Receptfeltöltés
Egy illatban a nyár: oregánó
2018.05.08.
Egy illatban a nyár: oregánó
Szerző: Wessely Márta

A görög saláták és az olasz tésztaszószok elengedhetetlen fűszere, az illat, amely belengi a mediterráneumot, a szurokfű valóban magában hordozza a nyarat.

Oregánó történelem

Az oregánó a meleg éghajlat növénye, őshonos a Földközi-tenger térségében, de megtalálható az délnyugat-eurázsiai területeken is. Az évelő fűszernövényt az európaiak közül először a görögök használták, főleg gyógyászati célokra, úgy tartották, hogy az oregánó Afrodité istennő ajándéka, az öröm szimbóluma.

Nem meglepő módon az oregánó szeretete és használata a görögökről a rómaiakra hagyományozódott, s az ő világhódításuk révén nyert teret a növény egész Európában és Észak-Afrikában.

A konyhai felhasználás mellett,  gyógynövény jellegét sem veszítette el teljesen, sőt a középkorban az oregánót kifejezetten gyógyászati célokra használták. Az oregánó leveleit sok betegség ellen bevetették, gyógyítottak vele reumát, fogfájást, emésztési zavarokat, használták légúti megbetegedések kezelésére is. Nem csak Európa látott multifunkciós gyógyszert ebben a növényben, Kínában szintén szívesen használták, igaz itt főleg lázra és gyomorbántalmak ellen alkalmazták.

Ennél cifrább felhasználása is akadt az oregánónak, az ókorban még az öröm szimbólumának tekintett növényt a középkorban már kuruzslásra használták, jó szerencsét, egészséget varázsoltak vele.

Oregánó a konyhánkban

Az olasz és görög konyha megkerülhetetlen fűszerét számtalan fogásba belekomponálhatjuk. Nagyon jól áll a zöldségeknek, kifejezetten paradicsompárti, de a tejtermékek ízesítéséhez, friss sajthoz, túróhoz, krémsajthoz, tejszínes, tejfölös ételekhez szintén adható. A grillezés elengedhetetlen kelléke, egyrészt a hatalmas adag görög saláta jellegzetes ízéért és illatáért felel, másrészt nagyon jó helye van a páclevekben is. Az oregánót érdemes kakukkfűvel és rozmaringgal párosítani, illetve frissen tört fekete vagy zöld borssal.

Ezt a fűszernövényt is javasolt friss formában felhasználni, de ha csak szárítottak kapunk, arra ügyeljünk, hogy ne őrizgessük túl sokáig, mert könnyen elillan az aromája. Ha szeretnénk a nyári salátáinkhoz egy kifejezetten jó minőségű fűszert használni, de nem rágnánk a száradt leveleket, akkor célszerű oregánós fűszerolajat készíteni, amihez hidegen sajtolt olívaolajba helyezzünk nagyobb mennyiségű friss vagy szárított fűszert és hagyjuk, hogy az oregánó íze átjárja az olajat.

Az olasz és görög ételek mellett, a spanyol, a mexikói és a francia konyha fogásaiban is ott a helye az oregánónak, olyannyira, hogy a messze földön híres Herbs en Provence részét képezi ez a fűszernövény.

A magyar konyha kedvenceibe szintén érdemes tenni egy kevés szurokfüvet, a különféle húsos ragukban nagyon jó helyen van, egy kicsi mehet a lecsóba, sőt a ragulevesekhez használt majoránna és tárkony mellé is javasolt csempészni egy kevés oregánót.

pizza.jpg

Oregánó a házi patikánkban

Teát is főzhetünk a leveleiből, amelyet külsőleg és belsőleg is felhasználhatunk. Az oregánóból készített főzettel a különféle bőriritációkat, nap okozta égéseket kezelhetjük, de ízületi fájdalomra vagy izomfájdalomra is alkalmazható.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!