Receptfeltöltés
Égetett tészta sülve-főve
2017.10.19.
Égetett tészta sülve-főve

Az égetett tészta a magyar gasztronómiában legtöbbször csak a desszert fronton jelenik meg, gondosan kikavarjuk a lábasnyi tésztát, ha képviselő fánkot készítünk. Az égetett tésztát azonban nem szabad az édességekhez száműzni, nagyon jó és izgalmas kiegészítője lehet számtalan fogásnak.

Égetett tészta a főfogások között

Az égetett tészta elkészítése messze nem olyan macerás, mint hírlik. Ha van egy jó alaprecept, akkor onnantól kezdve semmi akadálya, hogy ezt a tésztát is bevegyük a repertoárunkba és kipróbáljuk, hogy mi mindenre alkalmas. Az égetett tészta egyik remek tulajdonsága, hogy könnyű, azaz levesbetétnek egyszerűen ideális. Ha viszonylag kicsiket szaggatunk belőle a sütőpapírra, akkor pikk-pakk megsül, és rögtön kínálhatjuk is a gazdagabb, tartalmasabb raguleveseinkhez, illetve rábiggyeszthetjük a frissen tálalt krémleveseink tetejére. A picinyke fánkokat megtölthetjük, a leves hangulatának megfelelően mehet a fánkba (egy habzsák segítségével) zöld fűszerekkel megbolondított túrókrém, sajtkrém, a zöldségből készített krémlevesen jól mutat a lazackrémes fánk, de sósra hangolt gesztenyekrém, szilvakrém is kitöltheti a fánkok belsejében rendelkezésére álló teret.

Az égetett tésztából született fánkokat a húsok mellé is adhatjuk, nagyjából olyan, mintha a krumplifánkot vagy a yorkshire puddingot cserélnénk le valami könnyebben elkészíthető, mutatós köretre. A fánk itt is tölthető, bár jobb, ha inkább a raguk szaftját szívja magába, azaz az ízesítését inkább a sütésre szánt tészta fűszerezésével oldjuk meg. A fánktésztához adhatunk különféle zöld fűszereket, borsot, szerecsendiót, ázsiai fűszerkeverékeket, egyetlen dologra ügyeljünk, hogy sütés közben ne égjen meg a fűszer a tésztában, ne váljon keserűvé.

getett-teszta-sajtkremmel.jpg

Édes égetett tészta

Az égetett tészta a desszertek világában is messze túlmutat a képviselőfánkon. Egyrészt a töltelék maga könnyedén módosítható, másrészt, akár csak a korábban említett töltött fánkoknál, itt is bevethető a keskeny csőrrel felszerelt habzsák, azaz nem feltétlen kell félbevágni a fánkot a töltéshez. Az égetett tésztánkból lehet profiterol, de néven nem nevezett töltött csodák is születhetnek, kerülhet rá mázként csokoládé, friss karamell, vagy akár egy tepsi fánkot nyakon öthetünk vaníliás borsodóval és összesüthetjük egy pazar, szaftos süteménnyé.

Főtt égetett tészta: Salzburgi galuska

Az égetett tészta nem csak sütve válhat a gasztronómiánk részévé, hanem főzve is kitűnő. A salzburgi galuska jó és könnyen ízesíthető levesbetét, kitűnő köret, remek desszert. A főtt égetett tészta jóval tartalmasabb, sűrűbb sült társainál, így a salzburgi galuska nem csak ügyesen fűszerezhető, hanem sokféleképp gazdagítható. Egy krémlevesbe tehetünk sonkával, zöldségekkel felturbózott galuskát, amit célszerű külön kifőzni, s csak a tálaláskor a leveshez adni. A sonka helyett kerülhet bele sajt, pirított bacon vagy bármilyen grillezett zöldség.

Köretként a kifőtt galuskát egy kevés olajon és vajon javasolt lepirítani, így kap egy finom és mutatós pirított kérget és a főzés során felvett felesleges nedvességtől is megszabadul. A köretnek szánt galuska nyugodtan gazdagítható, gondoljunk csak a vadas mellé kínált szalvétagombócokra.

Ha desszertként szeretnénk felhasználni, akkor pedig semmi más dolgunk nincs, mint édesre hangolni a galuskát, adott esetben nem vízben, hanem fűszeres tejben előfőzni, és pirítva kínálni darált dióval, mákkal, sodóval körítve.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!