Receptfeltöltés
Hangolódunk az őszre a marokkói gasztronómiával
2018.09.05.
Hangolódunk az őszre a marokkói gasztronómiával
Szerző: Wessely Márta

A csípős őszi napok közeledtével változik a konyha képe, a könnyed, nyári fogások helyét átveszik a fűszeresebb, tartalmasabb ételek. A késő nyári, kora őszi időszakhoz nagyon jól illik a marokkói konyha, változatos és izgalmas alapanyagaival és gazdag fűszerkeverékeivel.

A marokkói konyha története

A berberek közel kétezer éve már megalapozták a ma ismert marokkói konyhát. Az olajbogyó, a datolya és a füge felhasználása mellett, előszeretettel készítettek bárányból és szárnyasokból ételeket. A kereskedelmi útvonalak kialakulása, és az észak-afrikai területszerző háborúk következtében a marokkói konyhát egyre több külső hatás érte, kezdve a föníciaiaktól, a karthágóiakon át egészen a római hódítókig. A mindent elsöprő arab hatás azonban felülírta, összemosta ezeket a korábbi konyhai finomhangolásokat.

Az arabok magukkal hozták a kenyeret és egyéb, gabonából készült ételeiket. Az ő közvetítésükkel jutott el és vált a marokkói konyha részévé a fahéj, a sáfrány, a gyömbér és a kömény. A perzsa és mór konyha sajátosságai is ekkortájt jelentek meg a marokkói gasztronómiában, amelyen később a franciák és britek szintén módosítottak még egy keveset.

A marokkói konyhának fontos alapanyaga a helyben termő zöldség és gyümölcs, előszeretettel használja a narancsot, citromot, a dinnyét, a datolyát, az olajbogyót, a paradicsomot,  az édes paprikát, a burgonyát és a búzát.  A húsok közül a halak és a tengeri herkentyűk mellett, a már korábban is említett szárnyasok (többek között a galamb is), a bárány, valamint kis mértékben a marhahús az irányadó.

A legfontosabb marokkói edény: a tajine

A tajine kicsit olyan, mint a mi kuktánk, a benne képződő gőz az, ami segíti a gyors és hatékony főzést, bent tartja az aromákat, ízeket és a kellő mennyiségű nedvességet, miközben a felesleges gőznek van hol távoznia. A tajine mérete változhat, a mázas cserépből készített csúcsos edényből az egészen kis háztartásokat kiszolgáló példányoktól, a nagycsaládos verzióig minden megtalálható. A tajine tökéletesen alkalmas egytálételek készítésére. A fűszeres, húsos, tengeri gyümölcsökre épülő, rizses, bulgurra vagy kuszkuszra épülő fogásokat tökéletesen el lehet benne készíteni.

A marokkó konyha jolly jokere: a kuszkusz

A finomra őrölt búza, az általunk is kedvelt grízre emlékeztető, annál nagyobb szemű és gazdag beltartalmú kuszkusz a lehető legtökéletesebb köret. Pillanatok alatt elkészíthető, könnyen ízesíthető, jól fűszerezhető, édesen, sósan is asztalra tehető. A kuszkusz salátákkal keverve szintén kitűnő, de a sült húsok, raguk méltó társa is lehet. Leggyakrabban aszalt gyümölcsökkel – berber módra – készítik, de finoman fűszerezve, párolt zöldségekkel, kevés vajjal átkeverve is nagyon ízletes.

Extrán édes marokkói desszertek

A marokkói konyha desszertjeiben sok a csonthéjas mag, amelyekből tartalmas krémeket készítenek, kedvelt alapanyag a méz, előszeretettel használnak rózsavizet vagy narancsvizet a különféle desszertek, sütemények ízesítéséhez. A sütemények mellé pedig elengedhetetlen a nemzeti italnak tartott, édes, zöld tea alapú menta tea.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!