Receptfeltöltés
Falatnyi boldogság: omlós keksz
Falatnyi boldogság: omlós keksz
Szerző: Wessely Márta

A házi sütemények között előkelő helyet foglalnak el a különféle kekszek, amelyek eltarthatósága viszonylag hosszú, így kirándulásokra, strandra, hosszabb utazásokra is érdemes magunkkal vinni. 

A skót eredettel bíró shortbread kitűnő alapja lehet az általunk készített kekszeknek. Az itt született kekszek nem csak az angolszász területeken váltak népszerűvé, de a svéd, a dán és az ír gasztronómiában szintén fontos szerepet kap. 

A skót omlós keksz sokáig inkább volt sós, mint édes, a XVI. században még leggyakrabban köménnyel ízesítve sütötték, de ezt is csak viszonylag ritkán tették, mivel az alapanyagok meglehetősen nehezen beszerezhető, drága termékek voltak. A vajas keksz ekkortájt főleg az ünnepi asztalokon került terítékre, karácsonykor, szilveszterkor és nagyobb családi ünnepeken. A tészta sok esetben a termékenységet jelentette, vajas omlós tésztát törtek a menyasszony feje felett, hogy megáldják és termékennyé tegyék a friss frigyet. 

A vajas keksz szerencsére egy idő után már nem csak alkalmanként került az asztalokra, lassan és biztosan megkerülhetetlen részévé vált az angolszász ötórai teának, majd a teázások és kávézások finom kísérője lett. 

Miből készül a vajas keksz? 

A vajas keksz viszonylag kevés alapanyagból készül, de ezek nagyon jól variálhatóak. A shortbread alapját jó minőségű vaj, finom búzaliszt, csipetnyi só és kevés cukor adja. Ezek mindegyikén változtathatunk. 

A vajat lecserélhetjük margarinra, készülhet a sütemény kókuszzsírral, a búzából származó liszt helyett dolgozhatunk zabliszttel, kukoricaliszttel, akár rizsliszttel is, valamint ezek változó arányú keverékeivel. Emellett jó alapja lehet a süteménynek a liszttel kevert darált csonthéjas, amely lehet dió, mandula, mogyoró, illetve izgalmas változatokat alkothatunk gesztenyeliszttel, holland kakaóporral. 

Cukor helyett használhatunk xilitet vagy eritritet, ez utóbbinál ügyeljünk rá, hogy ez az édesítő még omlósabbá, szárazabbá, törékenyebbé teszi a tésztát, azaz például kukoricaliszttel készített változathoz óvatosan használjuk ezt az édesítőt. 

Mivel ízesítsük a kekszet? 

A vajas kekszet könnyen ízesíthetjük. A masszát reszelt citrusok héjával fűszerezhetjük, tehetünk bele őrölt fahéjat, szerecsendiót, gyömbért, kardamomot, szegfűborsot, szegfűszeget, illetve egy kis szárított zöldfűszerrel is megbolondíthatjuk. 

A keksz sós változataihoz kitűnő ízesítő egy kis reszelt parmezán, kömény, gyömbér, füstös só, a már említett szárított zöld fűszerek közül nagyon jól illik a tésztához az őrölt rozmaring, oergánó, kakukkfű, borsikafű, a frissen őrölt fekete bors, a cayenne bors vagy a rózsasbors. 

Mivel gazdagítható az édes omlós keksz? 

Ha elég vékonyra nyújtjuk a tésztát, akkor a sült kekszeket tölthetjük: házi lekvárral, csokoládékrémmel, mogyorókrémmel. A csokoládékat márthatjuk ét-, tej- vagy fehér csokoládéba, amelyre – a csokoládé megszilárdulása előtt – szórhatunk kókuszreszeléket, durvára vágott, vagy mozsárban megtört csonthéjasokkal. 

A tészta masszája maga is ízesíthető csokichipsszel, tehetünk a masszába durvára vágott csonthéjasokat, finomra metélt aszalt szilvát, sárgabarackot, vörös áfonyát is.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!