Receptfeltöltés
Hűtve az igazi: sajttorta, joghurttorta
Hűtve az igazi: sajttorta, joghurttorta
Szerző: Wessely Márta

A nyári melegben a lehető legjobb választás a hűtött torta, hiszen a sütőt nem járatjuk órákig, azaz nem melegszik fel a lakás és a végeredményül kapott desszert is kellemesen hűsít.

A hűs, sütést alig vagy egyáltalán nem igénylő desszertek széles sorában meg kell említeni a pohárkrémeket, a különféle pudingokat, és az olaszos hangvételű rakott desszerteket, de egy nagyobb társaság számára és az elkészítés szempontjából is az igazán ideális megoldás a sajttorta vagy joghurttorta.

Mindkét változat több szempontból is megfelelő. Egyrészt a vendégséget megelőző nap elkészíthető, másrészt a joghurt, a krémsajt, tejszín és a túró is jó alapot biztosít bármilyen ízvilágú sütemény elkészítéséhez.

A sütés nélküli torták esetében a legnagyobb kérdést az alap jelenti, valamint az, hogy a krém kellően szilárd legyen ahhoz, hogy a hűtést követően ki tudjuk venni a formából és szépen szeletelhetővé váljon.

eper-poharkrem-tiramisu.jpg

Alapozzunk!

Az alapot könnyedén megoldhatjuk a sütő használata nélkül, egy kevés tört háztartási kekszet, zabkekszet vagy bármilyen általunk készített vajas kekszet vagy babapiskótát egyenletesen helyezzünk el a csatos forma aljába. A kekszhez szórhatunk még durvára tört diót, mandulát, mogyorót, meghinthetjük egész mákkal. Ha túl száraznak ítéljük az alapot, akkor 1-2 evőkanál olvasztott vajjal meglocsolhatjuk.

Hogyan készítsük el a krémet?

A krémet magát a gyümölcsnek megfelelően ízesíthetjük. Tehetünk bele friss gyümölcspürét, fűszerezhetjük a desszereteknél bevált fűszerekkel, azaz fahéjjal, szegfűszeggel, de finomra vágott friss zöld fűszereket (mentát, bazsalikomot, citromfüvet) szintén adhatunk hozzá.

A krém stabil állagát valamilyen zselírozó anyaggal érhetjük el. Ez lehet zselatin, amelynek most már hidegen bekeverhető por változata is bárhol elérhető, azaz tényleg minden plusz főzés, melegítés nélkül kivitelezhető a torta. Ha nem szeretnénk állati eredetű zselírozót használni, akkor pedig ott az agar-agar, amely teljes egészében növényi alapú így vegetáriánus, vegán ételekhez szintén nyugodtan használható.

A krém sűrűsége, stabilitása tovább növelhető, ha zúzott zabpelyhet adunk hozzá, illetve a superfood-ként is emlegetett azték zsályát, a chia magot szórjuk bele, amely rengeteg nedvességet magába szív és mellette izgalmas textúrával gazdagítja a krémet.

A kész krémet már csak rétegezni kell. Ennél a pontnál érdemes elgondolkodni a sütemény dekorálásán, jöhetnek a tortaforma szélére sorakoztatott szebb gyümölcsszemek, cikkek, darabok, amelyek majd - a torta kihűtése után – a sütemény díszítőelemeivé is válnak.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!