Receptfeltöltés
A legjobb és legizgalmasabb júniusi gasztrofesztiválok
2018.05.28.
A legjobb és legizgalmasabb júniusi gasztrofesztiválok
Szerző: Wessely Márta

A nyári szünetbe torkolló június fesztiváljai már a nyaralásunkat is befolyásolhatják. Egy-egy színvonalas zenei programmal átszőtt, gazdag kínálattal kecsegtető fesztivál már-már megérdemel néhány nap kikapcsolódást, amely során nem csak a kínált programok, hanem a környék is felfedezhető.

2018. június 2. Komáromi hallakoma

A Duna Európa második leghosszabb folyója, amelynek a történelmi Magyarország területén átfolyó szakasza nem elválasztja, hanem  - a XX. századi történelmi viharai ellenére - összeköti a partja mentén fekvő településeket. A part menti városok, falvak történelme az eltelt évszázadokban összeforrt. Kialakult közös hagyományaik között pedig mindenképpen ott szerepelt a halászat. Évszázadokon keresztül nem csak az egyik legfontosabb munkát, hanem a leggyakoribb és legegészségesebb táplálékot is a Duna adta az itt élőknek. Mára azonban a halászat és sajnos a halételek népszerűsége is méltatlanul lecsökkent. Erre kívánja felhívni a figyelmet új nagyszabású programmal egy lelkes komáromi civil baráti társaság, akiknek tagjai a Duna két partjáról valók.

Az első halételkészítő fesztivál és barátságos halfőző verseny kiváló alkalom arra, hogy a határ menti települések civil közösségei, baráti társaságai megmutathassák egymásnak és a nagyközönségnek családjaik, falvaik hagyományos és új receptjeiből készült halételeiket, méghozzá történelmi környezetben, számos színes program kíséretében.

2018. június 2. Szent György-hegy hajnalig, Badacsonytomaj

Pár nappal a telihold után közel 20 pincészet várja a vendégeket délutántól napfelkeltéig: a délutáni szigligeti és balatoni panoráma és naplemente után,  a majdnem-telihold fényénél lehet bebarangolni a hegyet és benézni az egyes pincékhez. Nem csak kóstolni lehet, hanem mindenféle meglepetések is érhetik a vendéget. Gilvesyéknél friss pizzát sütnek majd, zene mellett, az Angyal pincénél TÁP Színház előadás és hangulatos lampionos kert lesz, a Bencze Birtokon jazzel és fine dining fogásokkal készülnek, Szásziéknál a szőlősorok végében, hatalmas fák alatt kóstolhatunk, a Magashegy Pincészetnél borjóga lesz, a Boksay Pincénél gitárzene és slam előadás, a Nyári Pincénél koncert, Papa Áronnál vega tapasok és bakelitek, Török Csabánál (2HA) a szokásos panoráma és hihetetlen vörösborok, de lesznek olyan helyszínek is, amik csak erre az estére nyitnak meg.

Földi Bálint Ujvári Viviennel nyit közös kóstolóhelyet erre az estére Bálint hegyi présházában, ahol a Két Jóbarát meg az Anti, és Vivien Szent György-hegyi borai is kóstolhatók lesznek - ő egyébként Tokajban borászkodik. Puttkamer Bence borász egy felújított kúriában Kutyakaparó néven nyitja az ideiglenes kóstolóhelyét koncertekkel. Programokkal készül a Horváth Pince, a Szent György Pince, a Hóbor Pince és a Bajnóczy Pince is, és különlegességként be lehet majd járni a Tarányi Présházat, ami épp felújítás alatt áll. Éjfélkor pedig mindenhol egyszerre kigyúlnak a tábortüzek. Ezen az éjszakán Badacsonytomajból óránként buszjáratok indulnak majd a Szent György-hegyre és vissza (Badacsonytördemicet is érintve).

image-szentgyorgyhegy.jpg

2018. június 8-9. Gere Jazz Fesztivál, Villány

Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre. A hazai jazz kiválóságok mellett idén fellép Nicola Conte, a legtáncosabb jazz képviselője, aki hazánkban elsőként a fesztiválon játszik új lemezéről.

A Magyarország legdélebbi szőlőültetvényei között megrendezésre kerülő fesztivál idén is jól csengő hármashangzatba rendezi a GERE-borokat, a kifinomult gasztronómiát és az igényes jazz zenét. Olasz dallamok, toszkán hangulat és minőségi borok várják a Villányba látogatókat június második hétvégéjén. A gasztronómiai kínálat, ahogyan mindig, most is fontos részét képezi a fesztiválnak. A szervezők igazi itáliai ízekkel készülnek, grill terasszal, olaszos ételekkel, desszertekkel.

Az idén hetedik alkalommal életre hívott programsorozat mostanra hagyományt teremtett a nyári fesztiválok között, és Villányba várja azokat, akik a borok, a zene és a gasztronómia elhivatott rajongói. Gere Attila és családja idén is maradandó élményekkel ajándékozza meg az ezen az exkluzív, olasz hangulatú kerti partin résztvevő vendégeket.

gerefest.jpg

2018. június 8-10 Eperfesztivál, Tahitótfalu

A 20. Eperfesztivál garantáltan színes programokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt! Akár családdal, akár barátokkal jössz, készülj fel, hogy feledhetetlen élményekben részed. A szokásos eperfesztiváli zenei programok mellett, a helyi civil szervezetek gondoskodnak a rendezvény korábbi változatos eseményeinek (strandfoci és röpi, Eperart, lekvárfőzés, íjászoktatás, szüreti felvonulás) lebonyolításáról. Az Eperfesztivál helyszíne a Duna-part.  Az Eperfesztiválon az eper körül fog forogni a világ.

2018. június 15-17. Debrecziner Gourmet

Bernáth József, a SÉF és Pataky Péter az Ízes Élet séfje. Senkinek sem kell bemutatni a gasztrovilág két ikonikus arcát, akik idén a 3. Debrecziner Gourmet Fesztiválon házigazda-műsorvezetőjeként kalauzolnak minket abban a csodálatos és izgalmas világban, amit ma magyar gasztronómiának hívunk.

Három napon keresztül kóstolhatsz-lazulhatsz velünk a Nagyerdőben, a Békás-tó partján, amelyet sokan Magyarország egyik legszebb fesztiválhelyszínének tartanak. Ízelítőnek néhány név a kiállító éttermek és séfek közül: Anyukám mondta, Dűlő, Tatai Robi a Séfek Séfe tavalyi győztese, Szendrei Bence a Séfek Séfe döntőse. Vendégünk lesz Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség egyik alapítója és elnöke.

2018 a Családok Éve, ezért külön odafigyelünk a kicsikre és nagyokra egyaránt, hogy a család összes tagjára tartalmas időtöltés várjon ezen a hétvégén.

debrecziner2.jpg

2018. június 15-17. Levendulafesztivál Kőröshegyen

Kőröshegyen a levendulabokrok az égig érnek, több mint 6 hektáron termesztünk levendulát.  Annyi virágunk van, hogy sosem fogyunk ki belőle, garantáltan jut mindenkinek.
A belépés mind a három nap ingyenes, de levendulát kizárólag a helyszínen vásárolt aratótáskába vagy kosárba lehet szedni. Több méret közül válogathattok, az áruk mérettől függően változik.
A levendulaszüret egész júniusban. Levendulás kézműves termékek vására és a palántavásár keretében találtok minden szépet és jót, épp, mint a tulipánszüreten. Most sem maradtok éhesek, hiszen ismét itt lesz velünk Food Punk és a Kaldeneker Lekvárosház is. A hőségben jól fog esni egy kis fagylalt és friss, jeges limonádé, amiről a Szélcsend gondoskodik a helyszínen. Ha már lesz minden, mi szem-szájnak ingere, arra buzdítunk, hogy hozz magaddal egy plédet, heveredj le és élvezd a napsütést, jó időt, szépséges tájat és a csodás illatokat, egyszóval, hogy egy kicsit kitörhetsz a mókuskerékből.

nagykoros-levendula.jpg

2018. június 22-23. Kőrösi meggyfesztivál

Bizton állítjuk, hogy a nagykőrösi möggynek nincs párja. Lehet az leves, sütemény, befőtt, lekvár formájában vagy éppen frissen szedve, egy nagy kosárban az asztal közepére téve, egy biztos, amíg van, addig arra csalogatja az embert, hogy még egy kicsit, egy kanállal, egy szeletet, csak egy-két szemet, de vegyünk belőle. És rendszerint el is fogy mindig. Gyermekként még az is előfordult, hogy ki sem vártuk, míg az asztalig jut, hanem a fán „tálalva”, azon csüngve tömtük a hasunkat. Higgyék el, akkor sem ehettünk volna belőle többet, ha tudtunk volna mindazon pozitív hatásokról, amelyeket időközben a tudomány megállapított a meggyről.

Azóta jó pár év eltelt már, de Nagykőrösön, Arany János városában még mindig páratlanul finom ízű möggy terem. A Kőrösi Möggyfesztiválon ezt szeretnénk minél több emberrel megízleltetni, a legkülönbözőbb tálalásokban. Az ízes falatok és italok fogyasztása közben színes programcsokor: főzőverseny, bor-, pálinka-, szörp és ételbemutatók, elismert hazai fellépők teszik még kerekebbé ezt a napot. Meglehet, a „kerekségben” van a nagykőrösi möggy zamatosságának titka is, hiszen mi nem csak kereken szedjük, de úgy is nevezzük meg ezt a zamatos gyümölcsfajtát. Meggy helyett möggynek!

Kezdőkép: Szindbád az Utazó

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!