Receptfeltöltés
Egres, avagy köszméte, pöszméte, piszke
2018.05.22.
Egres, avagy köszméte, pöszméte, piszke
Szerző: Wessely Márta

Ugyan a tavasz legmegosztóbb étele címért már a rebarbara és a sóska is versenybe szállt az elmúlt hetekben, feltétlen dobogós helyezést érdemel a mostanság már érő köszméte, amelynél szintén nincs középút: vagy szeretjük, vagy ki nem állhatjuk.

Az egres története

Az egres igénytelenségéből, fagytűrő képességéből fakadóan számos helyen vadon is megterem. Feltételezhetően Észak-Afrikából terjedt el egykoron, ma főleg az északi féltekén terem, termesztik.

Az áfonya méretű, leginkább éretlen szőlőre emlékeztető gyümölcs azon ritka kivételek egyike, amelyről Plinius feljegyzései nem szólnak és ez főleg annak tudható be, hogy az egres a magas, hűvös helyeken szeret élni, de főleg a hideg, hűvös időjárást kedveli. Innentől kezdve nem meglepő, hogy holland és angol kertészek nemesítették a parlagon heverő területek, templomromok mellett vígan termő egrest.

Az egres nálunk is szeret a kert végében megbújni, az elhagyatott részeken feltűnni, de természetesen nagyon jól termeszthető is. Az érett bogyóit pedig sokféleképp felhasználhatjuk.

Egres a konyhában

A savanyú szőlőre emlékeztető piszke egyik legjobb partnere a cukor, amiből több-kevesebb kell hozzá, hogy igazán élvezhető ételt varázsoljunk belőle. A piszkét főzés-sütés előtt alaposan meg kell mosni, hogy a gyümölcs felületén lévő szőrszálaktól megszabaduljunk, majd a levestől a desszertig felhasználhatjuk.

Az egyik kedvelt fogás az egresleves, ahol a tejtermékekkel és a cukorral együttesen jól lágyítható az egres vad íze, savanyúsága kordába szorítható, és ha jók az arányok, akkor a végeredményben megjelenik egy kellemes, nem tolakodó zöld savasság.

Az egresből – a leveshez hasonlóan – nagyon kellemes mártásokat készíthetünk, tejszínnel, tejföllel, esetleg görög joghurttal vagy krémsajttal lágyíthatjuk, krémesíthetjük. A piszkemártás kifejezetten jól illik a fehér húsokhoz, szárnyasokhoz.

Az egres természetesen a desszertek közül sem maradhat ki, a magas pektintartalmú gyümölcsöt felfőzhetjük szirupnak, majd kis zselatinnal megkötve számtalan torta, pohárkrém tetejére kerülhet egy réteg egres zselé. Az egrest párosíthatjuk más piros bogyós gyümölcsökkel, a desszertekben jó partnere lehet az eper, a málna, a ribizli vagy épp az áfonya. Az egres nagyon jó alanya a cobblernek vagy épp a crumble-nek. Ezeknél a süteményeknél ugyanis eleve egy szirupban előkészített gyümölcsrétegre kerül a tészta, ami ideális megoldás az egres számára.

Magas pektintartalmának köszönhetően a köszméte a befőzések, lekvárkészítések során is szívesen látott gyümölcs. Ha ilyen feladatra szánjuk, akkor inkább éretlen, bolti egrest válasszunk, mert annak a legmagasabb a pektintartalma.

A friss egrest önmagában is érdemes fogyasztani, gyümölcssalátákban vagy épp zöld salátákba keverve.

Az egészséges egres

Az egres magas pektintartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre. Kalóriatartalma elenyésző, ellenben számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Található benne - többek között -A-, B1- és C-, D-vitamin, kálium, vas, kálcium, foszfor, niacin, magnézium és cink is.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!