A nyári menü egyik biztos pontja a jól behűtött krémes gyümölcsleves. A gyümölcslevesek elkészítésének számtalan módja van, egy szezonon belül nem csak a különféle ízekre, hanem az eltérő elkészítési módokra, kiegészítőkre koncentrálva is végigkóstolhatjuk a kínálatot.
Épp, ami érik
A gyümölcslevesekben az a legjobb, hogy mindig a piac kedvenceit vehetjük alapul, indulhatunk az eperrel és búcsúzhatunk a szilvával. Igazi klasszikus a meggy és a cseresznye, de ringlót, nyári körtét, friss, savanykás nyári almát, fügét, málnát, egres, áfonyát, ribiszkét szintén feldolgozhatunk leves formájában.
Főzve vagy nyersen
A gyümölcslevesek esetében nem feltétlen van szükség hőkezelésre, a nyári melegben nem csak a hideg leveseket vágyjuk, hanem a hűs konyhát is, amiben nem kell levest főzni, sok esetben bőven elég egy botmixer vagy egy nagyobb űrtartalmú turmix. Ha kellően érett a gyümölcs, amivel dolgozunk, akkor alapvetően elég leturmixolni, illetve összeturmixolni a sűrítőanyagokkal. Az összeturmixolásra az emulgálás miatt van szükség, ebben a pillanatban köt örök barátságot a felhasznált tejszín, tejföl, kókusztej zsírtartalma a gyümölcsben lévő vízzel, nedvességgel, ennek az emulziónak köszönhetően lesz krémes, selymes a kész leves. Nagyon jó megoldás, ha csak a leves egy részét turmixoljuk el, így meglesz a bársonyos alap és extra textúra is marad a levesben.
Ha főzzük a gyümölcsöt, arra ügyeljünk, hogy ne főzzük túl, hiszen akkor elveszti a színét, az ízét és a rostjai is túlságosan szétfőnek.
Mivel sűrítsük a gyümölcslevest?
A levest nem feltétlen kell bármivel sűríteni, a főtt leveseink egy részét leturmixolva pont megadhatjuk a leves testességét, tartalmát. Ezt tovább növelhetjük, ha a leveshez 1-2 szem közepes almát is felhasználunk, apróra kockázva belefőzzük a levesbe, majd elturmixoljuk. Az alma rostjai, magas pektintartalma szépen behúzza a levest.
Ha mégis krémesebben szeretnénk fogyasztani, akkor sűrű tejszínnel, tejföllel, mascarponéval, görög joghurttal, lecsepegtetett natúr joghurttal, kókuszkrémmel, rizskrémmel sűríthetjük, ezekből akár habarást is készíthetünk egy kevés liszttel vagy vaníliás pudingporral.
Hogyan fűszerezzük a gyümölcslevest?
A gyümölcsökből készített levesek fűszerezéséhez nagyon jó választás a kert vagy a terasz nyújtotta zöldfűszer-választék. A málna, meggy, eper levesekhez kitűnő a bazsalikom, a menta vagy a citromfű, de citromos kakukkfűvel szintén ízesíthetjük. A sárgabarack, őszibarack, ringló, szilva vonalon is működnek a zöldfűszerek, itt ugyancsak mehetünk mentás vagy bazsalikomos irányba. A klasszikus, süteményekhez használt fűszerek a levesben is jól muzsikálnak. Akár őrölve, akár fűszertojásba rejtve adhatunk a leveshez fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, darabka vaníliát. Reszelhetünk bele szerecsendiót, megbolondíthatjuk – főleg a meggyes, málnás változatokat – egy kis őrölt zöld borssal.
A leveseket alkohollal is ízesíthetjük, kevés likőrrel, limoncelloval, rummal, tojáslikőrrel szintén adhatunk neki egy plusz bukét, amely a levesből már finoman a desszert irányba mozdítja a fogást.
Feltétek
A gyümölcsleveshez dukálnak a különféle feltétek. A legkézenfekvőbb a tejszínhabból fújt rózsa, de nyugodtan süthetünk apró égetett fánkokat, falatnyi habcsókokat a leveshez, vagy a madártejhez hasonlóan tojásfehérje csónakokkal is készülhetünk a tálalásra.
Ha erre nincs időnk, akkor tökéletesen megteszi pár szem friss gyümölcs, egy kevés csokoládéforgács vagy édes pattogatott kukorica is.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!