Receptfeltöltés
Tárcsán sült
2018.04.13.
Tárcsán sült
Szerző: Wessely Márta

A tavaszi hétvégéket már mindenki szereti a szabadban tölteni. Ilyenkor a főzés is kissé átalakul, jönnek a grillezős, bográcsolós fogások és a számtalan tárcsán elkészíthető étel.

Mi is az a tárcsa?

A tárcsa nem más, mint a mezőgazdaságban használatos boronatárcsa, amely – kicsit átalakítva, itt-ott meghegesztve - nyugdíjas éveiben tökéletes eszköze lehet bármelyik kerti sütögetésnek. Ma már természetesen kapni kifejezetten sütésre tervezett tárcsát is. A tárcsa lényege az anyagában, az egyenletes hőleadásában és a formájában rejtezik, amely alkalmassá teszi a legtöbb tárcsát arra, hogy kombinált fogásokat készítsünk rajta/benne. Azaz az eszköz szélén lehet a grillhez hasonlóan dolgozni, a szeletben hagyott húsokat sütni, amíg a tárcsa közepe kifejezetten ideális egy kisebb adag pörkölt, lecsó vagy bármilyen hasonló ragu elkészítésére.

Húsok a tárcsán

A tárcsára kerülő húsok előkészítése nagyjából megegyezik a grillhez pácolt alapanyagokéval. Itt is érdemes előre bepácolni, fűszerezni az ételt, amire azonban célszerű a tárcsás pácolásnál odafigyelni az az, hogy - a grillel ellentétben - itt a kifolyó, lecsepegő zsír, páclé nem vész el, hanem a tárcsa közepén összegyűlik. Ezt a páclevet felhasználhatjuk a tárcsa közepére készített fogáshoz, azaz már a hétvégi tárcsás sütögetés tervezésekor javasolt úgy készülni, hogy a szélén sülő húsok fűszerezése, pácolása során keletkező ízanyagokat belekombináljuk a tárcsa közepére kerülő fogásba. Így lehet jó fokhagymás a slambucunk, ekként adhatjuk meg az igazán ütős paprikás szaftot a paprikás krumplinknak, a grenadírmarsnak, így tehető még gazdagabbá a nyár slágere, a lecsó is.

Zöldségek a tárcsán

A lecsón kívül számtalan egyéb formában szintén tárcsára kerülhetnek a zöldségek. Készíthetünk zöldségnyársakat, grillzöldségeket, amelyeket vagy magukban fogyaszthatunk, vagy a tárcsában készített, adott esetben enyhén ázsiai beütésű tésztaételünket szintén gazdagíthatjuk a tárcsa szélén megsült gombával, cukkinivel vagy padlizsánnal. A szezon kedvenc zöldségragui, főzelékei is megfőhetnek a tárcsa közepében.

Kenyér a tárcsán

A tárcsa széle ideális hely, ha lapos, vékony kenyereket szeretnénk sütni a fogásaink mellé. Az indiai naanon kívül sokféle vékonyra húzott kenyér kaphat helyet itt, de nagyon keresgélni sem kell a megfelelő receptet, a jól bevált pizzatésztánk jó eséllyel megállja a helyét a tárcsa szélén. Az így készült kenyereket nem csak köretként, hanem borkorcsolyaként is kínálhatjuk.

Bő zsiradékban

A tárcsa közepén lévő mélyedés a bő zsiradékban történő sütögetést szintén lehetővé teszi. A grillpartihoz készülhet itt a szalmakrumpli, görhöny, illetve a desszertnek szánt túrófánkot, egérkét vagy bármilyen más, bő olajban sült fogást elkészíthetünk a tárcsánkban.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!