Múlt hét végén a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban rendezték meg azt a határokon átívelő konferenciát, amelyen a cukrász szakma képviselői mellett, a fogyasztók is megismerkedhettek a magyar lakta vidékek süteményeivel, a különféle tájegységes sajátos desszertjeivel, egyedi ízeivel.
A Magyar cukrászokat tömörítő, közel 120 éves szakmai múlttal rendelkező Ipartestület egészen az államosításig nem csak a magyarországi cukrászok érdekképviseletét látta el, hanem a Kárpát-medence cukrászait fogta egybe. A testületet megalakulásától kezdve az a cél vezérelte, hogy ne csak a jelen kor cukrászainak nyújtson hathatós támogatást, hanem a tradicionális magyar sütemények, édességeket is felkutassa, azokat gondosan dokumentálja és segítsen az iparosok számára ezeket az értékeket átemelni a jelen korba, azaz - a kor követelményeinek megfelelővé téve - újra bemutassa a nagyközönség számára.
Határon túli édességek
A háború utáni időszak egyik sajnálatos, de egyben örvendetes jellemzője, hogy a határon kívül rekedt cukrászok, szakemberek a magyar cukrászatot ért modernizációs törekvésekkel nem találkoztak, azaz a cukrászataik nagy része a régi szemléletnek megfelelően, és a klasszikus, régi receptek alapján dolgozik, készíti a tájjellegű süteményeit mind a mai napig.
Az archaikus sütemények bemutatása jó lehetőséget kínált az ország eldugott vidékeivel való ismerkedésre, a süteményeket készítő cukrászokon, mestereken, elhivatott helyieken keresztül személyre szabott meghívót kaptunk, pontosabban a süteménykóstoláson és az ahhoz kapcsolódó kötetlen beszélgetéseken keresztül megszületett az igény a tájegység, város, falu meglátogatására.
Így ösztönzött a mézeskalács Debrecen felkeresésére, a szlovák Stredák, a karácsonyi bőség sütemény Hlohovec bebarangolására és az Olajos Dezerty cukrászda felkutatására.
A pólyás csecsemőt formázó zalai kalács, az iparművész alkotásnak is tekinthető fumu Zalaszombatfa megismerésére.
A Határtalan Édességek rendezvényen a vendégek a szarvasiak által kedvelt szlovák túrót is megkóstolhatták, ennek receptjét – a kiállítás összes többi édességével együtt - az ezt készítő cukrásztól, el is lehetett kérni.
Szlovák Túrós Lepény
Az 1946-48-as években a szlovákok betelepítésének köszönhetően érkezett Szarvasra a tvarozsnyika, azaz a szlovákok túrós lepénye. Hamar kedveltté lett, az akkori asszonyok leszármazottai és a magyar háziasszonyok a mai napig szívesen készítik.
A tészta hozzávalói:
60 dkg finomliszt
10 dkg tejföl
2 db tojás
1,5 dl tej
5 dkg cukor
8 dkg élesztő
15 dkg sertészsír
2 dkg só
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a tojással, a tejföllel, a sóval és a futatott élesztővel összegyúrjuk. A művelet végén tesszük bele a zsírt, amivel a tésztát kidagasztjuk. A kész tésztát kelesztjük, majd nyújtjuk, végezetül zsírozott-lisztezett, 40x60 cm-es tepsibe tesszük. Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a túrótölteléket.
Túrótöltelék:
2 kg krémtúró
40 dkg tejföl
10 dkg liszt
8 dkg vaníliás cukor
8 db tojássárgája
1 csipet só
A töltelékhez az alapanyagokat egy edényben összemérjük, majd homogén krémmé keverjük.
20 dkg vajat felolvasztunk, külön edényben és 60 dkg kristálycukrot kimérünk.
Tojáshab:
8 db tojásfehérje
20 dkg cukorral
A tojásfehérjét a cukorral kevés habbá verünk. Akkor indítjuk a habverést, amikor sütő már elérte a 170 fokot.
A túrós alapba belekeverjük az olvasztott vajat és a kristálycukrot, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is, majd az egészet a kelt tésztaalapra simítjuk.
A tésztát a 210 fokra előmelegített sütőben sütjük és a sütemény összeállítását, a krém bekeverést csak akkor végezzük el, amikor már a sütő elérte a kellő hőfokot, és rögtön be tudjuk tenni.
A tésztát 50 percig sütjük.