Receptfeltöltés
Az egészséges kvasz
2019.02.07.
Az egészséges kvasz
Szerző: Wessely Márta

A tél végi időszakban a szervezetünk – a leggondosabb utánpótlás ellenére is – ebben-abban hiányt szenved. A szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett azzal is tehetünk az egészségünkért, ha veszünk, vagy akár mi magunk készítünk egy kis kvaszt.

A kvasz élettani hatása ugyanis hasonló a kefirhez vagy épp a kumiszhoz. Nem csak kitűnő szomjoltó, de magas B-vitamin tartalma okán serkenti az anyagcserét, jót tesz az emésztésnek és aminosavakban szintén igen gazdag.

A kvasz eredete

A kvasz Kelet-Európában régóta nagy népszerűségnek örvend, a különféle gabonákból szinte minden nemzet elkészítette a maga erjesztett italát, és ez az oroszokkal sem volt másképp. A kvasz története egyes feltételezések szerint közel 5000 éves. Az első írásos emlék a kvaszról 989-ra tehető, amikor a kijevi Rusz feje I. Vlagyimir ezt írta: „a megkeresztelkedések után adjanak a népnek ételt, mézet és kvaszt.”

Ekkortájt, Nagy Péter cár uralkodása alatt már az egész régióban kifejezetten elterjedt és közismert ital volt a kvasz, amelynek népszerűsége a későbbiekben sem csökkent, a társadalom alsóbb osztályaiban kifejezetten kedvelt ital volt, amelyet úgy fogyasztottak, mint a vizet. A népszerűségét jól példázza, hogy számos utcai árusnál is beszerezhető volt és a mai napig is az.

Mi is az a kvasz?

A kvasz elsősorban rozs felhasználásával készül. A rozsból készített kenyeret megpirítják, karamellizálják, majd vizet öntenek rá, mézzel vagy cukorral édesítik, élesztőt adnak hozzá és hagyják, hogy nagyjából egy nap alatt megerjedjen. A kvaszt ízesíteni is szokták, mentával, tormával, gyümölcsökkel. A manapság kapható kvaszok erősen emlékeztetnek bármilyen népszerű üdítő italra, szénsavval dúsított, cukrozott, malátával színesített, ízesített változatokat kapni az erre szakosodott boltokban. Annak, aki vágyik a kihívásokra, természetesen elérhető – akár az interneten is - a recept, ami alapján hagyományos, egyedi ízű, egészséges kvaszt készíthet, viszonylag gyorsan.

Bár a kvasz gyártási folyamata hasonló a söréhez, a kvasz nagyon alacsony alkoholtartalmú (0,05-1,44%), alapvetően alkoholmentesnek tekinthető. 

Mire jó a kvasz?

A minőségi, házi kvasz nem csak magában fogyasztható, hanem a főzés során is felhasználható. Nagyon jó kiegészítője vagy alapja lehet különféle leveseknek, a Volgamenti-vidékről származó hideg nyári leves, az okroshka alapját is a kvasz adja. Ezen kívül ez az ital húsok pácolására, ízesítésére szintén tökéletesen alkalmas.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!