Receptfeltöltés
Fedezzük fel Fehérvár könyékét!
2017.11.28.
Fedezzük fel Fehérvár könyékét!
Szerző: Wessely Márta

A téli kirándulások alkalmával nem feltétlen kell nagyon messzire menni, hiszen a magyar vidéki városok között is bőven akad olyan, ahol mindent megtalál az utazó, amire csak szüksége lehet. Fehérvár és környéke bővelkedik a látnivalókban, erre a vidékre könnyen szervezhetünk egy napos vagy akár hosszú hétvégés programokat is.

Bory-vár

Székesfehérváron nem nehéz eltölteni egy napot, a szép és viszonylag nagy belvárosi részen számtalan programmal várják a helyieket és az ide látogatókat, de a belvároson kívül érdemes felkeresni a Bory-várat, amely kicsinek és nagynak egyaránt izgalmas szórakozást kínál. A Bory Jenő szobrászművész által megálmodott és felépített várban, palotában annyi érdekesség található, hogy érdemes viszonylag sok időt szentelni a felfedezésének, hiszen a közel négy évtizeden át építgetett, szépítgetett, egyre tovább és tovább gondolt fantáziavilág valóban elvarázsolja az oda érkezőt, a benne fellelhető számtalan műalkotással együtt.

Csókakő vára

A Székesfehérvár környéki kirándulások során feltétlen látogassunk el a szépen felújított csókakői várba, amely a romos vértesi végvárak közül az egyetlen, amely a hegység peremén, a faluval valódi kapcsolatban, szinte a szőlőskertek között található. A kis alapterületű várat az elmúlt három évben fokozatosan újjáépítették, termeinek, kápolnájának megtekintésén kívül, a várfalakról nyíló kilátás miatt is javasolt ellátogatni. A várból ugyanis csodás kilátás nyílik a Móri-árokra és a Keleti-Bakonyra.

csokakoi-var.jpg

Fehérvárcsurgó

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély az egyik legjobb választás, ha érdekes látnivalót keresünk a környéken. A Károlyi család által felújított és azóta is gondozott, szállodaként üzemelő kastély angolkert jellegű, ősfás kertjében nagyot sétálhatunk, a kastélyban az épület és a család történetéről szóló tárlatvezetésen is részt vehetünk. Illetve különböző időszakos kiállításokra is időzíthetjük az érkeztünket, ugyanis a kastély számos zenei és kulturális programnak rendszeresen helyt ad, ezek közül a legismertebb a kastély egész területén megrendezésre kerülő Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok kiállítás, de ezen kívül például az adventi időszakban is programokkal várja a vendégeket.

fehervarcsugo-karolyi-kastely.JPG

A környéken tett kisebb-nagyobb túráink közben, után a kastély éttermében ebédelhetünk vagy vacsorázhatunk, illetve az épületben működő kávézóba is beülhetünk.

karolyi-kastely-fehervarcsurgo.jpg

Károlyi-kilátó, Gaja-szurdok

A kastély mellett a Vadasparkot szintén javasolt feltérképezni, az itt kialakított Károlyi kilátóból belátni a teljes Gaja-szurdokot, amely a kastélypark mellett kitűnő sétautat kínál. A négy kilométer hosszúságú túraút ideális a kisgyerekes családok számára is. A szurdokvölgyben kialakított tájcentrumban - a rövidebb-hosszabb erdei séták során - megismerhetjük a táj geológiai-, régészeti értékeit, növény- és állatvilágát.

gaja-szurdok.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!