Receptfeltöltés
A franciák tudnak valamit: Paradicsommártás
2018.11.03.
A franciák tudnak valamit: Paradicsommártás
Szerző: Wessely Márta

Az öt francia alapmártás, más néven anyamártás egyike a paradicsommártás, amely az olasz gasztronómiában és a magyar háziasszonyok konyháiban is igen nagy népszerűségnek örvend. Nem véletlenül.

Ez a mártás sokban hasonlít a hagyományos paradicsomszószra, amelyet tésztára és pizzára is használhatunk, de elkészítéséhez szükség van még 1-2 alapanyagra és 1-2 plusz lépésre. 

A paradicsommártás legfontosabb összetevői

A francia alapmártások közé sorolt paradicsomszósznál elengedhetetlen az ép és érett paradicsom, valamint egy jó minőségű, vajon készített rántás. Ezek adják az alapot. Az ételt tovább gazdagítja a vajban kisercegtetett – nem füstölt – szalonna, a hozzáadott zöldségek, azaz a sárgarépa, a hagyma és a zellerszár, ezt követően kerül bele a babérlevél és a kakukkfű, majd jöhet hozzá egy kis borjú alaplé, só, bors és az ízek egyensúlya végett, valamint - hogy a paradicsom savasságát finoman elüssük – egy kevés cukor. A tökéletes szósz nem a platnin készül, hanem a sütőben sül, kellően alacsony hőfokon, hogy ne kapjon oda és a kész szósz szitán, gézen átszűrve kerül tálalásra.

A paradicsommártás leszármazottai

Ahogy már a többi anyamártásnál is megszokhattuk, a paradicsommártás szintén csak egy biztos, jó minőségű alap a további kreációkhoz. Ezek közül a legismertebb a spanyol mártás, a creole szósz, a portugál szósz és a provençale szósz. De tágabb értelemben a ketchup, a barbecue szósz, a calamari szósz is ide sorolható.

Spanyol mártás

Az egyik legismertebb a fűszeres spanyol mártás, ahol az alapszószt sült hagymával, zöldpaprikával, gombával és fokhagymával készítenek el. Az így kapott mártás kitűnő választás szárnyas ételek mellé, jól illik a borjúhúshoz, a sertéshúshoz és a halakhoz, tengeri herkentyűkhöz szintén bátran adható.

Creole szósz

A Creole mártás egy olyan fűszeres paradicsommártás, amelyet pácolt hagymával, zöldpaprikával és fokhagymával készült, cayenne borssal ízesítve készítenek.

Portugál szósz

A portugál szósz párolt hagymával, fokhagymával és petrezselyemmel készül, nagyon jól illik a különféle tésztaételekhez.

Provençale szósz

A Provençale mártás, azaz a Provence-i szósz egy rendkívül gazdag, illatos paradicsomos szósz, a mediterrán konyha legjavával megspékelve. Ebben a mártásban az alapszószt párolt hagyma, zúzott fokhagyma, egy kevés kapribogyó, némi olajbogyó gazdagítja, kiegészítve némi Herbes de Provence-szal, azaz a környék zöld fűszereiből készített fűszerkeverék adja meg a szósz végső hangulatát. A zöld fűszeres, mediterrán hangvételű szósz kitűnően illik a különféle szárnyasokhoz, halakhoz és grill zöldségekhez. 

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!