Receptfeltöltés
Éljen a Nemzetközi Aszú Day!
2018.12.09.
Éljen a Nemzetközi Aszú Day!

Bizony, van ilyen nemzetközi ünnepnap, és már nem is az első! Idén már másodjára ünnepeljük nemzetközi szinten a világ egyik legjobb édes borát.

#aszuday

December 10-én feltétlen emlékezzünk meg az aszúról, egy kóstolóval például, vagy válasszuk ezt a napot a karácsonyi ünnephez szinte elengedhetetlen bor megvásárlására, mélázzunk el azon, hogy milyen ételekhez szeretnénk társítani, vagy csak előre örüljünk annak, hogy milyen jó lesz kortyolgatni, amíg szól a Stile Nacht és minden ajándékról lekerül a csomagolás.

Mert az aszú megérdemli a felkészülést, a rágondolást, a tervezést, de túlságosan halogatni sem szabad a fogyasztását, legyen olyan ital, amely jelen van az életünkben, amely szerves része az ünnepeinknek és ne csak tervezzük a vele való kapcsolatot, hanem valóban töltsünk a poharunkba abból az aranyló, gazdag italból.

aszuday-negy-photo-credit-furmint-photo.jpg

Mi passzol az aszúhoz?

Erre szinte mindenki tudja a helyes választ: a libamáj.

Ugyan az aszúra alapvetően desszertborként gondolunk, az ital azonban nem csak az édességekhez passzol, nem véletlen, hogy a magyar gasztronómiában tradicionális párosításnak tekinthető a libamáj és a tokaji aszú.

A libamáj édeskés íze szépen harmonizál az aszú cukortartalmával, a máj zsíros textúráját remekül ellensúlyozza a bor élénk savassága. A máj elkészítésének mikéntje azonban sokban függ a választott aszútól is, azaz a fogás elkészítésénél érdemes figyelembe venni az aszúnk karakterét. A fiatal aszúkhoz friss gyümölcsök és zöldfűszerek passzolnak, az érett, régebbi évjáratokhoz használjunk aszalt gyümölcsöket, lekvárt, vagy karamelles ízeket csempészhetünk a fogásunkba. Mivel a tokaji aszú az évjáratok, dűlők és borkészítés eltérései okán igen sokszínű, így bátran kísérletezhetünk a különféle módon hangszerelt ételek borhoz való párosításával.

aszuday-egy-photo-credit-furmint-photo.jpg

Mit kell tudni a tokaji aszúról?

A Tokaji borvidék Magyarország északkeleti részén található, régre visszanyúló borkészítési hagyományokkal rendelkező szőlőtermő terület, amelyet már 1737 óta jegyeznek, mint a világ első zárt borvidékét. Kivételes édes borok készülnek itt, a talaj, a mikroklíma, a botritisz, a helyi szőlőfajták és a borkészítés ötös fogatának köszönhetően a tokaji aszú egyedülálló, más borokkal össze nem hasonlítható karakterre tesz szert.

A vulkanikus alapkőzet a borok ásványos karakterét és a feszes savszerkezetet adja, a folyók által befolyásolt őszi, párás mikroklíma pedig segíti a Botrytis cinerea nevű nemespenész kialakulását, aminek köszönhetően megjelennek az aszúsodott szőlőszemek. Ezeket a bogyókat, amelyekben a cukor koncentrálódik, kézzel, több körben, az őszi hónapokban folyamatosan szedik. A szigorúan meghatározott borkészítési eljárást minden termelőnek be kell tartania, így csak a borvidéken engedélyezett hat szőlőfajtából készülhet. Azonos évjáratú borba vagy erjedő mustba áztathatják az aszús szemeket, a kierjedés után a maradékcukor-tartalomnak pedig minimum 120 gramm/liternek kell lennie, és kötelező hordós érlelésnek is alávetni a bort.

aszuday-ketto-photo-credit-furmint-photo.jpg

 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!