Receptfeltöltés
Édes, gazdag és ellenállhatatlan: a Liège-i gofri
2018.09.07.
Édes, gazdag és ellenállhatatlan: a Liège-i gofri
Szerző: Wessely Márta

A belga gofri fogalom, leggyakrabban az édes, könnyed brüsszeli gofrit tartják az etalonnak ebben a műfajban, holott Belgium déli részén, Liège-be készülő gofri szintén megérdemli a méltatást.

A Liège-i gofri története

A Liège-i gofri feltalálásához számos legenda kapcsolódik. Az egyik legnépszerűbb változat az, amely szerint a gofri születését a Liège-i püspöknek köszönhetjük, aki - a 1800-as évek vége felé - valamilyen újszerű édességre vágyott, amelyben a szeretett apró cukorgyöngyei is belekerülnek. A cukorgyöngyök egészen a répacukor elterjedéséig a kiváltságosok, a felső tízezer számára voltak csak elérhetők, leggyakrabban nem is kizárólag élvezeti értékük miatt fogyasztották ezeket a gyöngyöket, hanem a gyógyszerészek ezekbe a cukorfalatkákba, pasztillákba dolgozták bele a hatóanyagokat.

A történet szerint a Liège-i püspök kérésének eleget téve, a püspök séfje cukorgyöngyökkel gazdagon megszórta a finoman fűszerezett édes kelt tésztát, amit a hagyományos gofrisütőben ki is sütött. Sütés közben a gyöngyök megolvadtak, és gazdag karamellé váltak a tésztában. A Liège-i gorfi megszületett, az illatos, tartalmas kelt tészta elindult hódító útjára.

A mese azonban csak mese marad, a korabeli szakácskönyvek alapján tudni, hogy a francia sztárszakács és cukrász, Napóleon és később az orosz cári család magánszakácsa, Marie-Antoine Carême már 1822-ben megalkotta a cukorgyöngyökkel gazdagított édes kelt tésztás gofrit.

Nem kell Belgiumig menni, a gofri otthon is elkészíthető

Alapvetően lényegtelen a tészta előélete, hiszen ma már bárki számára elérhető és a boldogságunkat szolgálja. A belga gofrival ellentétben nem igényel extra édesítést, nem kell rá csokiszósz, lekvár, tejszínhab vagy színes cukorszórás, a Liège-i gofri úgy tökéletes, ahogy van. Az ízét a tészta fűszerezésével finomíthatjuk, leggyakrabban frissen kikapart vanília magokkal vagy őrölt fahéjjal fűszerezik, de az ízesítést kedvünk szerint variálhatjuk.

A Liège-i gofri olyan tartalmas, hogy nem csak étkezések után, hanem akár étkezések helyett is fogyasztható.  A tartalmas, sűrű, tojásban és tejben gazdag kelt tészta elkészítése otthon sem túl bonyolult, a királyi család gofri-beszállítója, a Liège-i Bernard Eggen pék szerint a lényeg, hogy nagyon jó minőségű alapanyagok felhasználásával kell készíteni, és nem szabad elkapkodni a tészta felhasználását sem, jól pihentetett kelt tésztából érdemes sütni. A szórócukrot, jégcukrot pedig a már kész, kelt tésztába kell beleforgatni, majd forró sütőbe porciózni a tésztát és várni, hogy az édes illatú gofri aranybarnára süljön.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!