Receptfeltöltés
Ha nyár, akkor lángos!
2018.07.03.
Ha nyár, akkor lángos!
Szerző: Wessely Márta

Legyen bármilyen gasztroforradalom, a balatoni, vízparti élmény elengedhetetlen része a lángos, amely bár nem minden tekintetben felel meg a modern kori táplálkozási irányelveknek, mégis egyértelműen hozzátartozik a nyaraláshoz.

Természetesen lángost nem csak a strandok bódéiban rendelhetünk, hanem mi magunk is elkészíthetjük, és kedvünk szerint variálhatjuk. A házilag készített lángos előnye, hogy biztosan friss olajban készül, pont annyira sül át, amennyire szeretnénk, pont akkorára nyújtjuk, amekkorát szívesen megennénk, azt teszünk rá, amit csak akarunk, sőt a megfelelő céllisztek felhasználásával akár gluténmentesen is elkészíthetjük.

A lángos tésztája

A klasszikus lángos alapja pont ugyanaz, mint a kenyéré: liszt, víz, só, élesztő. Ehhez jön pluszban némi zsiradék, esetleg tejtermék, ami a legtöbb esetben tejföl vagy kefir. A lángos tésztáját lágyíthatjuk még tört főtt burgonyával is, jó tudni, hogy a krumplis lángos tovább friss marad.

Az alaptészta persze ezen kívül is variálható, az élesztő lehet por vagy friss, a lángos tésztáját víz helyett készíthetjük tejjel is, a lényeg, hogy egy gondosan dagasztott, kelesztett tésztát kapjunk, amely pont annyira ragad, amennyire ez meggátol minket a tisztességes nyújtásban. De a lángosnak ez a lényege: nem szabad lisztes deszkán sodrófával nyújtani, hideg vizes vagy olajos kézzel érdemes finoman meghúzkodni a tésztát, mielőtt kisütnénk. Ettől a kézi nyújtástól születnek meg a lángos-fanatikusok kedvencei: a roppanósan vékony hártyák és a pufi, jól harapható szélek.

A megkelt tésztát olajos vagy vizes kézzel szedjük darabokra. Nagyjából 10 dkg tésztával érdemes számolni, abból már tisztességes lángost lehet sütni. A darabokat olajjal vékonyan, de alaposan kikent tálcára tegyük, ezen hagyjuk még kelni, majd kézzel formázzuk és süssük.

Az elkészült tésztát nem feltétlen kell mind azonnal felhasználni. Olajjal kikent tálba vagy műanyag zacskóba csomagolva még egy vagy két napig a hűtőbe is tehetjük. Mivel élesztős tésztáról beszélünk, ezért azzal számoljunk, hogy a hűtőben – lassabban ugyan – de kelni fog, azaz olyan edényt vagy zacskót válasszunk, ami ezt lehetővé teszi.

A lángos sütése

A lángost minden esetben bő, forró zsiradékban süssük. Ez lehet zsír, lehet napraforgóolaj, vagy kókuszolaj is. Ez utóbbi abból a szempontból szerencsés, hogy kevésbé lesz tőle olajszagú az egész lakás, a tészta sem veszi fel annyira és magasabb az égéspontja a többi zsiradéknál, azaz nehéz túlhevíteni.

A lángos sütésének vannak trükkjei: nem kell folyamatosan forgatni a tésztát, először az egyik oldalát süssük aranybarnára, majd a másikat. Ha azt szeretnénk, hogy jobban átsüljön, akkor szűrőkanállal vagy fémcsipesszel kicsit nyomjuk bele a tésztát a forró olajba.

A kész lángosról a felesleges zsiradékot törlőpapírral itassuk le.

A tejföl, a sajt és a fokhagyma – az elmaradhatatlan feltétek

A házi lángoshoz természetesen a klasszikus feltétek dukálnak. A reszelt sajt mellett jöhet az olajban vagy olajban és vízben áztatott reszelt/zúzott fokhagyma, illetve a tejföl, amit felhasználás előtt érdemes alaposan átkeverni vagy egy kevés tejjel lazítani, hogy jobban kenhető legyen.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!