Receptfeltöltés
Hamburger házilag
2019.05.22.
Hamburger házilag
Szerző: Wessely Márta

A tavaszi időszak végén, a kora nyár kezdetén már szinte mindenkiben felhorgad a vágy, hogy újra beizzítsa a kerti sütőt, a teraszra telepített grillt, és süssön rajta valamit, mondjuk egy jóféle házi hamburgert.

Hamburger, az állócsillag

A hamburger nagyjából nyolc éve új lendületet vett, a gasztronómiában tapasztalható street food őrület igazi nyerteseként nem csak az éttermek jelentős részébe költözött be, hanem a házi sütögetések megkerülhetetlen elemévé is vált. A hamburger valóban jó választás, ha otthon szeretnénk sütögetni, kevés alapanyagot igényel, de néhány dologgal nem árt tisztában lenni.

Minőségi hús

A hamburgernek egyetlen titka van: a minőségi hús. A jó hamburger nem az ezernyi összetevőtől és titkos adalékanyagoktól válik azzá, ami, hanem a magas minőségű marhahústól, amelyet szerencsére már a nagyobb hiperekben is beszerezhető.

A hús mellett jó, ha nagyobb mennyiségű faggyú vagy zsír szintén kerül a húspogácsába, ez nem csak azt akadályozza meg, hogy kiszáradjon a hús, hanem ez az az összetevő, amely a legtöbb ízanyagot hordozza magában.

A klasszikus pogácsában nagyjából 80% hús található, a maradék pedig a faggyú vagy háj, attól függően, hogy milyen alapanyagból dolgozunk. A boltban kapható, előre bedarált húsok esetében mindig feltüntetik a gyártók a termék zsírtartalmát, ezt vegyük figyelembe az alapanyag kiválasztásánál is.

A hamburger fűszerezése

A hamburgerhúst többféle módon fűszerezhetjük. A kiválasztott fűszereket hozzáadhatjuk a darált húshoz, elkeverhetjük azzal, és így tehetjük a húst a grillre, illetve készíthetünk különféle fűszervajakat, amelyeket kedvünk szerint ízesíthetünk: friss vagy szárított, morzsolt zöldfűszerekkel, rózsaborssal, tört zöldborssal, tengeri sóval, curryvel. Majd a fűszervajból vágott darabkát a húspogácsa közepébe rejthetjük, így sütés közben nem csak megtartja, pótolja a pogácsa zsírtartalmát, azaz nem hagyja kiszáradni, hanem ízesíti is azt.

Hamburger otthon: hol készül a buci?

Az igazi házi hamburgernek ugyan a hús a lelke, de nem feledkezhetünk meg a húst körülölelő buciról sem. Kezdő konyhatündérek ugyancsak nyugodtan nekiveselkedhetnek a buci otthoni elkészítésének, a szárított élesztős változatok ezrei találhatók a neten, amelyek tényleg kis odafigyeléssel elkészíthetők, s az eredményül kapott házi bucik sokban hozzájárulnak a tökéletes hamburger-élményhez.

Mit kínáljunk a hamburger mellé?

A hamburger igazi főfogás, főleg, ha friss, házi buciban kínáljuk. A bucin belül is hatalmas játékterünk van, hiszen sajttal, extra húspogácsával, pirított baconnel, hagymával, paradicsommal, vegyes salátával, különféle szószokkal kínálhatjuk. Érdemes azonban mellé is valamilyen salátát kínálni, egy könnyű nyári kevert saláta, házi sült paradicsomsaláta, majonézes kukoricasaláta ideális hozzá, de a legjobban egy nagyobb adag coleslaw passzol hozzá, amelynek elkészítése szintén könnyedén megoldható házilag.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!