Receptfeltöltés
Gombatermékekkel a rák ellen!
2019.04.03.
Gombatermékekkel a rák ellen!

Civil összefogásnak köszönhetően újult meg a budapesti Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának kemoterápiás kezelőhelyisége

Közel 5 millió Forint értékben vásárolhatott a Szent Margit Kórház korszerű, elektromos kezelőszékeket, amelyek a kemoterápiás kezelés alatt álló betegek kényelmét szolgálják a terápia ideje alatt.

A GoPink! mellrák ellenes kampány keretében gyűjtött támogatás és a Szent Margit Kórház Oncordia a Daganatos Betegekért Közhasznú Alapítvány segítségével nyolc új, elektromos kezelőszék segíti a daganatos betegek gyógyulását és a terápiás körülmények javítását a Szent Margit Kórház Onkológiai osztályának kemoterápiás kezelőhelyiségében. Mivel Magyarországon évente közel nyolcezer új emlődaganatot diagnosztizálnak és a korai stádiumban felismert emlődaganat jó eséllyel gyógyítható, így a hangsúly a megelőzésen van. A kampány is ennek a fontosságára hívja fel a figyelmet minden év októberében rózsaszín tálcákba csomagolt termesztett gombákkal. A gombatermékek eladásából befolyt összeggel a magyar piacvezető gombaipari cég, a Bio-Fungi Kft. már 2012 óta támogatja a rákellenes harcot.

Október közeledtével egyre gyakrabban hallhatunk, olvashatunk a mellrákkal kapcsolatos cikkeket, ami nem véletlen, hiszen az október a mellrák elleni küzdelem hónapja.

A mellrák-tudatossági hónap nem új találmány, 1991 óta létezik és akkor vált a rózsaszín szalag mellrák elleni harc jelképévé. A Lauder ház és az amerikai Self magazin együttműködéséből született mellrákkal kapcsolatos felvilágosító hadjárat azóta is tart. Hazánkban szintén egyre több cég érzi magáénak azt a küldetést, hogy felhívja a figyelmet a szűrés és önvizsgálat fontosságára, ugyanis a megbetegedések korai stádiumban történő felfedezése jelentős mértékben megnövelheti a túlélés esélyét.

Az első mellrák ellenes alapítvány 1993-ben Evelyn Laudernek köszönhetően jött létre, és szerencsére azóta egyre többen áldoznak a mellrák elleni kutatásokra és támogatják a betegek gyógyítását, illetve egyre több az olyan cég, amelynek adományai mellett, a cég által kínált termékek is segíthetik a gyógyulást.

A Bio-Fungi Kft. GoPink! kampányával biztosan sokan találkoztak már, hiszen hetedik éve támogatja rózsaszín tálcás termesztett gombatermékeivel a daganatos betegek gyógyulását. A GoPink! nem csak azt jelenti, hogy a Bio-Fungi Kft. a rózsaszín tálcában szállított gombatermékeivel kívánja felhívni a figyelmet a mellrák elleni küzdelem fontosságára, hanem a cég vállalása, hogy minden eladott rózsaszín tálca után 10 forinttal támogatja az érintett betegek gyógyulását és mihamarabbi felépülését. A GoPink! kampány egész októberben tart.

Hogy kapcsolódik a kampányhoz a termesztett gomba?

Úgy, hogy a csiperkegomba konjugált linolénsavat (CLA) tartalmaz, amely gátolja az aromatáz nevű, az emberi szervezetben természetesen előforduló enzim termelődését. Azzal, hogy a linolénsav gátolja az enzim termelődését, ennek köszönhetően a klimax utáni női szervezetben kevesebb ösztrogén termelődik. Ez azért fontos, mert a magas szintű ösztrogén közvetlenül összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával. De nem csak ezért érdeme a klimax alatt és után is sok gombát fogyasztani. A termesztett csiperke- és laskagombának ugyanis alacsony a kalóriatartalma, gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt és koleszterint, valamint magas a víz- és rosttartalma. Ezen kívül a csiperkegomba és a laskagomba ásványi anyagokban és vitaminokban (D, B-vitamin) szintén gazdag. Az életmódváltók, diétázók számára is ideális alapanyag, hiszen glutén- és laktózmentesek, illetve cukorbetegek és fogyókúrázók szintén nyugodtan fogyaszthatják.

Nagyon fontos, hogy a felhasználni kívánt gombát ne hámozzuk meg, mert így az értékes tápanyagtartalmuk egy része is elvész. Legjobb, ha folyó víz alatt, gyors öblítéssel tisztítjuk meg a gombákat. Mivel ezeket a gombákat már nagyon modern körülmények között termesztik, ezért fogyasztásuk biztonságos. A termesztett gombák az év minden napján frissen elérhetők.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!