Receptfeltöltés
Hogyan válasszuk ki az ideális sonkát húsvétra?
2018.03.26.
Hogyan válasszuk ki az ideális sonkát húsvétra?
Szerző: Wessely Márta

Bár a kérdés meglehetősen bagatellnek tűnik, a sonkaválasztás számtalan buktatót rejt magában, ha nincs meg a jól bevált hentesünk vagy nem mi magunk tesszük el a húsvétra szánt sonkát.

Mekkora az ideális sonka? Milyen sonkák vannak a piacon?

A húsvéti asztalon kedveltek a nagy combból nyert lantok, frikandóból és lapockából készített sonkák, amelyek a kisebb, kevésbé sonkarajongó családok számára kínálnak tökéletes megoldást, hiszen kisebb, alig két kilós kiszerelésben kaphatóak, amíg egy lapockából készült sonka a legtöbb esetben 5 kilogramm környékén vagy afelett mozog.

Hogyan válasszunk kötözött sonkát?

Arra is fontos figyelni, hogy a kötözött sonkák esztétikuma sokszor tévútra viheti a vásárlót, ennél a tételnél sajnos esélyes, hogy zsákbamacska kerül a kosarunkba, azaz, ha kötözött sonkát vásárolunk, akkor célszerű lapmetszettel rendelkező példányt a kosárba tenni.

Mire figyeljünk a húsvéti sonka vásárlásakor?

Első és legfontosabb szabály: Soha, semmilyen esetben ne vegyünk olyan árut, amelyről hiányzik a címke. Ha van címke, akkor pedig érdemes alaposan átböngészni, hogy biztosan azt kapjuk, amit várunk.

A jó minőségű füstölt sonka színe egyöntetű bordó vagy sötét rózsaszín, a bőrös rész is egyöntetű, alaposan tisztított. A húsvétra vásárolt sonka nyomásra nem lehet puha, de az sem jó, ha túl kemény, beszáradt. A jó minőségű hús szerkezete egységes, ha lukacsos, szivacsos, akkor rossz minőségű sonkával van dolgunk.

Milyen is az a gyorspáccal készített sonka?

A gyorspáccal érlelt sonkáknál pedig arra figyeljen oda minden háziasszony, aki ilyet választ, hogy amelyik sonka vákuumos csomagolása nagyobb mennyiségű nedvességet tud kihúzni a húsból, azaz tocsog körben a sonka, azt ne vegye meg, mert jó eséllyel gyenge minőségű a kiválasztott termék. A gyorspácról azt is érdemes tudni, hogy nem a hagyományos módszerek gyorsítását takarja, hanem egy egészen más technológiát jelent, ahol a négy-hat hétig tartó pácolás helyett injekcióval juttatják a húsba az ízanyagokat, és a klasszikus, egy hetes bükkfüst helyett is - sok esetben - csak bükkfüst-aroma vagy füstkivonat jut ezekbe a termékekbe.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!