Receptfeltöltés
Hogyan legyen tökéletes a házi kifli?
2018.02.28.
Hogyan legyen tökéletes a házi kifli?
Szerző: Wessely Márta

A magyar pékségek, élelmiszerboltok kínálatából nem hiányozhat a kifli. Az utóbbi néhány évben azonban egyre kevesebbszer találni igazán jó kiflit a boltokban, eltűntek a gyerekkorunk hatalmas, hot dog készítéshez kitűnő óriás kiflijei, visszavonulót fújtak a köményes, sós kiflik és szinte lehetetlen felhajtani egy jóféle paprikás stanglit.

Persze semmi ok az aggodalomra, hiszen jó kiflit bárki tud készíteni otthon is.

Az otthoni pékséghez semmi extra hozzávalóra nincs szükség, kell egy sütő, egy nagyobb keverőtál, a kiválasztott receptben fellelhető alapanyagok és nem árt, ha van egy jó robotgépünk vagy egy kenyérsütőnk, amelynél ideálisabb eszközt el sem lehet képzelni a kelt tészták előkészítéséhez.

kelt-teszta.jpg

Hogyan lesz a legfinomabb a kifli?

Sok múlik az alapanyagokon, célszerű kenyérliszttel vagy finomliszttel dolgozni, amit jó, ha a felhasználás előtt át is szitálunk, így biztosan levegősebb tésztát kapunk végeredményül. Az sem baj, ha a tésztához előírt folyadék egészét vagy legalább egy részét tejre cseréljük, lágyabb, tartalmasabb kiflik fognak születni, ha kellő mennyiségű tejterméket is adunk hozzá. Ez áll a vajra is, az igazán jó kiflibe kerül egy kevés vaj is. Ezt tehetjük rögvest magába a tésztába is, de ha ráérünk és van kedvünk játszani, akkor a kifli feltekerése közben is megkenhetjük a háromszögre vágott tésztát egy kevés olvasztott vajjal. Ha a most olyan divatos nosztalgia kiflit szeretnénk lemásolni, akkor a háromszögre vágott tészta rövidebb oldalon lévő széleit a feltekerés előtt finoman húzzuk széjjel, majd amikor tekerjük fel a tésztát, akkor a háromszög csúcsán húzzunk mindig egy leheletnyit. Nagyon ne rántsuk meg, mert akkor nem lesz levegős a végeredmény.

Mivel ízesíthetjük a kiflit?

Ugyanis a kiflit kedvünk szerint ízesíthetjük is. A csipetnyi són kívül adhatunk hozzá dinsztelt vöröshagymát (a dinszteléshez használt zsiradékkal együtt), meghinthetjük pirospaprikával, amitől nem csak gyönyörű színe, hanem elképesztően finom, édeskés, fűszeres íze lesz. A kifli tésztájába tehetünk egy kevés reszelt sajtot vagy akár feltekerés közben is tölthetjük: sajttal, sonkával, kolbászkrémmel, kolbászkarikákkal, szalámival. A tetejét pedig megszórhatjuk sajttal, durvára vágott olajos magvakkal, szezámmaggal, nigella maggal, lenmaggal, köménnyel vagy nagy szemű sóval is.

Ha valóban ropogós kiflit szeretnénk, akkor pedig a sütést megelőzően feltétlen tegyünk a sütő aljába egy tepsi vizet, hogy gőzben edződjenek, süljenek a kiflik.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!