Receptfeltöltés
A szezon kedvence: a piskótatekercs
A szezon kedvence: a piskótatekercs
Szerző: Wessely Márta

A tavaszi-nyári desszertkínálat egyik kedvelt tésztája a piskóta, amit nem csak torta formájában készíthetünk el, hanem kedvünk szerint megtölthetünk a szezon kínálta alapanyagokból. A piskótatekercs igazi klasszikusnak számít a magyar gasztronómiában. A mai napig megtalálni szinte az összes cukrászdában, de ő az a klasszikus, akit a háziasszonyok is előszeretettel sütnek.

Piskótatekercs: az alaptészta

A piskótatekercs alapját egy jó minőségű, tojásban gazdag, sok esetben sütőportól mentes, kevés lisztet tartalmazó könnyed piskóta adja, amelyet a legtöbb esetben nem ízesítenek. Természetesen a liszt egy részét lecserélhetjük holland - cukrozatlan – kakaóporra, a kedvelt olajos magvakból (dió, mogyoró, mandula) nyert jó minőségű liszttel is helyettesíthetjük a benne lévő búzalisztet és nyugodtan mehet a tésztába egy kis reszelt citromhéj, vanília vagy egy csipetnyi fahéj is, ízesítésnek.

Piskótatekercs: a sütés

A tészta sütésén sok múlik. Egyrészt meg kell találni az ideális felületet, amin süthetjük, a számunkra megfelelő technikát, ki kell tapasztalni, hogy hány perc az, amennyi idő alatt a tészta megsül, de nem szárad ki. A piskóta sütéséhez – és későbbi feltekeréséhez - nagy segítség a szilikonos sütőpapír, illetve a szilikon sütőlap. A sütéshez a leglaposabb gáztepsi az ideális, sőt, ha a sütőben megoldható, akkor érdemes a tésztát a gáztepsi hátán sütni, hogy a megsült piskótát még könnyebben leszedhessük, anélkül, hogy törne.

Piskótatekercs: a feltekerés

A kisült piskótát nedves konyharuhára fordítsuk rá és ezzel tekerjük fel. Ez megvédi a kiszáradástól és már megadja a piskótának a formát is. A konyharuhának tényleg csak kicsit kell nedvesnek lennie, ezt legkönnyebben egy spricni segítségével érhetjük el. Konyharuha hiányában a felhasznált szilikonlappal, sütőpapírra együtt szintén feltekerhetjük a tésztát.

Piskótatekercs: a töltelék

A klasszikus sárgabarack lekvár mellett számtalan más töltelékkel betölthetjük a süteményünket. A lekvárok közül szinte bármelyiket választhatjuk, de ha szeretnénk ennél komplexebb ízélményt, akkor krémsajt, tejszín vagy vaj alapú krémeket szintén tölthetünk a tésztába. A legegyszerűbb, legjobban hűthető a krémsajt, amelyeknek natúr változata tökéletes tortatöltelék. A krémsajt könnyedén ízesíthető, friss fűszerekkel (bazsalikom, citromfű, menta), egyszerűen elkeverhetők benne a szezon kedvenc gyümölcsei (apróra vágott eper, sárgabarack, őszibarack, szilva, málnaszem, meggy, áfonya, ribizli), igény szerint lazítható túróval, ricottával.

Természetesen a gyümölcsös krémek mellett készíthetünk kávés, kakaós, házi karamellával, gesztenyemasszával gazdagított, mogyoróskrémmel dúsított töltelékeket is. A töltelékeket felvert tejszínhabbal egyszerűen és hatékonyan lazíthatjuk.

Piskótatekercs: öntetek, bevonók

Az elkészített, feltekert tekercset még bevonhatjuk olvasztott csokoládéval, kaphat egy vékony fondant réteget, kerülhet rá gyümölcsös máz vagy akár egy adag a benne lévő krémből, csillagcsővel, dekoráció gyanánt. Illetve készíthetünk mellé sodókat, tojássárgájában gazdag vaníliás sodót vagy épp édes fehérborral főzött borsodót.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!