Receptfeltöltés
A legjobb szeptemberi gasztrofesztiválok
2018.08.30.
A legjobb szeptemberi gasztrofesztiválok
Szerző: Wessely Márta

Országszerte rendkívül gazdag programmal indul az ősz. Már az első szeptemberi hétvégén belecsapunk a lecsóba és hó végéig tartanak a tartalmas programokkal tarkított tematikus gasztronómiai fesztiválok, amelyek közül a szerintünk legizgalmasabbakat válogattuk ki olvasóink számára.

2018. szeptember 1. Váci Lecsófesztivál

A Dunakanyar legnagyobb gasztronómiai fesztiválja. Lecsó és lecsó jellegű ételek versenye, tánc, zene jókedv, barátságok. Vác főterén 50-70 csapat méri össze lecsófőző tudását, melyet szakmai zsűri bírál el. A csapatok kóstoltatnak, az abból befolyt összeget ebéd után összesítve a szervezők minden évben megnevezett jótékony célra ajánlják fel. Emellett az első három helyezés a város vállalkozásainak felajánlásából értékes jutalomban is részesülnek. Te is főznél egy jó lecsót?

2018. szeptember 1. DreherFeszt, Budapest

Egy utolsó nagy buli a nyár megkoronázására – a DreherFeszt ebben az évben is hamisítatlan fesztiválélményt ígér az igazi jó koncerteket és a hideg, frissen csapolt söröket kedvelő közönségnek. Végre fény derült arra is, hogy milyen extra sörkínálattal készül idén a sörgyárfesztivál. A látogatók megkóstolhatják a Dreher Triplakomlóst, valamint extra friss, pasztőrözetlen tanksörváltozatban az idén bevezetett Dreher Pale Ale-t és a klasszikus Drehert is. Sőt, ez utóbbi szűretlen formájában is ott lesz a felhozatalban. A csak a fesztiválon elérhető specialitások köre két gyümölcsös ízvilágot is rejt: egy Tropical Mango névre keresztelt frissítő lágert, és egy Black Plum névre hallgató, aszalt gyümölcsös, japán szilva aromájú különlegességet, mely igazi kuriózum lesz. A sor ezzel nem ér véget, hiszen a sörfőző mesterek előálltak a Dreher Red Ale-lel, amelyet karamellás ízjegyek és a pörkölt keserűség aromái jellemeznek; valamint egy testes, fűszeres Bombay IPA-val is. Idén tehát egyaránt lesz miből választania a könnyed sörök, a nagy klasszikusok, és a különlegességek kedvelőinek is.

2018. szeptember 1-2. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál

Dél-Buda legnagyobb fesztiválján, négy színpadon, 50 előadó fellépését élvezhetjük: a Borudvarban underground zenekarok, a Pezsgő téren a popzene és a könnyű jazz, a Fröccs-teraszon a jazz és a blues, a Piactéren pedig több stílus előadói képviseltetik magukat.

A rendezvényen 40 helyi és országos hírű pincészet mutatja be legfinomabb nedűit: fehérek, rozék és vörösek, buborékkal vagy anélkül, budafoki borászatokból és az ország más borvidékeiről.

Az előző évek hagyományainak megfelelően a Magdolna utca idén is Művész utcává alakul, ahol a Budafok-Tétényben élő és alkotó, országos és nemzetközi hírű képző- és iparművészek műveit tekinthetjük meg, de magunk is bekapcsolódhatunk a különböző foglalkozásokba.

bpbf2018-hatter-1920x1080-2.jpg

2018. szeptember 6-9. Budapest Borfesztivál

A Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is – a káprázatos panorámát élvezve - kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül.

A Borfesztivált megelőző első szakmai rendezvény már hosszú évek óta a Boregyetem, amely idén szeptember 3-án, hétfőn kerül megrendezésre a MOM Kulturális Központban. A Boregyetem is a Balaton körüli jellegzetes fajtákkal, borászokkal, szakmai szervezetekkel ismerteti meg az érdeklődőket. Egy nagyon izgalmas kérdés is megvitatásra kerül: mely fajtáknak van jövője a Balaton körüli borvidékeken, gondolva a betegségekre és a klímaváltozásra. Az előadásokat borkóstolók teszik még élvezetesebbé.

Pár Borpár - szakmai kóstolók a Budapest Borfesztiválon. A játékos kóstolóprogram keretében az előre meghirdetett borpárok bemutatásával a borászok szakmai érdekességeket mutatnak be a látogatóknak, olyan borpárok segítségével, melyek két tagja csak egyetlen jellemzőben különbözik. Saját magunk tapasztalhatjuk meg, milyen módon jelennek meg a borban a dűlők sajátosságai, a különböző évjáratok vagy a fahordós érlelés.

VinAgora Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai. A különleges szakmai program elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A VinAgora Taste of Hungary egy prémium magyar borválogatás, amelynek kizárólag a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes tételei lehetnek a tagjai.

Újdonság a Borfesztiválon a Vinometer online borkóstoló alkalmazás által kínált program. A Vinometer szakértői különböző tematikus kóstoló útvonalakat (VinAgora Borverseny győztesei, jellegzetes balatoni borok, stb.) állítanak össze. A játékban résztvevők minden állomáson megkóstolnak egy-egy bort, amelyeket a Vinometer alkalmazás segítségével értékelnek. A nap végén a legjobbra értékelt borok közül egy-egy palackot kisorsolnak.

Idén négy színpadon szórakoztatják a közérdeműt. Lesznek új fellépők és olyanok is, akik nem először zenélnek a Borfesztivál közönségének. A világzene legkedveltebb magyar együttesei, a népzene, néptánc, és a jazz teszik felejthetetlenné a Borfesztiválon eltöltött órákat.

A Borfesztivál mára elengedhetetlen programja a Szüreti Felvonulás valamint a népzenei és néptánc gála, amely színes, látványos, táncos-zenés látványosság, a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben lévő néptánc- és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják.

Az Autistic Art Alapítvány az autizmussal élő fiatalokat támogató a forrásteremtés különleges módját választotta: a Bolyki, az Etyeki Kúria, a Gilvesy, a Luka, a Konyári és a Vylyan limitált darabszámú palackjai öltöztek különleges köntösbe: a palackokat az autista fiatalok színes, vidám rajzai díszítik. Az Autistic Art egyik célja, hogy megmutassa, hogy autista fiatalok közreműködésével készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek. Az alapítvány játékos aktivitásainak köszönhetően bárki közelebb kerülhet a Borfesztiválon az autizmussal élő emberekhez.

A Jótékonysági Borárverés olyan nagy múltú esemény, ami minden évben felajánlók és licitálók széles körét mozgósítja. Számos borászat évről-évre érdekes, egyedi, értékes tételeket ajánl fel, melyek eladásából befolyt teljes összeg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számlájára kerül. A bevétel idén a legsúlyosabb fogyatékkal élők egyik otthonának felújítására élhetőbbé tételére szánják.

Belépőjegyek kaphatók a helyszínen, illetve elővételben kedvezményes áron a Borfesztivál oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt.

borfest-szigetvary-zsolt.jpg

2018. szeptember 7-8. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál, Nagykanizsa

A fesztiválon a szervezők a hagyományos zalai népi ételt, a dödöllét igyekeznek népszerűsíteni. A kétnapos rendezvény ideje alatt kulturális programokkal, koncertekkel, kiváló borokkal, ingyenes népi játszótérrel, és gasztronómiai kínálattal várják a látogatókat. Jöjjön el Ön is Nagykanizsára és kóstolja meg az eredeti kanizsai dödöllét! 

A Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál az évek során a Nyugat-Dunántúl egyik legrangosabb ingyenesen látogatható gasztronómiai eseményévé vált, amelynek fontos részét képezi a nemzeti értéktárban is szereplő dödölle főzőversenye. Az idei évben az alábbi kategóriákban nevezhetnek a főzőcsapatok:
Dödölle, mint főétel; Dödölle, mint köret; Borkorcsolya, borajánlóval.

2018. szeptember 8. Birka – és slambucfőző Örömnap, Hajdúszoboszló

A Birka- és Slambucfőző Örömnap a régió egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye minden év szeptemberében várja az érdeklődőket. Az örömnapot elsősorban azzal a céllal szervezzük, hogy a magyar gasztronómia – ezen belül is Hajdúszoboszló és térségének – sajátos ételreceptjeit és a szabadtéri főzés kultúráját megismertessék a látogatókkal. Ez az alkalom nem hasonlítható más főzőversenyhez. Nem is verseny, inkább egy “baráti összejövetel hagyományos magyar ételek társaságában. A jó hangulat a magyar ízek elengedhetetlen kísérője, melyet szórakoztató programok is kísérnek a repülőtér területén felállított színpadon. Reméljük, hogy az örömnap valamennyi perce vidámságot, jókedvet, boldogságot jelent majd minden résztvevőnek, valamennyi kedves vendégnek.

2018. szeptember 8-9. Vegetáriánus fesztivál, Budapest

Hitted volna, hogy létezik vegán triatlonista? Érdekel, hogy mik a legújabb orvosi ismeretek a növényi alapú táplálkozásról? Fontolgatod, hogy átállsz a vegán életmódra, de nem tudod, hogy kezdj bele? Szeretnéd megelőzni a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, vagy kigyógyulni belőle és kíváncsi vagy, mit tehetsz magadért? Már húsmentesen élsz, és néhány új receptre vágysz? Akkor ezen a fesztiválon a helyed! Az ingyenes rendezvény táplálkozási szakemberek előadásait, vegetáriánus ételkóstolókat, öko- és bio szemléletű termékbemutatókat kínál, nem csak vegetáriánusoknak. Az esemény idei arca  több mint 16 éve húsmentesen él.

vegafesztival.jpg

2018. szeptember 13-16. Szekszárdi Szüreti Napok

A Szekszárdi Szüreti Napok egy összművészeti fesztivál, ahol igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, hagyományőrző kézműves vásárral, a tájegységre jellemző ételkínálattal, szüreti felvonulással várják a vendégeket, akik a Borudvarban szekszárdi pincészetek borait kóstolhatják.

Négy napon át igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, borkóstolóval, a tájegységre jellemző ételkínálattal várjuk a városunkba látogató vendégeket. Hivatásos művészek mellett sokféle műfajban amatőr művészeti csoportok, alternatív zenekarok szórakoztatják a közönséget.

A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni szüreti felvonulás. A menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, civilek, néptáncegyüttesek és intézmények kreatív formációi.

A szombat esti folklórműsorban megválasztjuk az év szüreti táncos párját, akik egy évig viseli a kitüntető címet, és 2019-ben a rendezvény arcai lesznek. A Borudvarban szekszárdi borászok kínálják a hegy levét. Aki Szekszárdon tölti ezt a kellemes őszi hétvégét, visszatér majd újra a kadarka és bikavér hazájába.

2018. szeptember 14-15. Kalocsai Paprikafesztivál és Paprikás Ételek Főzőversenye

A rendezvény fő célja, hogy a Kalocsai Paprikafesztiválra érkező közönség testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízével, valamint a - paprikához is fűződő - népművészeti örökséggel. A Kalocsai Paprikafesztiválnak szerves része a Paprikás Ételek Főzőversenye és a Kalocsai Szürkemarha Pörköltfőző Verseny is.

A főzőverseny kifejezetten a kalocsai baráti társaságoknak, cégeknek, civil szervezeteknek, sportegyesületeknek, oktatási intézményeknek szól, hiszen arra csak Kalocsa város közigazgatási területén lakhellyel rendelkező személyek, csapatok nevezhetnek, illetve azok, akik kalocsai cégnél, vagy Kalocsa város által fenntartott bármely intézményben dolgoznak. A főzőversenyre a fesztivál második napján kerül sor.

2018. szeptember 14-16. Édes Napok csokoládé- és édességünnep, Budapest

Ha csak egy édességekkel kapcsolatos program fér bele a naptárjába idén ősszel, az a szervezők szerint mindenképp az Édes Napok csokoládé és édességünnep legyen, amely Európa 4. legnagyobb szabadtéri, ingyenese látogatható édesség tematikájú rendezvénye.

Az utóbbi években a magyar csokoládé- és édességgyártók Európa legrangosabb szakmai díjait hozzák el, a gasztronómiában tapasztalható minőségi változás elérte a cukrászatokat, és az édesség szakma a hozzá méltó, megbecsült helyére kerül. A rendezvényen a kiállítók mellett a  gasztroszínpadon is nagynevű cukrászok, séfek tartanak majd bemutatókat. Esténként pedig  jazz és klasszikus zene tölti be a teret.

des.jpg

2018. szeptember 15. Somlói Juhfark Ünnep

Már harmadik alkalommal rendezik meg a Somlón a Juhfark egyedülálló, reprezentatív bemutatóját, ahol a fajta összes kiemelkedő tétele megkóstolható. A borok készítői kínálnak, válaszolnak a kérdésekre, és a legsomlóibb borokkal együtt élvezhető a hegy összetéveszthetetlen varázsa is. A kóstolót kiegészítő programok, workshopok, vezetett somlóhegyi túra és pincelátogatás teszi még izgalmasabbá.

sonloijuhfark.jpg

2018. szeptember 16. SVÉT, Eger

Nagy örömmel és szeretettel invitálják a vendégeket az ország egyik legszebb vidéki nagyvárosába, a dicső történelmi múltjáról és kiváló borairól híres Egerbe, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) hagyományos éves közönség találkozójára.

Itt a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjai Eger neves borászaival szövetkezve, a meseszép Bolyki-völgyben gasztronómiai élményekkel várnak minden kedves – regisztrált látogatót. Az esemény házigazdája, a több országos elismeréssel büszkélkedő Macok Bisztró és brumbrum lényegében büfé.

Regisztráció már elindult!
Ahogyan a SVÉT vendégei ezt már a korábbi rendezvényeken megszokhatták, a programon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs díj értékében minden vendég kap kóstolókupont, amelyeket az éttermeknél a SVÉTlapon szereplő ételekre lehet beváltani.
Az előzetes regisztráció lényege, hogy fel tudjanak készülni, optimális körülményt biztosítsanak a gördülékeny kiszolgáláshoz.

svet.jpg

2018. szeptember 20-23. Vegan Food Fest, Budapest

A WestEnd Millennium Tetőkertre költözik szeptember harmadik hétvégéjén a kifejezetten növényi ételekre specializálódott Vegan Food Fest, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a növényi alapú ételek izgalmas sokszínűségébe. A rendezvény egyik különlegessége, hogy mindegyik kiállító egy olyan előétellel, főétellel vagy desszerttel készül, amelyet csak a négy napos rendezvény keretein belül lesz lehetőség kóstolni. Azaz sem a rendezvény előtt, sem a rendezvény után nem teszik étlapra a vendéglátó egységek a kifejezetten Vegan Food Festre megálmodott ételkülönlegességeiket.

Az egyedi kreálmányokon túl, természetesen a sokak által megszokott ételek vegán megfelelőjét megkóstolhatják és beszerezhetik a vendégek. Kóstolhat majd a nagyérdemű tejmentes fagylaltokat és jégkrémeket, vegán hamburgereket és hotdogokat, érlelt sajt és felvágott alternatívákat, nyers ételeket, és magyar, valamint nemzetközi konyha veganizált  fogásait. 

Magyarország kedvenc vegán, vegetáriánus és vegánbarát éttermei, cukrászdái, street foodosai és bisztrói gondoskodnak a négynapos ízkavalkádról. 

2018. szeptember 27. Paulaner Oktoberfest, Budapest

Idén már második alkalommal a budapesti Kincsem Park látja vendégül a fesztivált, amely ideális helyszín, hiszen a gyönyörű, parkosított terület a Lovas színház, a „ békebeli” régi lelátó hangulata, a minden igényt kielégítő lóversenypálya és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra már-már a müncheni rendezvényhelyszín adottságaival vetekszik.

A müncheni hagyományokat folytatva, ahol minden évben a bajor miniszterelnök és polgármester veri csapra az első hordót, ezzel megnyitva a rendezvényt.  A délutáni órákban családi és részben ingyenes gyermekprogramokkal kedveskedünk látogatóinknak. Az Oktoberfest hagyományaihoz igazodva, szintén a délutáni és kora esti órákban, a Kincsem Park által szervezett agár, galopp, és lóverseny futamok szórakoztatják a publikumot . A bajor  konyha és hazai gasztronómia  kedvelt tételeit hozza el a Food Truck Catering és népszerű hazai fellépők, táncos rendezvények zárják mind a két napot. 

oktoberfest.jpg

2018. szeptember 28-30. Szentendrei Jazz- és Borfesztivál

Szeptember utolsó hétvégéjén a Fő téren és a belváros sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcában a boré és a jazz zenéé lesz a főszerep. Neves hazai borászatok, szentendrei kötődésű pincészetek várják a bor szerelmeseit. A rendezvény emellett számos kulturális programmal, több színpadon koncertekkel – többek között Magyar Rhapsody Projekt, Gájer Bálint, Fourtissimo Jazz Orchestra- és tematikus sétákkal nyújt teljes feltöltődést vendégei számára. Így mutatkozik be Szentendre a maga kisvárosias, mediterrán jellegével, és a szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos történelmi hagyományaival. Borvacsorák, borkóstolók, mesterkurzusok, 30 borászat az ország minden borrégiójából, „Mondvacsinált utca” kézműves sörökkel, jazz koncertek több színpadon.

A WestEnd Millennium Tetőkertre költözik szeptember harmadik hétvégéjén a kifejezetten növényi ételekre specializálódott Vegan Food Fest, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a növényi alapú ételek izgalmas sokszínűségébe. A rendezvény egyik különlegessége, hogy mindegyik kiállító egy olyan előétellel, főétellel vagy desszerttel készül, amelyet csak a négy napos rendezvény keretein belül lesz lehetőség kóstolni. Azaz sem a rendezvény előtt, sem a rendezvény után nem teszik étlapra a vendéglátó egységek a kifejezetten Vegan Food Festre megálmodott ételkülönlegességeiket.

Az egyedi kreálmányokon túl, természetesen a sokak által megszokott ételek vegán megfelelőjét megkóstolhatják és beszerezhetik a vendégek. Kóstolhat majd a nagyérdemű tejmentes fagylaltokat és jégkrémeket, vegán hamburgereket és hotdogokat, érlelt sajt és felvágott alternatívákat, nyers ételeket, és magyar, valamint nemzetközi konyha veganizált  fogásait.

Magyarország kedvenc vegán, vegetáriánus és vegánbarát éttermei, cukrászdái, street foodosai és bisztrói gondoskodnak a négynapos ízkavalkádról.

 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!