Receptfeltöltés
Az ezüstérem is a miénk az idei stuttgarti szakácsolimpián
2020.02.21.
Az ezüstérem is a miénk az idei stuttgarti szakácsolimpián
Szerző: Wessely Márta

Szántó Éva ezüstérmet nyert a 25. IKA Culinary Olympics konyhaművészeti olimpián, azaz a Szakácsolimpián cukrászművészeti kategóriában. A székesfehérvári cukrász 70 centiméter magas, hindu istenséget, Ganésát ábrázoló kompozíciójával lett a második, egy olyan versenyben, amelyen közel 2000 induló vett részt.

A február közepén Stuttgartban megrendezett világversenyen Szántó Éva egyéni indulóként vett részt, cukrászművészeti kategóriában. A kategória kitétele, hogy a benevezett alkotásoknak ehető anyagokból kellett készülniük, és a lehető legkevesebb merevítést tartalmazhatták csak. Éva puffasztott rizst, pillecukrot, csokoládét, cukormasszát, a szempillákhoz ehető ostyapapírt használt, az ékszereket pedig isomaltból készítette el, és kézi festéssel tette teljessé, egyedivé a kompozíciót.  A zsűri az alkotásokat innováció, ötlet, kompozíció-összkép, professzionális technikák, szaktudás, és a mű prezentálása szempontjából értékelte.

ganesaketto.jpeg

Szántó Éva témája az elefántfejű, embertestű, négykezű hindu isten, Ganésa volt, aki a Kezdetek és az Akadályok Ura.

„ Tavaly december közepén kezdtem el dolgozni a kompozíción munka mellett mindennap, sokszor éjszakába nyúlóan. Csak és kizárólag erre koncentráltam. Nagyon sok mindent újra kellett készítenem, mert össze- vagy letört, vagy csak egyszerűen nem tetszett. Ennyi újratervezésre talán egyik versenyfelkészülés alatt sem volt szükség. Az utolsó napokban leszakadt az ormány, ekkor a legjobb barátnőm olyan merevítést talált ki, ami aztán végig stabilan tartott. Ha nincs mellettem a párom, és nem hisz bennem, akkor még a versenyre sem jutok el. Nagyon sokszor kerültem mélypontra, volt olyan pillanat, amikor fel akartam adni, de végül szerencsére nem tettem.” – nyilatkozta Szántó Éva

A nevezéshez az utolsó lökést az egyik kollégája adta, aki a Culinary Olympicson már nyert ezüstéremet.

„ Nehéz szavakba önteni, mit éreztem az egész verseny alatt. Ahogy a magyar nemzeti válogatottal, a katonai válogatottal, az egyéni indulókkal, illetve a Magyar Gasztronómiai Szövetség képviselőivel bevonulhattam a megnyitó ünnepségen, az örökre bevésődött. Még most is kiráz a hideg, ha megnézem a videót. Óriási élmény volt, hogy ennyi tehetséges ember munkáját láthattam. Az ezüstérmet pedig még mindig nem hiszem el. Azt gondolom a legfontosabb, hogy kellő alázattal álljunk hozzá a feladathoz, és sose szégyelljünk tanulni és kísérletezni. Semmi sem hullik az ölünkbe magától, mindenért keményen meg kell dolgozni, ami nagyon sok lemondással jár – viszont sikereket is hozhat.”  – egészítette ki az ezüstérmes versenyző.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!