Receptfeltöltés
Melengető italok
2017.10.25.
Melengető italok
Szerző: Wessely Márta

A fűtési szezonnal együtt elérkezett a forró italok ideje is. A kávé és a citromos tea mellett számtalan gazdag itallal kényeztethetjük magunkat a hosszú őszi estéken.

Fűszeres kakaó

Ha a szokásos esti kakaónkhoz egy kis fűszert adunk, máris visszatértünk a gyökerekhez, hiszen a maják is fűszerekkel ízesítették ezt az italt, igaz akkor a cukrozott kakaó még ismeretlen volt. A kakaó fűszerei sokfélék lehetnek, a klasszikus és könnyen értelmezhető fahéj és vanília mellett nyugodtan kipróbálhatjuk a szerecsendiós vagy épp a chilivel, cayenne borssal, rózsaborssal, kardamommal ízesített kakaókat is. A kakaó készítésekor a fűszereket célszerű egy kis fűszertojásban a melegedő tejhez adni. Arra ügyeljünk, hogy ne adjunk hozzá túl sokat és ne is hagyjuk túl soká ázni, mert akkor túlságosan intenzív lesz az ízük, és elnyomja a kakaó aromáját. A krémesen lágy kakaóhoz a felhasználni kívánt tej mennyiségének felét cseréljük le tejszínre.

Forró csokoládé

Ha valami igazán tartalmasra vágyunk, akkor akár desszert helyett is ihatunk egy forró csokoládét, ami akkor az igazi, ha valóban jó minőségű csokoládéból készítjük el és tejjel, tejszínnel lazítva, kevés cukorral elkeverve isszuk. A forró csokoládé kedvünk szerint fűszerezhető. A kakaónál felsoroltakat itt is felhasználhatjuk, valamint a csokoládé sűrűbb textúrájának köszönhetően finom dekorációval is kiegészíthetjük a kész italunkat. A csokoládéba kerülhet apró pillecukor, kisméretű habcsók, de hatalmas tejszínhabrózsával is koronázhatjuk vagy kínálhatunk mellé házi kekszet, olasz cantuccit, amarettit vagy spanyol tolófánkot, amit csak mártogatni kell a forró csokoládéba. A felnőtteknek szánt forró csokoládéba nyugodtan önthetünk egy kis konyakot, egy leheletnyi rumot vagy akár egy kis krémlikőrrel is fokozhatjuk az élvezetet.

Gyümölcstea, házilag

A gyümölcstea házi elkészítéséhez csupán jó minőségű szárított gyümölcsre vagy szükségünk, amihez egy kevés kandírozott gyümölcsöt is adhatunk. A teánk alapját adhatja az alma, a hibiszkusz és a papaya, amihez kerülhet áfonya, ribizli, bodza, málna, eper, cseresznye vagy éppen meggy. A gyümölcsök mellé kis fűszert is tehetünk, szárított citrom- vagy narancshéjat, kevés fahéjat vagy szegfűszeget, szegfűborsot. A citrusok héjával óvatosan bánjunk, hiszen már a maga a hibiszkusz is savanykás ízt ad a teának.

Erre az alapra ültethetjük a téli forralt borunkat is, amit kiegészíthetünk friss almával, körtével, mandarinnal, és ezeket kompótként is kínálhatjuk.

Chai latte

A chai latte alapját az indiai gasztronómiában közkedvelt chai massala adja, ami egy fűszerekben gazdag teakeverék. A chai massalaban az erős fekete tea alapot többek között fahéj, csillagánizs, kardamom és bors teszi izgalmassá. Ennek a teának olyan intenzív, telt aromája van, amelyhez kifejezetten passzol a tej. Ezt a teát azonban nem csak egyszerűen fel kell önteni egy kis tejjel, mint az Earl Grey-t, hanem meleg tejjel, tejhabbal célszerű elkészíteni, és mint a lattékat, ezt az italt is gazdagíthatjuk különféle szirupokkal. A chai lattéba kerülhet pörkölt mogyorós, mandulás, kesudiós vagy bármilyen más olajos magból készített szirup.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!