Receptfeltöltés
Borozni a padthaiban?
2019.05.10.
Borozni a padthaiban?
Szerző: Wessely Márta

A padthai wokbar évek óta remek lehetőséget kínál azoknak, akik minőségi, adott esetben vegán fast foodra vágynak. Az ázsiai hangulatú, leginkább egy modern közösségi térre, mint hagyományos étteremre emlékeztető egységekben már a belépéskor kötetlen, vidám hangulat fogadja a vendégeket.

A padthai wokbar rendszere pofonegyszerű: a több komponensből összeállítható ázsiai egytálakhoz jó és könnyen áttekinthető rendszert kínál, amelyben az alapoktól, a feltéteken át egészen a szószokig a vendég maga rak össze mindent, így válik az alapanyagok rendszere egy szinte végtelen variációs lehetőséggé.

Ha pedig már tudjuk, hogy mit szeretnénk enni, akkor - a város számos pad thai éttermében - látványkonyhán sütik össze, s hamar, frissen és forrón kerül elénk.

A padthai rendszerén sok fejlesztenivaló nincs, így bölcsen az italkínálat szélesítése felé indultak el. A már megszokott teák, házilag kevert szörpök és sörök mellett, most négy különleges borral egészítik ki az itallapot, amelyben olyan egyedi tételek is helyt kaptak, mint egy vegán sárgamuskotály, a Muscat Lunel Selection Vegan 2018.

A borról sokan feltételezik, hogy mivel szőlőből készül ezért alapértelmezésben vegán, de ez nem igaz. A szőlő feldolgozása során ugyanis tojásfehérjével vagy marhacsontból kinyert étkezési zselatinnal, esetleg a halhólyagból származó kollagénnel derítik az italt, ami régi és jól bevált módszer, de egy vegán életmódot folytató számára bőven kizáró ok lehet a kész tétel fogyasztásakor. Éppen ezért a Kristinus Borbirtok, a padthai beszállítója, partnere növényi alapú fehérjéket használ, melyek burgonyából és zöldborsóból származnak. Ezzel az alappal oldja meg a derítést, amely valóban lehetővé teszi a teljesen vegán bor készítését.

A Borbirtok egyébként négy tételt vezetett be a padthai éttermeibe. Ahogy fogalmaztak, a feladat nem volt egyszerű, hiszen az ázsiai ételek fűszeressége, komplexitása feladta számukra a leckét. Hosszas válogatás, kísérletezés után azonban sikerül négy olyan karakteres bort választaniuk, amely méltó társa lesz majd az ázsiai egytálaknak.

Amint már említettük a vegán bor alapanyaga a vári dűlőben szüretelt sárgamuskotály. Ez a bor reduktív eljárással készült rövid héjon áztatás után, irányított erjesztéssel. Ennek köszönhetően jelennek meg benne a fajtára jellemző virágos, enyhe citrusos jegyek. A padthai wokbar munkatársai a Kristinus Borbirtok sommelier-jével közösen a vegán borhoz stílusosan vegán összeállítást ajánlanak, de emellett a Kristinus Birtok rozéja, Sauvignon Blanc fehérbora és a balatoni térségre kevéssé jellemző, de a Kristinus bizonyos területein jól termő Pinot Noirból készített vörösbora szintén kapható lesz, így a vendégek minden fogáshoz megtalálják majd a megfelelő bort.

padegyk.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!