, saláták, köretek, mártások, szószok, húsok mellé is kitűnő, de nagy divat mostanában úgynevezett superfood desszertekhez felhasználni.

A salátákba csíkozva, a salátát megszórva tehetjük, de áztatva, balzsamecettel, olajjal átforgatva szintén a salátához adhatjuk. A karácsonyi asztalra kerülhet dióval, mandulával, marcipánnal vagy esetleg sós krémsajttal betöltött datolya. Az édes leveseknél jó édesítő- és sűrítőanyag lehet, a köreteknél szintén édességével, extra textúrájával játszhatunk, illetve a keleti húsos, zöldséges ragukba csempészhetünk belőle néhány szemet.

A desszerteknél mind a krémek, mind a tészták esetében a rostossága, bel- és cukortartalma miatt jó választás. Apróra vágva adhatjuk piskótákhoz, kevert tésztákhoz, áztatva, gyümölcsragukba keverve pohárkrémekhez rétegezhetjük.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!