Receptfeltöltés
Kicsit görbe, kicsit nyomott, de a miénk!
2019.07.04.
Kicsit görbe, kicsit nyomott, de a miénk!
Szerző: Wessely Márta

Nagyjából 20 éve kondicionál minket a világ arra, hogy a gyümölcsök és zöldségek között csak és kizárólag a tökéletessel elégedjünk meg. Minden alma kerek és piros, mint a mesében, az uborka adott irányba mer csak nőni, és a csokornyi friss sárgarépák mindegyike tankönyvi pontossággal hozza az elvárt kinézetet.

Márpedig a természet nem ilyen. Megpróbálkozhatunk az élelmiszerek uniformizálásával, de a végeredmény sajnos nem csak az esztétikus tál az asztalunkon, hanem a még nagyobb pazarlás, hiszen az esztétikumot sok esetben a minőség és az íz elé helyezzük, a belénk sulykolt világképnek megfelelően. Sok esetben az egyéniségeket, a girbegurba répákat, pasztinákokat, az extra hajtásokkal rendelkező zöldségeket meg se vesszük, vagy ha véletlenül mégis a kosarunkba kerül, akkor hajlamosak vagyunk kidobni.

A Nébih kutatása szerint, háztartásonként közel hat kilónyi zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki, csupán a kevéssé tetszetős külsejük miatt. Erre a felesleges pazarlásra szeretné felhívni a figyelmet a hivatal a most induló „Vegyél számba!” kampánnyal, amely nem csak a tényt magát szeretné a fogyasztókban tudatosítani, hanem szeretné, ha a fogyasztók tennének ez ellen a tendencia ellen, és a külcsín helyett a belbecsre fókuszálva választanának élelmiszert, zöldséget vagy épp gyümölcsöt.

vegyelszamba.jpg

A kampány a „nem tökéletes”, alakhibás, vagy a szállításból, esetleg a tárolásból fakadóan esztétikai hibás termékek vétele és fogyasztása mellett arra is felhívja a Nébih a figyelmet, hogy megfelelő bolti és otthoni tárolással jóval tovább eltarthatók ezek az élelmiszerek, a zöldség-gyümölcs fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható. A kampány arra ugyancsak rámutat, hogy célszerű hazai, magyar termékeket vásárolni, hiszen azok garantáltan frissebbek, frissességük „kevésbé időzített”, azaz nem éretlenül leszedve szelik át a fél világot, hogy a tányérunkra kerüljenek.

Tipikus hibák, amelyek miatt sok esetben a szemetesben végzi a gyümölcs, illetve a zöldség:

Alma

Alakhiba (oka lehet: rossz termékenyülés, növekedés során sérült vagy elnyomják egymást, mert nem lett leritkítva) – nehezebben hámozható, egyébként fogyasztható. 

Színhiba (oka lehet: éretlen, nem kapott elég napot, vagy túl sok napot kapott, túl hideg/meleg volt érés idején) – ha nem színesedik rendesen, az az ízre is hatással van. 

Héjhiba (oka lehet: fajtajelleg, dörzsölődés, rossz permetezés, károsító nyoma, rossz tárolás stb.) – ha csak felületi, akkor jó. Húsba hatoló nem lehet, mert rohadni fog. Tárolási betegségből adódó foltok esetén rossz lehet az íze. A nyomódás néhány nap után barnul. 

Fonnyadás – már nem olyan jó az íze, a savak átalakulnak, de még befőttnek, kompótnak, süteménybe tölteléknek tökéletesen alkalmas.

 Körte 

Héjhiba (oka lehet: ütődés, dörzsölődés, perzselés) – ha nem romlik, akkor még jó. A körte héja egyébként kifejezetten érzékeny, az árukezelés során hamar foltos lesz, nem bírja az ütődést, horzsolást.

Alakhiba (oka lehet: rossz termékenyülés, élettani vagy egyéb betegség pl. kövecsesedés stb.) – ha a hús nem kemény, akkor jó, de kövecses nem lehet.

Uborka

Alakhiba (oka lehet: rossz termékenyülés, rossz/rendszertelen vízellátás, tápanyaghiány) – ha görbe, nehezebb feldolgozni, de jó (ritkán lehet rossz íze is). Nem egyenletesen vastag, de attól még jó. 

Héjhiba (oka lehet: dörzsölődés, tripszkártétel, helytelen árukezelés) – a csak felületi, akkor nem nagy hiba, ha a héj sérül is, akkor romlani fog.

Sárgarépa

Alakhiba (oka lehet: ha nem elég laza a talaj, akkor elágazik, összetekeredik) – nehéz tisztítani.

Fonnyadás – íze romlik, nehéz tisztítani.

Törött – még jó lehet.

Repedt (oka lehet: egyenetlen vízellátottság, tárolási hiba) – ha nem romlik, akkor még jó.

Zöldes-lilás korona – az elszíneződött részen kicsit rosszabb az íze, ha levágjuk, akkor jó.

A szezon sztárja sem mindig tökéletes, a görögdinnye hibái a következők lehetnek:

Alakhiba (oka lehet: rossz termékenyülés, egyenetlen vízellátás) – ha egyébként érett, akkor jó lehet.

Héjhiba (oka lehet: jégeső, dörzsölődés, rágás, stb.) – nem szép, de jó lehet.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!