Receptfeltöltés
Áprilisi gasztroprogramok
2018.03.30.
Áprilisi gasztroprogramok

Áprilisban már igazi tavaszi programokkal csábítanak minket az ország különböző tájaira. Vár Szeged, Gyula, vár a Balaton, az etyeki gasztrosétány is életre kél, de Budapest is sok programmal készül, hogy ne unatkozzunk és ne is éhezzünk.

2018. április 5-7. VinCE Budapest Wine Show, Budapest

Költözik az ország egyik legkedveltebb boreseménye: a szervezők idén új helyszínt kerestek a VinCE Budapest Wine Show-nak. A rendezvény egyik fő célja, hogy összekösse a külföldi és hazai kereskedőket, szakértőket, vendéglátó szakembereket, valamint sommelier-ket a magyar bortermelőkkel. Többek között norvég, svéd, lengyel és brit kereskedőházak képviselőit is elhozzák az eseményre, akiken keresztül nemzetközi piacra kerülhetnek a kiállítók termékei. A rendezvényen 160 kiállító összesen több mint ezer féle borát lehet megkóstolni.

A Wine Show másik fontos célja a részvevők edukációja, a borvilág legaktuálisabb témáinak nemzetközi szintű megvitatása. A három nap alatt összesen 15 kóstolóval egybekötött mesterkurzust szerveznek, a témák között a pezsgővilág legaktuálisabb trendjei mellett a biodinamikus borgazdálkodás, a vulkanikus borok divathulláma és a rozéforradalom is szerepel. Az előadók között a világ legelismertebb bor- és pezsgőszakértői szerepelnek, a workshop-ok egyikén a világ legjobbnak tartott borát is meg lehet kóstolni. 

2018. április 7-8. Medvehagyma Napok, Bakonybél

11. alkalommal kerül megrendezése a kétnapos Medvehagyma Nap Bakonybélben. Mindkét nap különböző hosszúságú és nehézségű szervezett túrákon ismerhetik meg az érdeklődők a varázslatos Bakonyt, a medvehagyma egyik kedvelt élőhelyét.
Több, mint tíz éve már, hogy hagyománya lett a programsorozatnak, melyeket a Bakonybéli Szállásadók Baráti Köre és a Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület szervez meg. A két napos rendezvényre minden medvehagyma és természet szeretőt sok szeretettel várnak az idén is, ingyenes túrázási lehetőségekkel.

A látogatóknak a túrázás mellett lehetőségük lesz medvehagymából készült ételek kóstolására. Előadások segítik a medvehagyma megismerését, jótékony hatásait a szervezetre. Felhasználáshoz akár recepteket is kaphat az érdeklődő. A természetes élőhelyén, itt mindent megtudhat a látogató, amit csak tudni szeretne erről az értékes növényről.

2018. április 13-15. Gerilla Gourmet, Szeged

Áprilisban újra Szeged lesz Magyarország gasztrofővárosa. Megfogjuk hazánk legimádnivalóbb városának legszebb terét és egy gigantikus, extravagáns gerilla-látványkonyhává változtatjuk!

Gourmet életérzés mindenkinek – csúcsminőségű alapanyagokból készült ételek, extravagáns ízek, street food orgia és interaktív gerilla-látványkonyha Magyarország és Szeged elsőszámú chef-jeivel.

2018. április 14-15. Hú!SVÉT, Palkonya

Minden eddiginél több kiállítóval, de a szokásos családias hangulattal készül Palkonya az idei Hú!SVÉT rendezvényr, ahol több mint 40 kiállító várja a látogatókat.

A kínálat gazdagságát mutatja, hogy a Stílusos Vidéki Éttermiség tagéttermeitől kezdve, mint amilyen a balatonszemesi Kistücsök, vagy a pannonhalmi Viator, Annuska néni rétesén keresztül az izgalmas, új pécsi éttermek, mint a Soul Kitchen, vagy a Balkán Bisztró is jelen lesznek.

Az éttermeken kívül borászatok, termelők, sörfőzdék is kiállítanak, akik pedig kihasználnák a lehetőséget a saját képességeik csiszolására, ismereteik mélyítésére, azok workshopokra is regisztrálhatnak. Ahogy a rendezvény egészére is érdemes mielőbb regisztrálnia látogatóknak a regisztracio.svet.hu oldalon.

A 0. napon jótékonysági borvacsora all-star séfekkel és borokkal, a fesztivál mindkét napján pedig immáron reggeli programok is várják a látogatókat. A workshopok fő témái a kovászos kenyér készítése, a fűszerismeret, a csodálatos szarvasgomba és az ellenállhatatlan macaron.

A látogatói regisztráció: Az 5000 forintos díj tartalmaz 1db exkluzív Spiegelau kóstoló poharat a kényelmes borkóstoláshoz, egy pezsgős koccintást a Törley panoráma teraszon, 2db exkluzív kóstoló kupont, amely bárhol beváltható a rendezvényen részt vevő éttermeknél, cukrászdáknál és borászoknál egyaránt, így teljes egészében felhasználható.

husvet-palkonya-szindbad-az-utazo.jpg

2018. április 14-15. Tavaszi Etyeki Piknik

Kiváló etyeki és vendégborászok, helyi kertek kincsei, házias ételek, kulturális programok, kézműves vásár.

2018. április 15. Indiai íz- és egészségfesztivál, Budapest

A Lélek Palotája közkedvelt szezonnyitó fesztiválja középpontjában az Ájurvéda, India ősi egészségmegőrző tudománya és technikái, a gasztronómia, valamint a testi-lelki egyensúly áll. A fesztiválon az egzotikus ízek kavalkádjával várunk.

Gasztronómiai fesztiválunkon betekintést nyerhetsz India tradicionális konyhaművészetébe, amely a világ egyik legnagyobb múltra visszatekintő  húsmentes főzési hagyománya. Bebizonyítjuk neked, hogy a húsmentes étkezés nem jár lemondással. Soha nem látott színvilágot, szemet gyönyörködtető, ízletes és vonzó ételeket kóstolhatsz. Az egyedi ízvilág a különleges fűszerezésben és az elkészítési eljárásban rejlik, amelyet Te is megismerhetsz. Közel negyvenféle vegán ételkülönlegességet ízlelhetsz meg, miközben gyönyörködhetsz a hagyományos indiai agyagtűzhelyen való főzés látványában. Szakácsaink látványos főzőbemutatóval is készülnek, itt a szabadtéri tűzön készített csemegéket is megkóstolhatod.

A kínálatban megtalálhatók a szabdzsik (zöldséges főételek), különleges rizsek, közkedvelt csatnik (édes-csípős szószok), egzotikus csemegék, lepénykenyerek, édességek és aromás italok. Fesztiválunk azok számára is izgalmas kalandokat rejteget, akik valamilyen speciális étrendet követnek, laktóz-, vagy gluténérzékenyek, tojásallergiásak, stb.. Az indiai ételekben a búzalisztek helyett gyakran magból, illetve hüvelyesekből nyert liszteket alkalmaznak. Emellett a saját testtípusodnak (dósádnak) megfelelő ételeket tudod összeválogatni a tálcádra.

2018. április 27-30. Gyulai pálinkafesztivál

A fesztivál ideje alatt Gyulán a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. A pálinka a magyar emberek nemzeti büszkesége, a magyar gasztronómia nem képzelhető el a kitűnő párlatok nélkül. 

Sok éves hagyomány már, hogy a Pálinkafesztivál idején Gyulát hivatalosan is a pálinka fővárosaként ismerik el, amit a főváros kulcsának átadásával szentesítenek. Kevesen tudják, de Gyulán immár majd 3 évszázados hagyománya van a pálinka készítésének.

A fesztivál kísérőrendezvényeként meghirdetésre kerül a „Brillante – 2018 Pálinka és Párlat Verseny”, várják a hazai és külföldi bérfőzetők és magánfőzők párlatait, valamint a magyarországi kereskedelmi főzdék pálinkáit. A 2017-es verseny a vártnál is nagyobb elismerést hozott, mindösszesen 715 minta érkezett, így a Brillante hazánk második legnagyobb versenyévé lépett elő.

Szintén a fesztivál kísérőrendezvényeként – immár második alkalommal – A pálinkáról másképpen címmel országos szakmai konferenciát szerveznek. E konferencia célja, hogy a pálinkagyártókat, forgalmazókat, bérfőzőket, bérfőzetőket és magánfőzőket egy közös eseményen szólítsuk meg, egyúttal tájékoztatva őket a szabályozási környezetről, annak aktualitásairól, változásairól.

A pálinka mellett a színpadé a főszerep, amelyen a számos kulturális program mellett a hazai könnyűzenei élet nagyágyúi lépnek színre.

2018. április 28. Tápiósági Rétesfesztivál

A most már hagyományosnak mondható eseményt hatodik alkalommal rendezik meg a Pest megyei településen. Egész napos programok várhatók a gasztronómia és a hagyományok jegyében, főételtől a desszertig. A legkisebbeknek ingyenes játszóház és ugrálóvár, kosaras körhinta, és népi játékok, íjászat, valamint kézműves foglalkozás fog rendelkezésükre állni. A nap folyamán ismét lehetőséget biztosítanak a vállalkozó kedvűeknek, és a rétesműhelyben bárki kipróbálhatja majd a rétestészta húzását. A versenyre benevezett csapatok, a Rétesműhely, és a Tápióság Pékség jóvoltából, az ide látogatókra több ezer szelet rétes fog várni. A „Halat, mi jó falat” társrendezvény keretei között számtalan halétel közül választhatnak majd az érdeklődők.       

2018. április 28-30. Gastro-Hack hosszú hétvége a Pláne Badacsony Borteraszon

A Gastro-Hack utazócirkusza a május elsejei hosszú hétvégére nagy dérrel-durral lefékez a Badacsony lábánál és letáborozik a Pláne Badacsony borteraszon. Ennek eredményeképpen pedig füst lengi be a teraszt, nem is akármilyen. A fiúk pillanatokon belül olyan eszközöket fognak majd munkára, hogy a hús adja a másikat. Richard Nemeth beáll a pultba, hogy a legjobb badacsonyi borokat töltse, Czinege úr közben húsokat füstöl, sajtot grillez, consommét készít, a Pinter meg mindezt lefotózza. És persze a borterasz tulajdonosa, Tóth Ádám megmutatja a Badacsony legjavát. Szóval varázsolnak majd mindannyian.
Ez a pár nap a tökéletes alkalom a ráérős hedonizmusra. Reméljük, a Nap is kisüt majd hozzá!
Szóval éljen május elseje, pláne a borok és a húsok!

gastro-hack-plane-badacsony-borterasz.jpg

2018. április 28-30. Hajdúsági Ízek Fesztiválja, Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló, mint hajdúváros, e rendezvény keretében szeretné, megismertetni a látogatókat a hagyományos hajdúsági ételekkel eredeti és modern receptek alapján elkészítve és felkínálva a helyi vendéglátók által. A fesztivál keretében kiemelt szerepet kap a gasztronómia, amelyet a változatos program kínálat tesz teljessé. A rendezvény színpadán koncertek és egyéb szórakoztató előadások lesznek láthatóak három napon keresztül.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!