Receptfeltöltés
Földes Józsinál olyan, mintha a mama főzne ránk!
2019.06.24.
Földes Józsinál olyan, mintha a mama főzne ránk!

A klasszikus magyar vendéglátás, a magyar gasztronómia legjavát kínálja Földes Józsi csapata. Már 12 éve, változatlan minőségben, de egyre bővülő helyszíneken várják a vendégeket. Legújabb egységük a belváros szívében, a Bazilika árnyékában, a Sas utcában nyitott. Az önkiszolgáló rendszerben működő étterem a belvárosban járó, a magyar gasztronómiával ismerkedő turistáknak kívánja megmutatni a már megszokott Földes Józsi minőséget, valamint a környéknek élőket és az irodaházak dolgozóit is várja gazdag reggelijével és változatos ebédmenüivel.

Földes Józsi neve szinte teljes mértékben összefonódik a szocialista éra végével, a 80-as, 90-es évek magyar gasztronómiájával. Józsi a kor nagy szállodáinak konyhafőnökeként a magyar gasztronómia nagykövetének számított, akinek a főztjén keresztül számos híresség ismerkedhetett meg a magyar konyha mibenlétével, varázsolhatták el a nagymamák konyhájára oly jellemző, hagyományos, magyar ízek.

foldes1.jpg

Józsi azonban egy saját kisvendéglőre vágyott, így 2007-ben hátrahagyta a szállodai létet, és megnyitotta a saját éttermét, a hamar ikonikussá váló Földes Józsi Vendéglőjét, amely a tőle megszokott stílusban és minőségben kínálta a törzsközönsége kedvenc fogásait. Józsi étlapját jól jellemezte a szezonalitás, szinte mindig a Fény utcai piacon kezdte a napot, hogy a legfrissebb idényzöldségekből, gyümölcsökből főzzön a vendégeinek.

2012-ben, Földes Józsi halálát követően fia, Földes Tamás és az édesapja mellett dolgozó személyzet egyként úgy gondolta, hogy Földes Józsi munkássága nem veszhet kárba, így közös erővel továbbvitték a Földes örökséget.

A Frankel Leó úti étterem mindig is egy kicsit az óbudai klasszikus kisvendéglők hangulatát árasztotta, ám a nagy népszerűségnek köszönhetően kinőtték a helyet, így - egy jól sikerült költözésnek hála - a Józsi által egykor megálmodott, zöld zsalugáteres, zöld kapus óbudai kisvendéglő 2018 nyarán végre megnyithatott. A Földes Józsi féle örökség megérkezett az őt megillető helyre, a klasszikus vendéglátásról híres Óbuda szívébe, egy olyan barokk műemlék épületbe, amelyben a külcsín és a belbecs teljesen egymásra talált.

Különösen szívmelengető, hogy a Frankel Leó úti étteremben 10 év alatt kialakult törzsközönség követte Józsit, délidőben a mai napig bizonyos asztaloknál bizonyos arcok tűnnek fel. A törzsvendégek mellett a környéken élők és dolgozók is örömmel fogadták az éttermet, szívesen látogatják, élvezik a változatos, jól kialakított menüt és a gazdag, a magyar hagyományokat követő á la carte étlap fogásait szintén előszeretettel választják.

img-9171.JPG

Józsinál mindig van húsleves, a klasszikus pörköltek, raguk, frissen sült, rántott fogások mellett a legháziasabb ételek, a főzelékek ugyancsak terítékre kerülnek. Desszertfronton szintén élnek a hagyományok, a rezgős túrógombóc örök slágere az étlapnak.

img-9192.JPG

Földes Józsi öröksége az utóbbi években catering formájában is nagy népszerűségre tett szert, több olyan nagyvállalati étkezdét visz a csapat, ahol a helyi dolgozó – vakteszten – az ő fogásaikat ítélték a legjobbnak. Ezen felbuzdulva nyitották meg az örökösök a belváros szívében, a Sas utca 12-ben Földes Józsi Bisztróját, amelyben elérhető áron kínálnak magas minőséget a környéken dolgozóknak, a belvárosban járó-kelő magyar és külföldi vendégeknek, megmutatván a magyar gasztronómia legszebb, legszerethetőbb arcát.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!