Receptfeltöltés
Az angolok büszkesége, a cheddar
2020.03.16.
Az angolok büszkesége, a cheddar
Szerző: Wessely Márta

A cheddar sajt az angol gasztronómia egyik megkerülhetetlen tétele, amire valóban büszkék lehetnek a szigetlakók. A telt ízű, nagyon jó textúrájú sajt rendkívül széles választékában biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.

A cheddar – a legjobb olasz sajtokhoz és francia borokhoz hasonlóan - eredetvédett. Azaz ugyan a világnak számos pontján készítenek különféle cheddar jellegű sajtokat, de az igazi cheddart csak néhány megye sajtmesterei készíthetik. A valódi cheddar Cornwallban, Devonban, Dorsetben vagy Somersetben készülhet csupán.

Cheddar-történelem

A cheddar múltja a ködös Albion múltjába vész. Egyes feltételezések szerint már a kelták idejében meghonosodott a szigetországban, de amit már érdemben bizonyítani is lehet, az az, hogy a XII. században készítettek cheddart Angliában, hiszen II. Henrik király udvarának elszámolásában már találkozni vele. A cheddar a későbbiekben is meg-megjelenik az udvar beszállítói jegyzékében.

De nem csak az udvari kínálatban találkozni ekkortájt a cheddarral, ebben az időben már a piacokon is ott a helye.

A sajt készítésének metódusa a kezdetektől egészen az ipari forradalomig szinte változatlan maradt, majd ekkor – az amerikai és a skóciai termelés beindulása idején – születtek meg a modern sajtgyártás körülményei, aminek köszönhetően megnőtt a sajtkészítés volumene, és egyre többen kóstolták és szerettek bele a cheddarba.

A chaddar rövid idő alatt Amerika számára az egyik legnagyobb kedvencévé vált, mivel jól olvad, de nem folyik el túlzottan, így kitűnően alkalmazható a melegszendvicseikbe, és a mexikói ételek amerikai változataiban is igazi, új otthonra lelt a cheddar.

Hogyan lesz a cheddar?

A legenda szerint – ahogy a legtöbb gasztronómiai felfedezés – a cheddar születése is a véletlennek volt köszönhető, mivel egy háziasszony a tejet – ég tudja, hogy miért – egy barlangban felejtette, ahol az ott lévő mikroklímának köszönhetően a tejből izgalmas sajt született. Bár a legenda kedves, elég valószínűtlen, hogy így született volna az első cheddar.

Manapság nem barlangokban érlelik a sajtot, hanem jó vastag tejből készítik, állati eredetű oltóanyaggal oltják, a kicsapódó savót az alvadékról leöntik, megdarálják, majd alaposan kipréselik, formába teszik és kezdődhet az érlelés.

A cheddar érlelése fajtánként eltér, de annyit azért megállapíthatunk, hogy még a frissebb ízű változatok is 9 hónapot várnak a debütálásra. Az igazán érett cheddarokat pedig akár két éven át is érlelhetik.

A tömör, magas zsírtartalmú sajt állaga homogén, nem lyukacsos, nem márványos, egységes. Színezni gyakorta szokták, porrá zúzott fűszerekkel ízesítik, színezik sokszor a sajtot. Füstölt változatai is ismertek. 

Cheddar a hétköznapokban

A cheddar nagyon jól illik egy sajttálra, de ha igazán jól szeretnénk felhasználni, akkor - az amerikaiak után szabadon – tegyük bele különféle gratinírozott fogásokba, használjuk melegszendvicsekhez, reszeljük rá a grillrács alá tolt húsokra, tésztafélékre, kenyerekre, pizzákra. Nem csak magában használhatjuk, mozzarellával, scamorzával vagy akár trappistával keverve is kitűnően felhasználható.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!