Receptfeltöltés
Süssünk kürtőskalácsot!
2018.09.01.
Süssünk kürtőskalácsot!
Szerző: Wessely Márta

A készülő kürtőskalács illata szinte mindenkinél azonnal kiváltja a pavlovi reflexet, a karamellizálódó cukor, a sülő édes kelt tészta ellenállhatatlan elegye vonzza az embert.

A legtöbb esetben csak vásárokon találkozni vele, de egyre több telepített bódéban kapni, sőt most más a Városligetben külön kürtőskalács cukrászdát is találni, az Édes Mackót.

A kürtőskalácsot azonban otthon is elkészíthetjük, ehhez nem árt, ha megvan a kellő eszköztárunk, ami egy komplett kürtőskalács rendszer álmával indul, de az sem baj, ha csak néhány üres fél literes sörös dobozzal végződik. Természetesen az igazán finom, ropogós kalácshoz a legjobb a bükkfából készült faszénen történő sütés, ahol a szén hője, illetve a kalácshoz használt farúdban rejlő meleg teszi tökéletessé a sütést.

De ne szaladjunk ennyire előre. A kürtőskalács készítésénél ugyanis a sütés mikéntje, a tökéletes szén megléte mellett, meghatározó a tészta mibenléte is. A Vitéz Kürtős szakemberi szerint a legjobb a nagymama receptje, nem kell hozzátenni, se elvenni belőle semmit, ami működik, azt úgy kell csinálni.

A tészta alapja a jó minőségű finomliszt, amelyet egy nagy tálba szitálunk, a közepébe mélyedést készítünk.

A mélyedésbe egy fél kocka friss élesztőt (2,5 dkg) elmorzsolunk. Erre 2 dkg cukrot hintünk és egy deci langyos tejjel óvatosan felöntjük, majd finom, de határozott mozdulatokkal addig habosítjuk, ütögetjük a kovászt, amíg hólyagos nem lesz. Ekkor liszttel vékonyan meghintjük a tetejét, majd néhány percet hagyjuk pihenni.

Amikor a kovász tetejét takaró lisztréteg megrepedezik, akkor már dolgozik az élesztő, azaz bedagasztható vele a tészta. Ekkor a tésztához adjuk még a hiányzó langyos tejet (5 dl), egy deka vaníliás cukrot, 12 dkg cukrot, egy citrom reszelt héját, kiskanálnyi sót, 15 dkg puha vajat vagy margarint, majd ezzel együtt homogén tésztává dagasztjuk, egészen addig, amíg el nem válik az edény falától.

kever.jpg

A kész tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni nagyjából húsz percet.

Amíg készül a tészta, addig előkészítjük a parazsat, illetve a fa rudakat. a rudakat vékonyan lekenjük olajjal, majd a forró szén felett – folyamatosan forgatva – átmelegítjük őket. Ezt követően félretesszük.

A megkelt tésztát óvatosan átdolgozzuk, majd nagyobb zsemlényi adagokra bontjuk és azokat hosszú csíkká vágjuk. A csíkokat ezután finom, de határozott mozdulatokkal ujjnyi vastagságúnál kicsit vastagabbra sodorjuk.

A tésztakígyó jobb végét elvékonyítjuk.

A farudat egészen vékonyan olajjal bekenjük, úgy hogy ne csepegjen. Az alsó negyedéhez az elvékonyított végét hozzátapasztjuk, majd a tésztakígyót első körben végigtekerjük az alján.

tekeregy.jpg

Utána srégen, azaz rézsútosan feltekerjük a tésztát, ujjnyi hézagokat hagyva az egyes rétegek között. A végén újabb egyenes sorral zárjuk a rúd tetejénél, majd a tészta végét visszakanyarítjuk és az előző réteg alá hajtjuk, hogy a sütés-forgás közben ne essék le a tészta a rúdról. Ezután a rudat a gyúródeszkán addig görgetjük, amíg a tésztakígyó szélei szép egyenletesen össze nem érnek. Ezt követően a tésztát vékonyan megolajozzuk, majd kristálycukorba forgatjuk. 

cukroz.jpg

Majd a parázs felett, folyamatos forgatás mellett nagyjából 5-6 perc alatt készre sütjük.

sul.jpg

A megsült tésztát forrón darált magvakba (dióba, mogyoróba) mandulasziromba, egész mákszemekbe, jégcukorba vagy liofilozált gyümölcsökbe forgathatjuk.

lio.jpg

A kész kalácsot magában is fogyaszthatjuk, illetve különféle pohárdesszertekhez szintén felhasználhatjuk. Készíthetünk kürtőskalácsos madártejet, a mákos gubába is tehetjük gubarúd vagy kifli helyett, illetve a nagy gyerekkori kedvencünkkel, a tejbegrízzel ugyancsak összeboronálhatjuk. A kürtőskalács jó alapja lehet rakott süteményeknek, további pohárdesszerteknek is, a felhasználásnak csak a képzeletünk szab határt.

Abban az esetben, ha nincs a háztartásunkban megfelelő szenes kalácssütő, de a sütőben van csirkenyárs, akkor már csak a megfelelő eszközt, azaz egy fa rudat kell szerezni a sütőhöz és már készülhet is a kürtőskalács. Ha ilyennel sem rendelkezünk, akkor fél literes üres sörös dobozokat használhatunk, illetve készíthetünk mini kalácsokat a régi habrolóhoz való fémrudak segítségével. A dobozokat alufóliával kell bevonni, olajjal vékonyan lekenni, majd erre feltekerni a tésztát. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor nem állítva, hanem fektetve, gyakorta forgatva kell megsütni a tésztát.

Kürtős Guba – a kürtőskalácsot kisebb szeletekre, kockákra vágjuk, majd készítünk hozzá egy vaníliasodót. A pohár aljába beletesszük a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a vaníliasodót, majd megszórjuk cukrozott mákkal és pisztácia darabokkal.

Kürtős Gríz – a parázson sült vaníliás kürtőskalácsot feldaraboljuk, elkészítjük a tejbegrízt. A pohár aljába tesszük a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a meleg tejbegrízt, majd megszórjuk kakaóval

Madárlátta Kürtős – a sima vaníliás kürtőskalácsot szeletekre vágjuk, elkészítjük a madártejet és a tojáshabot. A pohár aljába teszünk egy kevés málnaöntetet, ráöntjük a madártejet, belehelyezzük a kürtőskalács darabokat, majd a tetejét főzött tojáshabbal díszítjük.

pohar.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!