A tél végi időszakban a szervezetünk – a leggondosabb utánpótlás ellenére is – ebben-abban hiányt szenved. A szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett azzal is tehetünk az egészségünkért, ha veszünk, vagy akár mi magunk készítünk egy kis kvaszt.
A kvasz élettani hatása ugyanis hasonló a kefirhez vagy épp a kumiszhoz. Nem csak kitűnő szomjoltó, de magas B-vitamin tartalma okán serkenti az anyagcserét, jót tesz az emésztésnek és aminosavakban szintén igen gazdag.
A kvasz eredete
A kvasz Kelet-Európában régóta nagy népszerűségnek örvend, a különféle gabonákból szinte minden nemzet elkészítette a maga erjesztett italát, és ez az oroszokkal sem volt másképp. A kvasz története egyes feltételezések szerint közel 5000 éves. Az első írásos emlék a kvaszról 989-ra tehető, amikor a kijevi Rusz feje I. Vlagyimir ezt írta: „a megkeresztelkedések után adjanak a népnek ételt, mézet és kvaszt.”
Ekkortájt, Nagy Péter cár uralkodása alatt már az egész régióban kifejezetten elterjedt és közismert ital volt a kvasz, amelynek népszerűsége a későbbiekben sem csökkent, a társadalom alsóbb osztályaiban kifejezetten kedvelt ital volt, amelyet úgy fogyasztottak, mint a vizet. A népszerűségét jól példázza, hogy számos utcai árusnál is beszerezhető volt és a mai napig is az.
Mi is az a kvasz?
A kvasz elsősorban rozs felhasználásával készül. A rozsból készített kenyeret megpirítják, karamellizálják, majd vizet öntenek rá, mézzel vagy cukorral édesítik, élesztőt adnak hozzá és hagyják, hogy nagyjából egy nap alatt megerjedjen. A kvaszt ízesíteni is szokták, mentával, tormával, gyümölcsökkel. A manapság kapható kvaszok erősen emlékeztetnek bármilyen népszerű üdítő italra, szénsavval dúsított, cukrozott, malátával színesített, ízesített változatokat kapni az erre szakosodott boltokban. Annak, aki vágyik a kihívásokra, természetesen elérhető – akár az interneten is - a recept, ami alapján hagyományos, egyedi ízű, egészséges kvaszt készíthet, viszonylag gyorsan.
Bár a kvasz gyártási folyamata hasonló a söréhez, a kvasz nagyon alacsony alkoholtartalmú (0,05-1,44%), alapvetően alkoholmentesnek tekinthető.
Mire jó a kvasz?
A minőségi, házi kvasz nem csak magában fogyasztható, hanem a főzés során is felhasználható. Nagyon jó kiegészítője vagy alapja lehet különféle leveseknek, a Volgamenti-vidékről származó hideg nyári leves, az okroshka alapját is a kvasz adja. Ezen kívül ez az ital húsok pácolására, ízesítésére szintén tökéletesen alkalmas.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!