Receptfeltöltés
Cześć Warszava! Hello Varsó! – Irány Lengyelország!
2018.03.13.
Cześć Warszava! Hello Varsó! – Irány Lengyelország!
Szerző: Wessely Márta

Ez az év bővelkedik a hosszú hétvégékben, amiket vétek nem kihasználni. A nagyobb kirándulások mellett, kisebb városlátogatásokat is beiktathatunk, ellátogathatunk például a lengyel fővárosba, Varsóba, amely a látnivalókon kívül gazdag gasztronómiai kínálattal várja vendégeit.

Már csak az idősebb korosztály emlékszik arra, amikor a lengyel üzletekben alig lehetett élelmiszert kapni, napjaink Lengyelországában a bőség uralkodik, a színes választékban nagy hangsúlyt kapnak a klasszikus paraszti konyha elemei és a sütemények, amelyek között mind a klasszikus, házias stílusú, mind pedig a modern, nemzetközi trendeknek megfelelő, franciás cukrászatokat megtalálni.

Klasszikus lengyel konyha kedvencei

A hagyományos lengyel konyha erős rokonságot mutat az orosz gasztronómiával, itt is fontos szerep jut az halaknak, kedveltek a gyökérzöldségek, a káposzta és a különféle töltött tészták. A levesek közül a legismertebbek a rozskovásszal savanyított zurek, azaz a lengyel krumplileves, amelyben a krumpli mellett csülök, kolbász és néhány főtt tojás is szerephez jut, illetve a céklaleves, amelyet alaplével készítenek, és általában üresen kínálnak, egy tisztes, húsos palacsintát mellékelve hozzá, amelyet a teljesség kedvéért ki is rántanak.

varsonyolc.jpg

A főételek sorában előkelő helyet foglalnak el a kotletek, azaz a rántott ételek, nagy kedvenc errefelé a fűszeres vajjal göngyölt rántott csirke, de a bécsi szelet is szinte minden étlapon fellelhető. Az egytálételeik között ott a mi székely káposztánkra emlékeztető bigos domowy, illetve a fehérbabból készített főzelék. Az orosz pirog itt szntén kedvelt, a krumplival, friss sajttal kevert töltelék mellett, a húsos, illetve a gyümölcsös változatokat is szeretik, ez utóbbiak a desszert kategóriában versenyeznek a kegyeinkért.

varsohet.jpg

A zöldségeket sokféleképp készítik, a cékla reszelve, finoman savanyítva salátaként, halványra gyalulva carpaccioként, vagy melegen, mézzel átforgatva, köretként a tányérunkra kerülhet. Természetesen savanyítva is ehetjük, mint a fokhagymával gazdagon fűszerezett kovászos uborkát vagy épp az aprócska patiszonokat.

varsoketto.jpg

Desszertek a lengyel asztalon

A klasszikus, házi desszertjeik között megtalálni a sült krémtúróban gazdag, omlós tésztalapon nyugvó sirnikit, amelynek egyszerűségében és a felhasznált alapanyagok minőségében rejlik a titka, a szarlotkát, ahol a kockára vágott, finoman párolt almát szerecsendióval fűszerezve töltik a pitébe vagy tortába. Ezen kívül a klasszikus kelt tésztás pékáruk között érdemes válogatni, a fánkok, kalácsok, egyéb édes péksütemények gazdag szortimentjével találkozni szinte minden kisebb-nagyobb pékségben, cukrászdában.

varsotizenegy.jpg

Varsó kedvencei

A fővárosban számtalan jobbnál-jobb hely található. Számos nemzetközi lánc mellett ott a Lukullus, a E.Wedel, a Batida, hogy csak néhányat említsünk. A kávéházak közül a legizgalmasabb a Bristol szálló aljában elhelyezkedő Café Bristol és ha a város legrégebbi cukrászdájába szeretnénk ellátogatni, akkor felétlen keressük fel az 1869-ben alapított A. Blikle cukrászdát, ahol olyan fánkot sütöttek, hogy még De Gaulle tábornok hetente küldetett értük Párizsból, sőt a lengyel pápa, II. János Pál is innen rendelte a hazai ízeket. A pápa kedvence egyébként a Napoleonka vagy más néven Kremówka volt, amely nem más, mint a nálunk is népszerű, és nagy múltra visszatekintő krémes.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!