Receptfeltöltés
Elfeledett tavaszi ízek: Lucskos káposzta
2018.05.26.
Elfeledett tavaszi ízek: Lucskos káposzta
Szerző: Wessely Márta

A tavaszi, kora nyári konyha egyik méltatlanul feledett tagja a friss fejes káposzta, amelyet viszonylag olcsón beszerezhetünk ilyenkor. A zsenge zöldet hamar elkészíthetjük, többek között egy jóféle lucskos káposzta formájában.

A fejes káposzta az emberiség egyik legrégebbi kedvence, amelyet már az időszámítás előtti időkben is termesztett. Ma is az egyik legismertebb és leggyakrabban használt alapanyag, bizonyos felhasználási módjai azonban érdemtelenül kikoptak a hétköznapjainkból. Ilyen izgalmas tavaszi fogás a lucskos káposzta, amelynek neve sajnos nem csinál túl jó reklámot az egyébként üde, tavaszi fogásnak.

Milyen hússal főzzük a lucskos káposztát?

A lucskos káposztában az a jó, hogy ötvözi a ragu és a főzelék erényeit, pont annyira van benne jelen a káposzta és a hús, mint egy egészséges arányokkal bíró székelykáposztában. Az erdélyi, székely gyökerekkel bíró ételben a zsenge fejes káposzta mellé borjúhúst, marhahúst, oldalast, füstölt húsfélét vagy akár húsgombócot is tehetünk, de hús nélkül is kitűnő fogás.

Hogyan készítjük a lucskos káposztát?

Az ételhez a húsokat félpuhára, majdnem készre főzzük, majd - ízlés szerint - a fejes káposztát (torzsa nélkül) negyedekre vágva vagy szeletekre metélve adjuk hozzá. Amíg fedő alatt párolódik a fogás, addig rántást vagy tejfölös, tejszínes habarást készítünk elő és ezzel gazdagítjuk az ételt.

Mivel fűszerezzük?

A lucskos káposzta meghatározó fűszere a kapor, de nyugodtan variálhatunk az étel ízesítésén, borsikafüvet, azaz csombort, tárkonyt vagy majoránnát szintén adhatunk hozzá, illetve egy kevés lestyánnal vagy friss petrezselyemzölddel is ízesíthetjük. A legtöbb háztartásban a hús párolásakor már egy kevés pirospaprika is kerül az ételbe, de ez nem feltétlen szükséges, elhagyható.

Az elkészült fogás kedvünk szerint finoman savanyítható, kevés 10%-os ételecettel, almaecettel vagy borecettel savanykássá hangolható. Ha ilyen irányba szeretnénk elvinni a fogás ízét, akkor a kapor mellé feltétlen tegyünk az ételbe egy kevés szárított vagy friss tárkonyt.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!