Receptfeltöltés
Ünnepi levesek
2017.11.22.
Ünnepi levesek
Szerző: Wessely Márta

A karácsonyi menü tervezésekor a legtöbb esetben a főéletből indulnak ki a háziasszonyok, ehhez születnek a köretek, s ennek az ízvilágához igazodnak az előételek és sok esetben a leves is. Ahol nincsenek kőbe vésett családi hagyományok, ott évről-évre változhat az ünnepi leves, választék ugyanis bőven akad.

A nagy klasszikusok

A karácsonyi leves kapcsán szinte mindenkinek a halászlé jut eszébe. A halászlé elkészítése nem kis munkát igényel, szerencsére sok étterem vesz fel előrendelést, így akár készen is hozzájuthatunk a halászléhez. Természetesen mi magunk szintén elkészíthetjük a család ízlésének megfelelő halászlevet, pontyból, harcsából, belsőséggel, belsőség nélkül, gyufatésztával vagy fehér kenyérrel kínálva. A klasszikusoktól azonban el is lehet térni, az ázsiai konyha halas, tengeri herkentyűs levesei között bőven akad olyan, amelyet nyugodt szívvel szervírozhatunk.

A szenteste másik kedvelt levese az erőleves, azaz egy jóféle húsleves, amelyhez nem kínáljuk mindazt, amit a hétvégénként szoktunk, hanem egy-két izgalmas betéttel tálaljuk, könnyű, de ízben gazdag felvezetőként a többi fogáshoz. Az erőlevesbe kerülhet nyers fürjtojás, maceszgombóc, májgombóc, apró – sonkával, fűszerekkel gazdag – szalvétagombóc, grízgaluska vagy - a sógoroktól vett módon laskára szelt - palacsinta.

Sós levesek

A karácsonyi levesek között előkelő helyet foglalnak el a vadból készített levesek, illetve a krémlevesek. A vadból kínálhatunk fácánlevest vagy gyöngytyúk levest, illetve készíthetünk vaddisznóból, őzből jóféle, tartalmas ragulevest. A ragulevesnél azért arra ügyeljünk, hogy nem legyen túl gazdag, azaz ne tömjük tele minden földi jóval, hiszen a leves után még minimum két fogást kínálunk. A krémleveseket szintén az ünnepi gasztronómia részét képezik. A különféle zöldségből készült leveseket bátran kínálhatjuk e jeles alkalommal, jól megválasztott levesbetéttel biztos sikert fognak aratni. A karácsonyi krémlevesekbe kerülhet fűszerekkel, tört magvakkal gazdagított sajtgolyó, apró égetett tésztás fánk, adhatunk mellé frissen sült grissinit vagy vegyes sajtokból sütött tallérokkal is díszíthetjük.

Édes levesek

Az évnek ebben a szakaszában az édes levesek is felértékelődnek. A madártejre emlékeztető, vaníliával készített fűszeres tejleves, az aszalt szilvából vagy gesztenyéből készített krémleves szép felütése lehet az ünnepi vacsorának. Ezeknél a leveseknél kedvünkre variálhatjuk az összetevőket, az aszalványokat előáztathatjuk egy kis borban vagy brandyben, rumban, a levest szintén lazíthatjuk borral, az alkoholmentes verziókba kerülhet tejszín, kókusztej. Az édes levesre tehetünk tejszínhabrózsákat, megszórhatjuk pirított magvakkal, esetleg sült tojásfehérje csónakokat is ültethetünk a tetejére. Az édes krémlevesekhez készíthetünk különféle levesbetéteket, kókuszos túrógombóccal, citrusos mini fánkokkal,  karamellizált mályvacukorral, friss vagy aszalt gyümölcsökkel, kompóttal tehetjük még ellenállhatatlanabbá őket.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!