Receptfeltöltés
Bagel, az amerikai szendvics
2020.02.09.
Bagel, az amerikai szendvics
Szerző: Wessely Márta

A bagel ma már egyet jelent az amerikai street fooddal. Egyedi formája igazi emblémává vált, a kerek péksüteménybe rejtve szinte érezzük a krémsajt ízét. A bagel bár igazi amerikai találmány, a gyökerei mégis Európában találhatók.

A lengyel bevándorlóknak köszönhetően született ugyanis a bagel. A krakkói „perec”, az obwarzanek a lengyel zsidó emigránsokkal érkezett meg az Újvilágba. A 13. században született perec itt egészen új életet kezdett: a szigorúan két sodort kelt tésztából készült, fonott tészta kicsit leegyszerűsödött, megújult.

Az első amerikai bagel recepteket a 17. század környékén találjuk, az újszerű péksütemény nagyon hamar népszerűvé vált.

Mi is a bagel?

A bagel alapanyag megegyezik a legtöbb pékáruéval, kenyérliszt, élesztő, só, cukor, víz és némi zsiradék teszi teljessé. A tésztába néha kerül egy kis plusz fűszer vagy szemes mák, amitől csak még izgalmasabbá válik a kész bagel.

Hogyan lesz lyukas a bagel?

Kétféle technika is ismert erre. Egyrészt a megsodort tészta végeit dolgozhatjuk el nagy körültekintéssel, illetve a zsemlére formázott tészta közepét szélesíthetjük ki úgy, hogy kiadja a kört. Ez utóbbi sok esetben az előfőzés és a sütés során kvázi visszaugrik, a tiszta, szép kört sokkal inkább a tésztakígyó eredményezi, aminek összedolgoztuk a két végét.

Miben más a bagel készítése, mint a zsemle sütése?

A bagel abban tér el a többi péksüteménytől, hogy lengyel rokonához hasonlatosan, a formázás után és a tepsire kerülés előtt forró vízbe mártják. A víz lehet szódabikarbónás, vagy mézzel, cukorral ízesített.  A tésztát nem szabad hosszú időre megmártani. 15 másodperc bőven elegendő, azután szűrőlapáton át kell emelni egy rácsra és a 225 fokra előmelegített sütőben nagyjából 10-12 perc alatt készre kell sütni.

A bagel frissen az igazi, a tésztához adott zsiradékkal ugyan növelhető az eltarthatósága, de az élvezeti értéke óráról órára csökken, érdemes frissen fogyasztani.

Mivel ízesítsük a bagelt?

A bagel tésztája nem csak fűszerekkel és szemes mákkal gazdagítható, de a sütés előtt tovább dekorálható magvakkal. A klasszikus a szemes mák és a szezámmag, de nyugodtan szórhatunk rá tört vagy egész lenmagot, egy kis köményt, reszelt félkemény sajttal is lesüthetjük.

Hogyan használjuk fel a bagelt?

Bár a közepe lyukas, ez az amerikaiakat semmiben sem gátolja, nagyon tartalmas szendvicseket alkotnak bagel-alapon. A bagelben klasszikusan jó helye van a különféle krémsajtoknak, mehet bele számtalan friss saláta, lollo saláta, frisée saláta, római saláta, madárbegy saláta, tehetünk bele omlós tépett sertéshúst vagy marhaszeletet, készülhet pulykasonkával, csirkemell sonkával, hideg sültekkel, de vega bageleket is álmodhatunk lencseszelettel, hatalmas paradicsomkarikákkal.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!