Receptfeltöltés
Amerikai káposztasaláta
2019.05.06.
Amerikai káposztasaláta
Szerző: Wessely Márta

A coleslaw néhány éve – a különféle étteremláncoknak köszönhetően – bekerült a köztudatba. A hagymával, répával kevert ress, majonézes káposztasaláta sokak kedvencévé vált, ma már nem csak az amerikai ételek mellé kínáljuk, a coleslaw belesimult a mindennapjaink fogásai közé.

Káposztasaláta az ókorban

Nincs mit csodálkozni rajta, hogy a káposztasaláta nem az Újvilág szellemi terméke, már az ókorban is ismert és kedvelt volt, a káposztát sokféle módon készítették, önmagában vagy különféle zöldségekkel keverve kínálták, számos öntettel meglocsolva tálalták. Az ókori Rómában már terítékre került a káposztasaláta, amely a birodalom bukását követően is megmaradt – többek között - az európai konyhák színterén.

Káposztasaláta az Újvilágban

A káposzta, illetve a káposztasaláta a holland telepeseknek köszönhetően jelent meg Amerikában. A pionírok a területek meghódítását követően rögvest megkezdték az általuk ismert és szeretett növények termesztését, így a Hudson partján megjelentek a káposzták. Majd a feldolgozás során a klasszikus holland receptnek megfelelően asztalra került a koolsalada, avagy a holland káposztasaláta, amely New Amsterdam, azaz New York-szerte egyre több helyütt tűnt fel, már a holland közösség berkein kívül is.

Kicsit holland, nagyon amerikai: koosla-ból coleslaw

Nagyon hamar elterjedt a koosla-ként is ismeretes saláta, igazi amerikai sikertörténetként igazi emblematikus fogássá vált, Amerika szinte minden szegletében kedvelt étellé nőtte ki magát. A nehezen értelmezhető és nehezen ejthető koosla-ból lassanként coleslaw lett, amely nélkül ma már elképzelhetetlen bármilyen grillparti, és nem csak a tengeren túl. A magyar gasztronómiában is itt, a sült húsok mellett tűnt fel először, és itt is látszik gyökeret verni: a különféle hamburgerek, a grillen, smokerben készített húsok, zöldségek hűséges kísérője lett.

De mi is az a coleslaw?

A hagyományos, alap coleslaw-ban fejes káposzta található, egy kevés sárgarépával és vöröshagymával keverve. A zöldséges elegyet a fűszeres, cukorral finoman lágyított, savasságát ecettel vagy citrusok levével beállított majonéz teszi teljessé.

A recept azonban nem kötelez semmire, a coleslaw jó kiindulási alap, nyugodtan lehet rá építeni, a hagyma és a sárgarépa helyett vagy mellett más zöldségeket is bele lehet tenni, jöhet a zellerszár, a fehérrépa, pasztinák, a különféle paprikák, ress tavaszi retkek ugyancsak mehetnek a salátába.

Az öntetet szintén kedvünk, ízlésünk, esetleges ételallergiánk szerint alakíthatjuk, a majonéz helyett mascarponéval, joghurttal, kókuszkrémmel, rizskrémmel szintén készíthető a káposztasaláta. A krémek fűszerezése is lehet egyedi, a hagyományos kicsit savas, borsos, édeskés iránytól nyugodtan el lehet térni, a szósznak nem árt, ha például csípős irányba toljuk el egy kicsit, gyömbérrel, chilivel fűszerezve.

 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!