Receptfeltöltés
Cukormustra
2019.07.23.
Cukormustra
Szerző: Wessely Márta

A befőzés idején sokakban és sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen cukorral is édesítsék a befőttjeiket, lekvárjaikat. Ha nem valamilyen alternatív édesítőszerben gondolkodunk, akkor érdemes végigvenni, hogy a boltok polcaink sorakozó cukrok közül melyik hogyan készül és vajon mire való.

A cukorrépából nyert cukrok meglepően sokféle módon megjelennek a hétköznapjainkba, az egyik ideális ízesítője a teáknak, kávéknak, a másikkal sütni érdemes, a harmadiktól lesznek álomszépek a süteményeink.

Kristálycukor, a klasszikus

A cukorrépának ez a felhasználási formája a legelterjedtebb, szinte biztos, hogy aki használ cukrot, annak legalább egy kilónyi kristálycukor lapul a konyhaszekrényében (és még több a kamrájában). A kristálycukor ideális főzéshez, sütéshez, de befőzéshez, eltevéshez szintén jól használható. Többféle formában kapható, a hagyományos kristálycukor mellett ott a finomra őrölt, azaz finomított kristálycukor, amelynek sokkal kisebb a szemcsemérete, így könnyebb beledolgozni az ételekbe, süteményekbe, mivel sokkal gyorsabban olvad. Nagyon jól felhasználható a különféle sütiknél, karamell készítésére tökéletesen alkalmas.

Préselt cukrok

Ugyancsak ebbe a csoportba tartozik a süvegcukor modern változata, a kockacukor is. Mind a süvegcukrot, mind a kockacukrot préseléssel alakítják, és amíg az egyik nagyjából negyed kilónyi kristálycukorból készül, addig a másik pont egy kávéra vagy teára való édességet hordoz magában. Éppen ezért a kockacukor mérete el is térhet, a magyarok kocka formájú, viszonylag nagyméretű kockacukra mellett a franciák cukorkája például téglalap alakú és nagyjából a mi kockacukrunk kétharmadát teszi ki.

Dekorcukrok

A sütemények dekorálására, utólagos ízesítésére tökéletes megoldást kínál a porrá őrölt kristálycukor, a porcukor, amelyet leggyakrabban valóban a befejező műveletekhez használunk. A porcukor azonban ideális, ha olyan alapanyaggal van dolgunk, amiben a kristálycukor vélhetően nehezen olvadna fel. Remekül használható habok, krémek ízesítésére. A jégcukor is kifejezetten dekorációs célokat szolgál, csak a porcukorral ellentétben nem a sütés után adjuk a desszerthez, hanem a sütemény már ezzel, a falatnyi fehér röggel együtt sül. A préselt kristálycukorból született jégcukor bírja a kiképzést, a sütőben is megtartja a formáját.

Aromás cukrok

A finomított kristálycukor mellett érdemes szót ejteni a finomítatlan cukrokról, azaz a barna cukorról és a sötétbarna cukorról, amelyek színét a cukorhoz adott melasz teszi teltté. A melasztól nem csak gyönyörű színe lesz a cukornak, hanem megnő a nedvességtartalmuk is, és az ízük is sokkal mélyebb, karakteresebb, fűszeresebb lesz, azaz a barna cukor használatakor nem csupán édesítjük az ételünket, süteményünket, hanem fűszerezzük is.

A barna cukrok kiválasztásánál könnyedén belefuthatunk különféle nádcukrokba, állaguk, színük megegyezik a répacukoréval, ízükben lehet valamennyi eltérés. A barna cukrok kifejezetten jól passzolnak a kávés, csokoládés, csonthéjasokban gazdag süteményekhez, a nyári gyümölcsök közül a sárgabarackkal és a sárgadinnyével ápolnak jó viszont, de a kora őszi almás-szilvás süteményekhez is passzolnak. Akkor is érdemes a barna cukrokkal számolnunk, ha épp paradicsomot főzünk be, enyhén édeskés szósszá vagy épp ketchuppá.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!