A piacokon és a kisebb-nagyobb hiperekben már augusztus végén megjelennek az első sütőtökök, de akkor még könnyedén elsiklik a szemünk a formás, okkerszín zöldségek fölött, októberben viszont már szívesen főzzük, sütjük ezernyi formában.

Főzzük vagy süssük?

Ha kiválasztottuk a tökéletes tököt, akkor már csak azt kell eldönteni, hogy az adott fogáshoz (legyen az édes vagy sós) főzve vagy sütve készítjük-e elő. A sütőtök sütése mellett sok dolog szól. Egyrészt a gyönyörű lant formán rendre fennakad a zöldséghámozó, a sütésnél viszont csak félbe kell vágni, a magokat egy evőkanállal kifordítani a zöldség húsából, arról nem beszélve, hogy sütésnél sokkal édesebbé válik a sütőtök, mint a főzésnél és a felesleges nedvességéből is többet elveszít.

A sütésnek csupán egyetlen hátránya van: sokáig tart. Azaz, ha sietős a dolgunk, akkor főzzük, ha ráérünk, akkor inkább tegyük be a sütőbe a tököt.

Csodaalapanyag: levestől a kuglófig

Valóban, a sütőtökkel bármit kezdhetünk. A klasszikus, soha meg nem unható, jól variálható sütőtökleves egész télen át a társunk lehet. Az önmagával vagy kevés krumplival, tejszínnel, kókusztejjel sűrített leves sokféle módon felturbózható. Egyfelől a vele fővő partnereket cserélgethetjük, készíthetünk krumplis, csicsókás, spenótos, sárgarépás, paszternákos, batátás, céklás változatokat, másfelől a fűszerezését is ügyesen alakíthatjuk, kerülhet a tökhöz zsálya vagy más zöld fűszer, társíthatjuk curryvel, gyömbérrel, szerecsendióval, adhatunk hozzá arab fűszerkeveréket, de az is jó választás, ha egy darabka fahéjat dobunk a készülő levesbe.

A megfőzött vagy sütött tökből ragut vagy mártást is készíthetünk. A tejszínnel, kókusztejjel vagy bármilyen magtejjel krémesített ragu esetében könnyedén megtalálhatjuk az ideális fűszerezést, ha a levesnél bevált párosításokból indulunk ki. A raguhoz pedig pont azokat a kiegészítőket használhatjuk fel, amelyeket a sütőtökből készült leveseinkhez is gyakorta adunk: kerülhet bele bacon, lepirított csirke vagy más hús, különféle olajos magok (pl. fenyőmag, tökmag, dió, mogyoró, kesudió), de füstölt tofuval, reszelt sajttal, rizottó rizzsel, gerslivel is teljessé teheti az élményünket.

A párolt tököt tészta készítéséhez szintén felhasználhatjuk. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a megfőtt zöldség teljesen kihűljön, távozzon belőle minden felesleges nedvesség. A sütőtök jó alapja lehet egy házi tésztának, illetve a krumplis tészta nyomdokain haladva, elkészíthetjük az olaszok kedvencét, a sütőtökös gnocchit vagy a vadasunkat is kínálhatjuk sütőtökös krokettel, esetleg sütőtökfánkkal.

A sütőtökkel a húst is helyettesíthetjük, készíthetünk belőle fasírozottat, felhasználhatjuk a lasagne-hoz, de meg is tölthetjük, aminek számos mutatós módja van. A töltött sütőtökhöz az összes korábban felsorolt hozzávalót bevethetjük, alkothatunk vegán, vega vagy épp húsimádó töltött tököt. A töltelékek között előkelő helyet foglal el a bacon, a különböző érlelt sajtok, az olajos magvak, amikkel nem csak a fogás ízét tehetjük teljessé, hanem a textúráját is kedvünk szerint alakíthatjuk.

43763786-l.jpg